Преди два дни Европейската комисия (ЕК) е върнала отказ по една много дълго чакана държавна помощ, а именно данъчните облекчения за физически лица до 100 000 лева. 

Това разбрахме на срещата в Министерския съвет в сряда, 25 април, като дори и Министерството на финансите не знаеше. Това коментира Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) в ефира на БНТ1.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов внесе повече конкретика.

“Големият проблем, който е записан в отговора е, че тази помощ е зададена като дискриминационна, тъй като обхваща само физическите лица, а не и юридическите”, обясни Проданов.

В редакцията на Агри.БГ постъпиха редица въпроси от фермери дали новината за отказа на Брюксел е вярна.

"Хората попълват данъчните си декларации. Там направиха едно допълнително поле в Приложение 10, което е точно за данчното облекчение. Очаквахме положителен отговор от Брюксел и чакахме да подадат коригиращи декларации. Бутонът обаче не работи и хората не знаят какво да правят. Явно няма да можем да се възползваме от това облекчение. Щеше да е от голяма полза за нас", коментира за Агри.БГ фермер от Габровско. 

Предисторията

В брой 106/2023 г. на „Държавен вестник“ бе обнародвана промяна в Закон за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ, чл. 22з), касаеща физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, които са получили субсидия или друго подпомагане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския фонд за развитие на селските райони.

Най-общо това означава, че от 1 януари 2024 г. фермерите можеха да ползват данъчно облекчение, като намалят сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 с размера на получената през годината субсидия, съответно подпомагане от двата фонда, до размера на годишните данъчни основи преди намалението, но с не повече от 100 000 лв.

Идеята беше това данъчно облекчение да влезе в сила със задна дата, тоест още от тази година. 

За съжаление обаче Европейската комисия се произнесе отрицателно по това искане на България и съответно данъчното облекчение за фермерите отпада поне на този етап.

Още през месец февруари 2024 г. Агри.БГ отправи запитване към ДФЗ с молба да пояснят във всеки един вид подпомагане какъв е размерът на националното доплащане и какъв е делът на субсидиите от ЕС. Отговор до момента така и не получихме. Вече поне е ясно защо.