Отглеждане на гъски за черен дроб.

 • X
  Здравейте колеги ;) Имам няколко въпроса за отглеждането на гъски за черен дроб, като за начало, дали има хора които се занимават с този вид бизнес, и има ли доходност във това начинание, или не ;)
 • G
  здравейте, мога ли да помолч за контакт с човека който има 50 000 гъски. Ако е удобно да ме потърси, мойе да има полза от това. телефон за контакт : 0878 767 000 0878 866 000 Николай Петров
 • печалбата за собственика е около лев на бройка реализирана патица,разходът за отглеждане за 3 месеца около 10-12лв-печалбата е от бройки и оборот като не се правят икономии от храна.повечето собственици сами отглеждат патетата от 1-75 ден и всеки си има тайни по опазването на поголовието.с гушенето се занимават наемници които сами си приготвят храната и гушат две седмици всяка партида 4-3 пъти дневно-едно семейство гуши 700-800 патици.
 • Радвам се че темата се дискутира Аз за това питах, дали някой е запознат с разходите за отглеждане на бройка патица, и съответно изкупна цена на бройка за да мога да преценя дали има смисъл, защото не съм запознат в тази сфера, а й нямам познати които да са в този бизнес, освен един който ми сподели интересни факти и цифри, но беше преди няколко месеца... а й незнам доколко са реални Разбирам че можеби е нахално, за това мога да помоля, ако някой има някъкъв подробен материал за отглеждането на патици да го сподели защото например, за говедовъдството има куп материали, със разходи за отглеждането на говедата докато за патиците не намерих почти нищо което да ми помогне. Пак благодаря
 • Докторе, наврмето имаше едно кооперативно предприятие - ПЖКП. Промишлено Животновъдно Кооперативно Предпритие. Те даваха патета за гушене и после ги изкупуваха. Това беше един допълнителен доход за живеещите на село. Някои вземаха малко, други много. Нямаше готова каша, двойно ел. захранване а пък въобще да не говорим за климатици и овлажнители. Предполагам, че питащия се интересува от допълнителен доход. Иначе е много лесно да извадиш 2 - 3 милина лв. Дакупиш земя, сгради, да направиш кладенци, очиствателни, да изкараш еко-разрешителни и да направиш ферма за 50 000 бр. А да, и после да пищиш за субсидии.
 • Докторе, казах как беше преди 20 - 30 години. Сега сте много по -технологични и ефективни, които не променя крайния резултат и определено не е за всеки. Поздрави.
 • това което е писал агроном са пълни глупости.технологичния цикъл е юни-юни-в големите горещини нито се гушат нито се транспортират.обслужвам 50 000 патици на две фирми и си знаят графика за клане година напред.има машини за гушене които подават готова каша струват около 15 000лв,за помещенията ти трябва двойно ел .захранване,оборудване с климатици и овлажнители,кладенец с огромен дебит на вода,малогабаритна техника за чистене на помещенията през 20 дни.работниците вземат около 2000 лв месечно [podkup] [podkup] [podkup]
 • Благодаря ви ще поговоря с моя приятел, който ми сподели за отглеждането. Разбирам че не е много хуманно да се гледат и тъпкат животните, и че в крайна сметка се разболяват, но все пак, помислете как са гледани пилетата които ги ядете
 • Технологията е горе - долу такава. Като станат във възраст за гушене гъските се слагат в индивидуални клетки. На етажи. Плавателните ципи се заковават с габърчета за пода за да се обездвижи максимално животното. Храни се механизирано с нещо като фуния с шнек. Гушача храни всяко едно животно индивидуално, като го тъпче с храна до горе /гушене/. Храната е мека царевица със свинска мас. Вода мисля, че не се дава. Гъската бързо се разболява от маслена дистрофия на черния дроб и той /дроба / става 800 - 1000 - 1200 гр. при общо тегло на пртицата около 3 кг. Тези животни са тежко болни и ако не се използват - умират. Гадна работа.
 • I
