Белият великан е създаден през XIX век в Германия и Белгия от фландър и местни бели зайци по пътя на отбора на зайците-албиноси (зайци с чисто бял цвят на космената покривка и безцветни очи).

Чрез целенасочена развъдна работа зайцевъдите са успели да създадат ценна порода зайци, която по редица стопански качества превъзхожда белгийския великан.

Космената покривка на белия великан е чисто бяла, блестяща и с равномерна гъстота и ноктите са бели. Очите са безцветни, но изглеждат червени поради кръвта в кръвоносните съдове. Появяването на каквито и да са отклонения от белия цвят са нежелателни и говорят за нечистопородност на животните. Белият цвят, еластичността, равномерната гъстота, блясъкът на космената покривка и големите размери (над 200 см2) правят кожата им много ценна суровина за кожухарската промишленост. Кожите на  зайците от породата бял великан се обработват обикновено в естествен вид, без да се боядисват. Освен това те лесно се поддават на имитация на различни видове кожи.

По телосложение и големина зайците от породата бял великан много прилича на белгийския. Главата на белия великан е доста едра, но лека и с дълги (15-18 см) правостоящи уши. Тялото му е доста разтегнато, като дължината му достига до 60-65 см, обхватът на гърдите 35-40 см, а ширината на таза 5-7 см. Средното живо тегло на възрастните зайци е 5,5-6,5 кг. Белият великан има нежна, но здрава костна система, което повишава месодайността му. Месото му в сравнение с това на белгийския великан има по-нежна консистенция. Той е по-скорозрял от белгийския великан и не е така взискателен по отношение па концентрираните фуражи.

Заслужава да се отбележи интензивността на растежа на  зайците от породата бял великан в млада възраст. Зайчетата на 60-дневна възраст увеличават теглото си: мъжките - 20,78, а женските - 20,57 пъти в сравнение с живото тегло при раждането. Те дават най-висок среден дневен прираст от 45,5 гр. за женските и 40,84 гр. за мъжките в десетдневната от 30 до 40 дни.

Вижте още:

Сребристи зайци

Кочовати зайци

Виенчин

Белгийски великан (фландър)

Калифорнийска порода зайци