Ще инвестирам в овощна градина

 • S
  Здравейте,\r\nОбмислям да създам овощна градина, ябълки и круши, с нискорастящи и умерено растящи подложки по системата вретено, гъстота 4x1.20 /208 дървета на декар/. Някой може ли да ме осветли относно добива на декар и изобщо как стоят нещата в сектора. На книга звучи добре, а в същото време се продават доста разработени градини!!!!??????
 • B
  Здравейте, Като начинаещ овощар, бих желала да ме насочите от къде да взема информация за създаване на проект за овощна градина. Предварително благодаря
 • K
  Здравейте колеги,искам и аз да се включа по темата,нов съм в занаята но усещам че ме тегли натам.Имам половин декар овощна градина,това е за собственна консумация разбира се.Преди 4 год. започнах с няколко фиданки за да видя как е,сега са 40 бр.Общо взето нищо работа,но само с гледане не става.Сега вече се ориентирах към облагородяване или ашладисване,защото не търся количество продукция,а количество сортове за да видя кои са подходящи за региона и кои ми допадат вкусово.Ако някой може и иска да ми изпрати по еконт калеми на ябълки от сортовете:Фуджи,Ред чиф,Голдън би,Скарлет,Пинк лейди,ще му бъда благодарен.Поздрави на всички маниаци на тази тема.Тел. ми е 0877773947.Благодаря за вниманието.
 • T
  Мога да добавя че при лоша и дъждовна година аз стигам и до 24 пръскания на ябълките.Мутцуто наистина е много махнат сорт обаче направиш ли го (чист без струпясване) направо полудяват да го купуват.Аз лично също съм много доволен от флорината.А за крушите тази зима ще пиша като ги обера и продам(сега влизат в плододаване).Незнам какъв ще е пазара обаче от сега се пазарят и все питат кога ще има круши(търговците).Явно добре варвят по магазините.
 • G
  Бил съм в Италия в района на град Модена и круши, ябълки и грозде съм брал. Чорбаджията беше си сложил една сонда и поливаше... врътнеше крана и всичко се поливаше http://www.agroplant57.com/kru6a.html без последните два сорта на снимката.... не съм ги виждал ! Тия дето са на снимките там ги водехме второ качество круши направете си извода какво им е първото качество на тия круши !!!
 • K
  Резистентни сортове стават за германци и англичани, които нямат вкус и ядат всичко. За тях Грени Смит е върховна ябълка.По същата логика преди години се създадоха и такива сортове лози ,резистенни на мана, които никой сега в Европа не иска. Да оставим настрана ,че напълно устойчиви на струпясване зимни ябълки няма. Има само някои летни и ранно есенни, като Виста Бела и Прима и Присила, които са със срок на съхранение 1-2 седмици. Мутсу е силно чувствителна на струпясване , но при своевременно пръскане се опазва на 90%. Ако мислите с 2-3 пръскания на сезон да минете , няма да стане.. В сушави години като тази са необходими десетина пръскания , а при мокри години 15-16.
 • A
  Почвения анализ задължителен ли е?
 • M
  Колега к22 това което твърдиш, ще се осмеля да ти кажа, че звучи леко \"наивно\". Когато има атмосферно-климатични условия за струпясване и чуствителни сортове собственика може само да пие една студена вода. Муцу е неспасяема при наличие на зараза. Отделни дъвета може да спасиш, но аз говоря за насаждение. Самия факт, че вече 10-15 години и гърци и италианци и американци създават насаждения само с резистентни сортове, говори сам. А алтернативността също в голяма степен е отличителна сортова характеристика и посочените сортове я проявяват. Препарати съм ползвал всякакви. Вече ги мразя. Пръскане, пръскане - за всяко нещо решението е пръскане. Някои ден ше вземем да се изпонапръскаме. Аз например преоблагородявам Муцу и други като нея с такива, които са се доказали през годините. Ти е можело така и с Пас Красан да постъпиш. Едно преоблагородено дърво на 5-6 години плододава на втората. Губиш само една година за формиране на корона.
 • K
  Пас Красан в Плевен изобщо не успява да узрее-На петата година отсякох дърветата. 100% от струпясването по ябълките е в ръцете на собственика, Препарати като Скор и Топаз са вълшебни. За алтернативното плододаване зависи от дървото. Имам 3 дървета Джона голд, едното си ражда всяка година, другите две се редуват през година..
 • M
  По полека със сметките колеги. Хубава тема сте заформили. Коментирате добиви сортове и т.н. Колегата к22, е споменал горе добри сортове ябълки. Аз обаче точно от тях не съм доволен. Първите две-три години от плододаването всичко е ок. После идва струпясването и алтернативното плододаване. Много силно е застъпено точно при Муцу, Джонаголд и Мелпоуз. Така добивите падат рязко. Освен това сортовите характеристики, които дават повечето разсадопроизводители са заучени клишета. Дрън-дрън, бля-бля. Дайте си малко зор с преводача и проверете в Американски, Немски, Френски, Италиански и др. институти по Овощарство. Аз преди 12 години направих насаждение, като опора ми бяха български проучвания, анализи и сортови характеристики. След това създадох второ с неизвестни сортове. Да ама второто задмина първото. Растителната защита е кьорфишек също. Някой сортове и 1000 пъти да ги пръскаш все е тая. Решението е в резистентните сортове, който са подходящи и за биологично производство.
 • A
  Пас Красан и Харденпонтова масловка ми се струва добра комбинация разгледах двата сорта, опрашват се взаймно, и узряват горе-долу по едно и също време
 • K
  Вече никой не прави круши на крушева подложка. Встъпва в плододаване на 8-9 година..Пълно плододаване на 20 година. Хубави зимни Крушови сортове в северна българия не стават. Пас Красан не узрява, само Попска ,която е проста круша и Харденпонтова масловка плододават прилично.
 • A
  А в добивно отношение как се държат, примерно колко може да се очаква от едно добре гледано дръвче на 5-6 год. възраст, дюлева подложка
 • L
  Съвета ми е дюлева подложка
 • A
  Здравейте, и все пак относно крушите какъв вид подложки е най-реантабилно да се засяват, дюлева семкова а чух че имало и сливови,става въпрос за малка любителска градина от порядака на 2 дек.
 • K
  И как така окапват ? Няма по добри условия за развитие и плододаване от ябълката в северна България. Купуваш си есенно зимни ябълки и круши. От ябълките Джонаголд, Мутсу, Флорина , Молспърголден и Мерлоуз са безотказни От крушите само Попска и Харденпонтова масловка се държат добре.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

П

Годжи бери

Здравейте на всички! Наскоро ми попадна имот, който е засаден с 50 дка годжи бери и 72 дк...

273 0
D

Въпроси, въпроси, въпроси......

отговор: Наистина не искам да ти чупя хатъра, но ако тръгнеш да се занимаваш с това което си си нау...

300 3
I

Изграждане дестилерия за лавандула

distilleryKK: Проектиране, доставка и монтаж на дестилерии за етерични масла. Моля потърсете ни на 08989...

25514 3
C

мярка 6.3

gonzo79: на 29 07 -1250

1584154 4208
A

Хладилна база за плодове и зеленчуци - заслъжава ли си инвестицията?

izhel: Когато са налице парите, лесно се изгражда. Въпросът е в осигуряването на пазара и качеств...

3945 3