  Драги приятелю, Идеята да се отглеждат гъски за черен дроб е интересна, но е много рискована. Добър пазар за гъсши черен дроб са само Франция и Израел, където има дългогодишни традиции. Този пазар обаче е много затворен и наподобява затвореността на пазара на етеричните масла. Тези страни (Израел и Франция) са и утвърдените световни производители на гъсши дроб и други трудно могат да отвоюват от тях ниша.До преди няколко години Унгария също беше сред големите производители на гъсши дроб, но след влизането й в ЕС й се наложи рязко да ограничи отглеждането на гъски за черен дроб,порди "гушенето" (тъпкането на гъските с царевица и орехи за да се подуе и разрасне дробът им, което е в разрез с нормите за хуманно отношение към животните. Знам че унгарците имат и механизирани присопособления за гушенето, тъй като на ръка трудно могат да се гушат по 5000- 10000 гъски, каквито бяха унгарските ферми. В района на Кечкемет имаше и специална люпилня за еднодневни гъсета, кояно не зная дали още съществува, но на времето бълваше ежедневно по наколко хиляди бройки. Моят съвет е преди да предприемеш каквото и да е било провери си преди всичко пазара. Ако можеш да намериш някой (кланица или друг производител или търговец, на който да станеш подрядчик, може и да стане нещо. Без да си си гарантирал пазара ще ти омръзне да ядеш гъсше месо. Все пак не е лошо когато се убедиш, че си намерил пазар, разходи се до Унгария, в частност района около Дебрецен, където се отглеждаха гъски. Поинтересувай се от опита на хората от така наречите "tanya" (колиби).От тях ще можеш да съберещ доста информация, свързана не само с пазара, но и с техниката на отглеждане и гушене, от къде би могъл да си доставиш еднодневните пилета, колко ще ти струва това, (преди десетина години беше 1$ за бройка), дали има още от механизираните приспособления за гушене и колко струват, сега ако все още се произвеждат.
 • S
  4erkezov ti da ne si vegetarqnec be 4ovek
 • Как не ви е срам да отглеждате животни заради черен дроб?! Убийци! Господ ще ви накаже
 • Колкото и странно да ви звучи, вярвам че все пак за в бъдеще, земеделието ще стане доста доходонес бизнес, съвсем елемтарно, след като населението на земята ще продъ;жава да нараства, и консумацията ще се увеличи, много от развитите държави ще започнат да изпитват трудности с осигуряването на основни хранителни продукти. Затова съм на мнение че в дългосрочен план, земеделието ще е доста доходоносен бизнес ;) Особено ако държави като нашата се ориентират към политика подкрепяща това начинание, защото ние имаме капацитета да станем доста добра развита земеделска държава Не казвам че хората трябва да се върнат в село и да копат, напротив, да се услеснят кредитите за земеделците, да се защитават интересите на държавата пред ЕС и т.н. но това е друга тема магазини по центъра не само на София а и на другите големи градове бол, а и моловете убиват конкуренцията така че немисля да инвестирам в такъв бизнес.
 • ako imas pari kupi si edin magazin v sentara na sofia i ne misli za patki zastoto edna patka mislila mislila i
 • X
  Аз по скоро се интересувам от чуждия пазар затова предполагам че ако се направи ферма, за отглеждане на патици, трябва после или да работя съвместно с някоя кланница, или да си създам собствена, предполагам че в западните европейски страни, цените са много по добри Един познат ми каза че имало фирми които изкупуват продукцията на доста добри цени но незнам доколко е реално това което ми говореше, или просто е дочул нещо..
 • Патетата се внасят от Франция или търсиш къде ги люпят тук, отглеждаш ги до определена възраст, към 90 дни и като спрат да растат започваш да ги гушиш. Защото ръстежа е почти приключил нараства предимно черният дроб. Не си спомням точно разхода на храна, ако стават 3,5-4,0 кг. това ще са около 12-14 кг. смески за растежа и вероятно 15 кг. царевица за кг. дроб, при гъските беше толкова. В края на процеса, 105-115 дни, патиците са по 5,5-6,0 кг. и имат 500-600 гр. черен дроб. В момента не знам цените, може да видиш в някоя кланница, има достатъчно.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Мога ли да сложа кокоши и патешки яйца в инкубатора да се люпят заедно?

Здравейте, сдобих се с 12бр. Патешки яйца също така имам и 20бр. Кокоши яйца , та въпросът...

126 0

Изисквания за отваряне на ферма за Пъдпъдъчи яйца

Здравейте,разполагам с една сграда която мога да стегна и да превърна в ферма за пъдпъдъци...

334 0

Помощ за болен пъдпъдък

Здравейте! Моля, ако някой разбира от лечение на болни пъдпъдъци да ми пише. Имаме един б...

117 0

Инвестиция в птицеферма

Екатерина: Не е от най-добрите инвестиции;)

457 1

Болна кокошка

Здравейте! Имам следният проблем - отглеждам 4 кокошки, колкото за домашна консумация, хра...

608 0