Лъжекалифорнийската стридоподобна щитоносна въшка (Quadraspidiotus ostraeformis) е разпространена повсеместно у нас. Напада ябълката, крушата, сливата, черешата, вишната, кайсията, зарзалата, прасковата и други овощни видове и някои горски дървета и храсти.

Възрастната женска въшка има крушовидна форма, жълтеникав цвят. Тялото е дълго 2 мм и широко около 1,5 мм. Пигидиумът има две двойки лобове, от които втората е по-слабо развита. Щитчето на женските е с диаметър около 2 мм, жълто-оранжев до червеножълтеникав в средата, сиво-черен в останалата част и с по-светла периферия. Мъжките индивиди са оранжеви до жълти, с добре развити антени и очи, с един чифт крила и с крака. Щитчето им е продълговато елипсовидно, с диаметър около 1,5 мм.

Лъжекалифорнийската стридоподобна щитоносна въшка зимува като ларва от втора възраст по кората на нападнатите дървета. Възрастните мъжки и женски индивиди се появяват през май, когато вероятно става и оплождането им. Скоро след оплождането женската снася 60-80 яйца в продължение на около 1,5-2 месеца. Ембрионалното развитие е около 5-8 дни. Ларвите се излюпват, развиват се в първа възраст, събличат се и към началото на октомври преминават във втора възраст, в която остават да зимуват.

Въшката развива едно поколение в годината. При масово намножаване предпочита да се заселва върху кората по долната страна на клоните и особено по клоните, разположени почти хоризонтално. Вследствие на интензивното смучене на сок кората на клоните силно се деформира, клоните се изкривяват, изостават в развитието си, закържавяват и загиват, а може да загинат и силно нападнати дървета.

Въшката преминава често и по плодовете на крушата и ябълката, около щитчетата й се образуват червеникави петна.

Борба срещу лъжекалифорнийската стридоподобна щитоносна въшка

Борбата включва зимна резитба с изрязване и унищожаване на нападнатите сухи клони. Химични мерки за контрол могат да се проведат както през зимния, така и през вегетационния период. Зимно пръскане се провежда с минерални масла след преминаване на студовете в края на зимата до набъбване на пъпките, когато зимуващите форми напускат укритията си и се придвижват към клоните. Вегетационните третирания се извършват по време на разпълзяването на ларвите от новите поколения с препаратите Дурсбан 4 ЕК - 0,15%, Нуреле Д - 0,5% и други.

Вижте още:

Шарката по сливата - опасна болест и за прасковите

Обикновен малинов бръмбар

Жълтият лозов акар най-често напада лозата

Черната златка е един от най-опасните неприятели в разсадниците