
17.03.2023
Павел Петров: Изграждането на оранжерия е само половината от работата
Друго основно нещо, за което трябва да се помисли в процеса, е производството

22.02.2023
Ряпа - източник на витамини
Ряпата за разлика от репичките е двегодишно растение. Кореноплодите, които образува през първата година, са богат източник на минерални соли, въглехидрати и витамини.

22.02.2023
Бамя
Бамята е едногодишно растение. Коренът е силно развит и с малко разклонения. Стъблото на бамята е високо от 30 до 250 см и се разклонява само в основата, като образува 2-7 разклонения. Стъб

22.02.2023
Цветно зеле, карфиол
Цветното зеле е много взискателно към въздушната и почвената влажност. Неговото отглеждане без редовни и достатъчни по количество поливки е невъзможно.

22.02.2023
Производство на пипер в полиетиленови тунелчета
В полиетиленови тунелчета, пиперът се отглежда сравнително по-ограничено. В зависимост от устройството на съоръжението и от предназначението на продукцията са изискванията към сорта пипер.

05.04.2022
Грижи за морковите през април
Морковите никнат бавно и през този период имат нужда от голямо внимание.

25.03.2022
Прашеста краста по картофите
Болесттае разпространена в хладните и влажни области на отглеждане на картофите.

25.03.2022
Салатното цвекло не понася излишна влага в почвата
Във влажни, дълбоки, богати с органични вещества почви салатното цвекло не се нуждае от поливане и дава високи добиви.

27.01.2022
Джоджен - отглеждане
Джодженът е многогодишно растение от сем. Устоцветни. Коренището е хоризонтално и от него ежегодно израстват нови стъбла, които достигат височина 30-100 см, с гладки или слабо овласени разклонения.

25.01.2022
Аспержите - зеленчукът деликатес
Аспержата е многогодишно растение от семемайство Кремови. На аспержата кореновата система е мощно развито коренище.

22.01.2022
Какви са изискванията към топлинния режим на доматите?
Семена на доматите започват да прорастват при 9-10°С. Темпът на прорастване е много по-бърз, когато температурата в почвата е около 20°С. При температура над 30°С поникването на семената
14.01.2022
Подготвка на зеленчуковият разсад за разсаждане
Отглеждан в култивационни съоръжения - оранжерии и парници, разсадът, ако не е бил закален предварително е чувствителен на ниски температури след разсаждането.
10.01.2022
Как се произвеждат репички на открито рано през пролетта и през есента?
Почвата за ранно пролетно производство на репички се наторява с разложен оборски тор и обработва през есента. С предсеитбената обработка през пролетта се внасят на дълбочина 8-10 см по 0,6-0,7 кг амониева селитра на 100 м2

09.01.2022
Бататите - сладки картофи
Бататите при нашия климат е едногодишно растение. Отглежда се заради кореновите клубени, чиито хранителни качества са високи, тъй като се отличават с богато съдържание на скорбяла - 10-32%

08.01.2022
Цикория (Синя Жлъчка)
Малко познатата у нас култура цикория (Cicorium intybus) е двегодишно растение, което през първата година образува листна розетка и кореноплод, през втората година - цветоносно стъбло

07.01.2022
Копър - отглеждане
Копърът (Anetum graveolens) е едногодишно растение от сем. Сенникоцветни с много къс вегетационен период. Коренът на копъра е тънък, вретени виден, стъблото - високо до 150 см, гладко, зелено а дълбоко насечените листа са игловидни, светло- до тъмнозелени; стъблото и листата имат восъчен налеп, придаващи им сивкав оттенък.

07.01.2022
Салатно цвекло (червено цвекло)
Салатното цвекло е двегодишно растение. През първата година образува кореноплод, а през втората година образува цветоносно стъбло. По хранителна стойност салатното цвекло отстъпва само на морковите.

07.01.2022
Грижите за пиперовия разсад определят добива
Недостатъчното осветление по време на отглеждане на разсада се отразява силно върху вегетативните и репродуктивни органи на растенията и добива и качеството на плодовете намаляват.

07.01.2022
Отглеждане на магданоз
Подготовка на почвата и сеитба на магданоз Магданозът се отглежда, подобно на морковите, на високи лехи, не по-широки от 70-80 см (при поливка с течаща вода до 40-50 см).

06.01.2022
Отглеждане на праз
Ценен източник на хранителни вещества, витамини, минерални соли е празът. Те се намират главно в лъжливото стъбло, което празът образува и за което се отглежда.

05.01.2022
Вегетационни поливки на зеленчуците
Поливките, които се извършват през време на вегетацията на растенията, се наричат вегетационни или основни. Вегетационните поливки са изключително важни за зеленчуковите растения.

05.01.2022
Какво е значението на светлината за зеленчуците?
България е една от най-слънчевите страни в Европа. Средната й годишна облачност е около 55%.Най-много слънчеви дни има в районите на Петрич, Пловдив, Плевен, Варна.

05.01.2022
Отглеждане на разсад от домати за ранно полско производство
Пикирането на разсада е задължително мероприятие при ранното им полско производство на домати. Разсадът домати се пикира в саксии или лехи.

02.01.2022
Технология за отглеждане на пъпеши
Традиционното отглеждане на пъпеши у нас на открити площи е средноранното производство, чрез директна сеитба на семената. Плодовете се предлагат на пазара през месеците август и септември.

05.06.2021
Напояването - фактор за високи добиви
Първо трябва да се има предвид кога и колко вода е необходима за нормалната вегетация на растенията. Обикновено летните дъждове са редки и недостатъчни.