30-40% от българските агнета ще останат непродадени, защото няма пазар, благодарение на вноса. Това прогнозира за Агри.БГ овцевъдът Красимир Бурмов от село Руня, Дряновско.

Реалната цена на българското агнешко месо в магазина в момента според мен трябва да бъде между 25 и 27 лв./кг. Скоро се показваха цени от 32 лв. /кг., което е прекалено. 

Ние продаваме агнетата на 8 лева без ДДС в момента”, коментира Бурмов.

Наред с това на фона на създалото се ненужно напрежение между производител и потребител, подпомагането на овцевъдите е намаляло в пъти.

“Обществото е на мнение, че ние получаваме доста сериозно подпомагане, огромни суми от пари, които текат към нас. Нека да сравним този “огромен поток” от пари с обемите на производството в България в момента, което е намаляло близо 20 пъти.

Лично моето подпомагане спрямо изминалата година е намаляло с 40 лв./глава животно и с 12 лв./дка. 

В същото време трябва да продаваме агнешкото месо на цени по-ниски от миналата година иначе няма да можем да реализираме животните”, обяснява фермерът.

Реалната себестойност на своя труд, Красимир Бурмов, калкулира на 10 лева без печалбата.

“За едно агне са необходими минимум между 70 и 80 литра мляко. Нужни са още около 50 кг концентриран фураж, както и около 40 кг сено. 

Калкулирайки всичко това спрямо разходите, себестойността на агнешкото безспорно е около 10 лв./кг живо тегло. И то без каквато и да е печалба.

Що се отнася до коментарите за фуражите. На едно агне му се залагат 50 килограма концентриран фураж. Сметката е намаляла с 10 стотинки. Това значи, че себестойността на агнето намалява с 5 лева. Като ги разхвърляме тези 5 лева на 25 кг - какво намаление се получава? Почти нищо”, коментира Красимир Бурмов.

По думите му колегите му в Македония в момента продават на цени между 6,50 до 7 лв./кг живо тегло.

“Умножаваме тази сума по три и получаваме цена за трупното тегло. В момента у нас се доставя агнешко от Македония на цени между 17-18 лв./кг трупно тегло”, сподели Бурмов.

Откъде идва близо 100% надценка в търговската мрежа?

“Системата е ясна - агнешкото влиза в хладилната камера на магазина на максимална цена между 17-18 лв./кг. Съответно пътя, който е от склада с фризера до хладилната витрина на щанда е между 10 и 30 метра. За тези средно 15 метра, образно казано, цената се вдига с 15 лева. Това значи, че потребителят плаща по 1 лев за всеки метър придвижване на месото от фризера до витрината”, заключи Красимир Бурмов.