Дунав - десертен сорт грозде, подходящ за асмовидно отглеждане
Лозарство

30.07.2021

Дунав - десертен сорт грозде, подходящ за асмовидно отглеждане

Сортът Дунав се отнася към групата на ранните сортове. Гроздето му узрява през втората половина на август.

Болгар - едроплоден десертен сорт грозде
Лозарство

30.06.2021

Болгар - едроплоден десертен сорт грозде

Сортът Болгар произхожда от Близкия изток - Мала Азия, по всяка вероятност от района на Бейрут. Разпространен е в почти всички лозарски страни - Италия, Турция, Гърция, Сърбия, Испания и др.

Как се садят овощни дръвчета?

Как се садят овощни дръвчета?

За засаждането на овощни дръвчета е необходимо да се изкопаят дупки с размери 100/100/100 см. Ако почвата е по-тежка, глинеста, студена и неплодородна, дупките трябва да са по-широки и по-дълбоки.

Кокцидиоза по пуйките

Кокцидиоза по пуйките

Кокцидиозата е паразитно заболяване, което засяга главно домашните птици в млада възраст и се предизвиква от инвазия в червата на протозоите от рода Eimeria.

Как се отглежда фасула?

Как се отглежда фасула?

Фасулът в зависимост от температурата и влагата в почвата изнася семеделите си над почвата и пониква средно за 14-15 дни. Вегетационният му период е 70-95 дни.

Брашнеста мана (оидиум) по лозата

Брашнеста мана (оидиум) по лозата

Брашнестата мана (оидиум) по лозата през последните десетилетия се разпространи масово във всички лозарски райони на страната и има постоянно нарастваща вредоносност.

Размножаване на киви

Размножаване на киви

Както повечето овощни видове и кивито се размножава чрез семена и по вегетативен начин - чрез присаждане или вкореняване на зрели и зелени резници.

Определяне на възрастта на говедата

Определяне на възрастта на говедата

Определянето на възрастта на говедата има значение при преценяването на тяхното стопанско използване. Има няколко начина за определяне възрастта на говедата...

Ахал-текински кон

Ахал-текински кон

Към групата на пустинните коне спада ахал-текинският кон. Южната част на Туркменистан е главен район на разпространение на породата.

Колорадски бръмбар - основен неприятел по картофите у нас

Колорадски бръмбар - основен неприятел по картофите у нас

Колорадски бръмбар e oпасен неприятел - враг № 1 на картофите у нас. Явява се редовно и при масово намножаване, ако не се води борба може почти изцяло да унищожи реколтата.  

Шротове и използването им за хранене на животните

Шротове и използването им за хранене на животните

При извличане на мазнините от маслодайните семена се получават богати с белтъци фуражи - шротове. Основната част от мазнините се извлича чрез механично пресуване на семената.

Торене на домати

Торене на домати

За да се получи висок ефект от торене на доматите, както, и при другите зеленчукови култури, необходимо е да има научно обосновани решения по въпросите за оптималните торови норми.

Напояването - фактор за високи добиви

Напояването - фактор за високи добиви

Първо трябва да се има предвид кога и колко вода е необходима за нормалната вегетация на растенията. Обикновено летните дъждове са редки и недостатъчни.

Инфекциозен стоматит при зайците

Инфекциозен стоматит при зайците

При болестта инфекциозен стоматит при зайците се наблюдават като първи признаци възпаление на лигавицата на устата и езика. Боледуват малките зайчета на 2-3-месечна възраст.

Сортове череши

Сортове череши

Един от най-желаните овощни видове е черешата. В дворните градини черешата може да се отглежда успешно в цялата страна. Също така и на пресечени местности до 800-900 м над морското равнище.

Брюкселско зеле - изисквания към външните условия

Брюкселско зеле - изисквания към външните условия

По изисквания към външната среда то се доближава до това на обикновеното зеле. Характерен е по-дългият вегетационен период, високата студоустойчивост.

Цъфтеж и оплождане на лозите
Лозарство

28.05.2021

Цъфтеж и оплождане на лозите

В основните лозарски райони у нас цъфтежът на лозите започва в края на май - началото на юни.

Кършене на лозите - какво представлява и кога се извършва
Лозарство

26.05.2021

Кършене на лозите - какво представлява и кога се извършва

Премахването на растящите върхове на леторастите заедно с 5-6 до 8 недоразвити листа се нарича кършене. То се прилага в почти всички лозарски райони у нас, но често пъти неправилно.

Зелени фуражи и значението им за храненето на животните

Зелени фуражи и значението им за храненето на животните

Зелените фуражи са най-евтиният и най-пълноценен обемист фураж. Повечето зелени растения са пълноценни фуражи, понеже съдържат в достатъчни количества всички хранителни вещества.

Развитие и дължина на вегетационния период при дините

Развитие и дължина на вегетационния период при дините

При отпимални условия на отглеждане, основните моменти от растежа и развитието на динята са следните:Семената на дините поникват за 4 – 5 дни...

От какво се нуждаят младите лозички
Лозарство

21.05.2021

От какво се нуждаят младите лозички

За да е хубаво и вкусно гроздето, не е достатъчно само внимателно да изберем сорта и мястото на засаждане. След като правилно сме засадили растенията, необходимо е да им осигурим подходящи условия за развитие

Как трябва да се торят картофите за да се получат високи добиви?

Как трябва да се торят картофите за да се получат високи добиви?

Торене на картофите. Въз основа на много опити е установено, че с 1 тон клубени и съответното количество надземна маса картофите изнасят от почвата средно по 5 кг. азот, 2 кг. фосфор, 9 кг

При зеленчуците навременната борба с плевелите дава добри резултати

При зеленчуците навременната борба с плевелите дава добри резултати

Пръскането с хербициди, в определен момент от развитието на зеленчуковите култури срещу плевели е ефикасно само тогава, когато се извърши качествено и с подходящи препарати.

Препоръки за хранене на свине за угояване

Препоръки за хранене на свине за угояване

Преходът от хранене с фураж за малки прасета към фураж за прасета – угояване може да стане през периода от 20 до 25 кг/живо тегло.

Размножаване на овощни растения чрез присаждане

Размножаване на овощни растения чрез присаждане

Присаждането (облагородяването) е един от традиционните и все още най-широко използвани начини за размножаване на дървесни овощни видове.