Земеделските производители отново сигнализират, че обещаните им плащания от предишното правителство на акад. Николай Денков не са заложени в бюджета.

Ще последват ли за пореден път протести? 

“И в момента не говорим за намиране на пари в бюджета, защото това като фаза вече е минало. Говорим за преструктуриране на бюджетите на Министерството на земеделието и на Държавен фонд “Земеделие”, за да може да бъде изплатена (украинската помощ - бел. ред.). Това е записано и в споразумението, което БАК подписа през февруари. 

Ние бяхме оставени без избор като земеделски производители. Европейският съюз подготвя продължаването на тази помощ за земеделските производители в целия ЕС, защото войната не спира, а очевидно последиците са тежки. Всички ги видяхме. 

Проблемът не е само в България и затова Комисията позволи на страните-членки от държавните бюджети на всяка страна-членка да могат да бъдат подкрепени фермерите, особено в тези страни, които са пряко засегнати. 
 Като камара през цялата законодателна процедура за бюджета настоявахме парите да бъдат заложени. 

На второ четене в пленарната зала тези пари не бяха заложени. Това беше поводът, но не и основаната причина ние да протестираме. 

Започнахме проговори с правителството по време на протестите, които бяха масови - от всички сектори. 

Финансовият министър не ни дава друга опция, освен да направим преразпределение. Това преразпределение", коментира изпълнителният директор на Българската аграрна камара Светлана Боянова.

Къде са тези средства? Защо те не тръгнаха към земеделските производители, както беше обещано да се случи на 22 април? 

Тя отбеляза, че новият служебен министър на земеделието Георги Тахов е участвал активно в споразумението и е напълно наясно с процеса.

Боянова напомни какво е записано в споразумението - да бъдат изплатени миналогодишните ставки за всички сектори извън зърнопроизводството, а за зърнопроизводството са написани конкретни ставки. Очакваше се тези пари да бъдат изплатени до 22 април. 

“След споразумението имаше нотификация към Брюксел, подаване на заявления от земеделските производители и едва на 16 април от служебния премиер Главчев разбираме, че най-вероятно може да има проблем. Никъде ние като страна от февруари досега не сме уведомявани за проблем", каза Боянова пред Bulgaria ON AIR и уточни, че на 24 април представители на Българската аграрна камара са поканени в кабинета на Главчев за разговори в Министерския съвет. 
"Искаме конкретика. На земеделските производители тези средства им трябват сега. Всяко едно отлагане бихме искали да бъде възможно най-малко. Пуснахме писмо до Вътев, до Тахов, до президента. Имахме прост въпрос - има ли проблем и кога ще бъде платено? Не получаваме официален отговор на това писмо досега. Не бива да се случват драми, достатъчно сме напрегнати от всичко друго в политиката", призова Боянова. 

По думите ѝ Българската аграрна камара никога не е имала политически искания, тъй като “не е работа на професионална организация да иска такива неща”.
“Ние показваме, че можем да работим, с който и да е министър. Чакаме политики за напояване, за поземлени отношения, за верига на доставки. Ще помагаме това да се случи с нашия опит”, каза още изпълнителният директор на Българската аграрна камара.