В процеса на еволюцията рогата при преживните са създадени, за да се предпазват от хищници и неприятели в борбата помежду им. При отглеждането им при домашни условия често те са причина за наранявания на хората, които се грижат за тях, а и на други животни.В световната животновъдна практика са създадени някои породи без рога, а при рогатите породи се изваршва обезроговяване, особено при говедата и козите. Тъй като израсналите рога са силно кръвоснабдени и инервирани, тази манипулация е болезнена и предизвиква стресово състояние, поради което е необходимо тя да се извършва от ветеринарни специалисти.
Най-лесно и безопасно е обезроговяването да се направи при телета и ярета между 3- и 5-седмична възраст, когато се появи връхчето (пъпката) на рогата. На тази възраст обезроговяването може да се извърши по два метода – термичен и химичен. При термичния специалният уред се включва в електрическа мрежа до зачервяване, след което се поставя на поникващото рогче, около което предварително мястото е остригано от космите и дезинфекцирано. Нагретият уред се прилепва върху рогчето за около 15 секунди и не трябва да се натиска много силно, за да не увреди черепната кост или мозъкът. След това мястото се намазва с дезинфекционни вещества, за да се предпазят телетата от инфекция.
Химичното обезроговяване се извършва със специална паста на около 2-3-седмична възраст, като се намазва мястото, където ще израснат рогцата. Химичните вещества от пастата разрушават зародишните клетки на рогата и те не поникват. При липса на пазара на специални пасти, такива може да се приготвят, като се смесят: 80 г сода каустик, 100 г гасена вар и 100 мл вода. Разбърква се внимателно и образуваната кашица се поставя в малък буркан с винт. При обезроговяването застриганото и дезинфекцирано място се намазва с малко количество, колкото бобено зърно, от тази кашица. С пластмасова или дървена плоска пръчица кашицата се втрива до появата на съвсем леко кървене.
Трябва да се внимава сместа да не попада по други части на кожата и особено около очите. И при двата случая телетата или яретата трябва да бъдат добре и безболезнено фиксирани. Обезроговяването при възрастните говеда и кози, когато рогата са израснали, е по-трудно, болезнено и крие опасност от усложнения. В такива случаи е задължително манипулацията да се извършва от специалисти. За целта на фиксираните животни се застригва и дезинфекцира мястото около основата на рогата и се прави местна упойка. Отрязването на рогата става със специална стоманена тел – телен трион с ръкохватка на двата края. Рогата се прерязват на около 2 см над застриганата кожа. След това в кухината се поставя марля, напоена с дезинфекционен разтвор и се прави превръзка за около 2-3 седмици. При възникване на възпалителни процеси незабавно се търси помощта на ветеринарен специалист.
Кога и как да се обезроговяват животните
Най-лесно и безопасно е обезроговяването да се направи при телета и ярета между 3- и 5-седмична възраст, когато се появи връхчето (пъпката) на рогата. На тази възраст обезроговяването...

Можете да получите повече от зимните носачки
Помещенията за отглеждане на носачки през зимата трябва да са ремонтирани, добре почистени и дезинфекцирани, да бъдат уплътнени...

По-високата плодовитост от овцете е постижима
Подхранването с концентриран фураж трябва да започне около 30 дни преди началото на кампанията, като количеството и съставът на дажбата са в зависимост от телесното състояние...

Зърнени фуражи, семена и плодове, подходящи за храна на свинете
Житните са богати на въглехидрати, а бобовите на белтъчини

Препоръки за хранене на свине за угояване
Преходът от хранене с фураж за малки прасета към фураж за прасета – угояване може да стане през периода от 20 до 25 кг/живо тегло.

Кратки съвети за хранене на биволите през зимата
Нуждите на биволиците от хранителни вещества не се различават съществено от тези за кравите, но има и някои различия...

Качества на биволското мляко
Образуването на млякото е сложен биологичен процес