В тежки зими младите овощни градини понасят значителни загуби от гризачи, най-вече от зайци. Често пъти тези загуби биват катастрофални, особено при ябълковите дървета. При околовръстно изгризване на кората на дърветата връзката между асимилатите и другите органични вещества и кореновата система се прекъсва.

Първата работа в такива случаи е да се подреже до здраво изгризаната кора и да се възстанови прекъснатата връзка чрез мостово присаждане. Най-добре е обаче да се вземат предварителни предпазни мерки, като се обвиват стъблата на дръвчетата или се огради овощната градина с телена мрежа.

През някои години мишките и плъховете също могат да нанесат сериозни вреди не само на млади, но и на възрастни дръвчета. Като предпазна мярка се препоръчва ограждане на стволовете приосновно (на височина около 20 см) с ламарина или нарязани на 30 см летвички. Дава резултат също намазването на дънерите с гъста смес от глина, вар и плява, към която може да се прибави син камък, зелен камък, сяра на прах, отработено машинно масло или боров катран.

В рохкави и леки почви сериозни повреди може да нанесе и сляпото куче. То прегризва странични корени, а често огризва и главния корен на овощните дръвчета.

Когато входовете са пресни, сляпото куче може да бъде примамено да запуши предварително нарочно отворен (осветлен) вход. Това се прави рано сутрин или привечер при пълна тишина, както се практикува и при унищожаването на къртиците.

Срещу слепите кучета, плъховете, мишките, а при нужда и срещу къртините се прилагат химични средства - специални отровни зърна, таблетки и газови патрони, с които се обгазяват подземните галерии на тези гризачи.

Вижте още:

Шарката по сливата - опасна болест и за прасковите

Акарите нанасят сериозни повреди на овощните култури

Агротехнически метод за борба с болестите и неприятелите по овощните растения