Михаела Попеску Гагеа управлява втората по големина кланица в западната част на Румъния - Global Meat. Тя наскоро поема юздите на бизнеса, който стартират преди няколко поколения нейните предци-овцевъди. Global Meat има експортни договори с 13 страни в Европа и арабския свят, съобщава Agrointel. 

Овцефермата на Добруджанския земеделски институт: Какво произвежда и какви продажби прави?

Днес Михаела Попеску Гагеа, генерален директор на компанията, може да се похвали с екип от месари, които са част от компанията вече 15 години. Служителите са румънци. Кланицата е оборудвана по съвременни стандарти, с транжорни, хладилни камери, бързо замразяване и др. Тя разполага с капацитет за съхранение в хладилни камери около 3000 – 3500 глави млечни агнета и около 2000 глави възрастни овце. 

Сега сме представили и проект за оборудване на кланицата с фотоволтаични панели чрез AFIR. Ще струва малко повече време за 366 000 евро. Ще бъде с енергиен капацитет около 300 KW. Обмисляме също така да инвестираме в зала за обработка в бъдеще, защото вярваме в преработката, казва Михаела. 

Кланицата в Лиеблинг е Halal сертифицирана повече от година, а частта от обработката на животните, които „заминават“ за арабските страни, се ръководи от Зиад Ал Себай - специалист, който гарантира, че овцете са заклани според мюсюлманските традиции.

Специалитетът на семейство Гагеа са агнешките хапки - малки парчета месо, овъргаляни в галета, които могат да бъдат приготвени много лесно и бързо.

Имаме няколко идеи за специални агнешки хапки. Наскоро бяхме на панаир в Дубай и видяхме, че можем да правим гювечи със замразени агнешки ястия. През последните години румънското месо беше много ценено, защото успяхме да се научим и как да отглеждаме животни, да се грижим по-добре за тях, казва още генералният директор на Global Meat. 


Вижте още:

Съборът на овцевъдите отличава с премиум знак най-добрите млечни продукти

Теодора Вълова: Цената на овчето мляко се срина спекулативно

Тайната на най-вкусното румънско сирене