Плащането по украинската помощ няма да се случи днес. Това съобщи Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

Четете още: Отговорност на политиците е да намерят пари за Украинската помощ


По този повод в сряда, 24 април, ще се проведе среща между браншови организации и премиера Димитър Главчев.

По думите на Караколев, на срещата ще стане ясно как държавата ще се справи с този критичен момент за земеделския сектор. След срещата с премиера, се очаква организациите, които са присъствали на срещата с премиера, да проведат Управителни съвети и да излязат с решение.

Какво се случи?
Решението българските фермери да получат украински помощ дойде след поредица протести, които земеделците организираха. Протестите приключиха именно след подписването на споразумение с тогавашния премиер Николай Денков през месец февруари 2024 г.

Една от точките в споразумението гласи провеждане на прием и изплащане на средства по т.нар Украинска помощ. Така и стана - нотификацията за помощта беше изпратена до Брюксел в края на февруари 2024 г. А в края на месец март 2024 г. стартира и приема, който приключи на 9 април. 

До днес, 22 април 2024 г., беше крайният срок за изплащане на средствата към земеделците.

Впоследствие стана ясно, че нужният бюджет не е осигурен и пари към момента за земеделците не са предвидени.

"Това е саботаж към целия земеделски сектор. Разгледано от сегашната ситуация това е бомба със закъснител", категоричен е Симеон Караколев.

 

Агри.БГ продължава да следи темата.