Кърмещата свиня отделя дневно 6-9 кг мляко, което осигурява до 2 кг прираст на бозайничетата. Млякото на свинете е много богато с мазнини, белтъчини и минерални соли.

Ето защо дажбата на кърмещите свине майки трябва да бъде разнообразна, калорична, апетитна и с високо съдържание на концентрирани храни.

Намалената дажба за хранене на свине преди опрасването постепенно се завишава след раждането както следва: първия ден след опрасването фураж не се дава, на 2-рия - 3-тия ден се дава 1,5 кг концентриран фураж, на 4-тия - 5-ия ден - по 2-2,5 кг, на 6-ия ден 3-3,5 кг и от 7-ия ден започва хранене почти на воля.

Намаляването на храната през първата седмица от опрасването се налага, защото в този период прасенцата са все още слаби и не могат да избозават цялото мляко, особено при по-млечни свине, с което се предотвратява развитието на маститните заболявания на майката. Фактически, ако храним кърмещите свине с балансирани фуражни смески, след 7-ия ден те трябва да получават по 2 кг смеска за поддържане на жизнените функции и по 400 г за бозаещо прасе. Така за 10 прасета майката трябва да получава 6 кг фуражна смеска.

Рядко, но срещано явление при кърмещите свине майки е родилната треска. Тя се появява в първите 2-3 дни след раждането и се дължи на неправилно хранене през бременността и на липса на разходки. Това заболяване се характеризира с подуто и горещо виме, свинята получава запек, диша ускорено, отказва храна, а в същото време прасенцата са неспокойни, настръхнали и квичат от глад.

При този случай на свинята майка се прави незабавно клизма, вимето й се масажира често и се извежда на разходка.

През първия месец от кърменето свинята майка не бива да намалява масата си с повече от 20 кг. Ако това се допусне, то е сигурен показател, че свинята не е получавала необходимите хранителни вещества или прасенцата не са приучени към фуража. При този случай често се забелязват силно изтощаване на майката, намаляване на апетита, тя лежи по корем и пропъжда прасетата от себе си. Това явление е познато в практиката като „пребозаване". Наблюдава се 25-30 дни след раждането и майката много трудно се възстановява. В такъв случай обикновено прасетата се отбиват и се хранят по специален начин. Ако кърмещите свине майки се хранят няколкократно (примерно двукратно), следят се времето и апетитът. Ако изяде поставения фураж за по-малко от 25-30 минути без остатък, добавя се още 200-300 г. Ако не го изяде, тогава първоначалното количество се намалява с 200-300 г.

Много добре се отразява на млечността на кърмещите свине майки даването на бито мляко, суроватка или цвик. Зелените и сочните фуражи също съдействат за подобряване на апетита на свинете майки и тяхната млечност. Последните се дават по около 650 г на прасенце, или при 9 бозайничета майката получава около 6 кг. Желателно е кърмещите свине след първата седмица от опрасването да се извеждат на разходка, която също влияе благоприятно върху апетита и млечността им. През целия кърмачен период на свинете майки се предоставя непрекъснат достъп до вода за пиене.

В практиката на частните стопанства периодът на кърмене продължава 7-8 седмици. При отбиването на прасетата отново се намалява дажбата на свинята майка за няколко дни. През това време може да се ограничи и водата. Дажбата от концентриран фураж се намалява по следния начин: на 52-рия - 53-тия ден от опрасването на свинята се дава не повече от 3 кг смески, на 54-тия - 56-ия ден - по 2 кг, на 57-ия ден - 1 кг.

Кърмещите свине майки се хранят двукратно, като при последното (вечерното) хранене се залага повече комбиниран фураж. Между двете хранения се дават зелените и сочните фуражи.

Вижте още:

Използване на фъстъчен и памуков шрот за храна на свинете

Отглеждане на опрасени свине

Повишаване ефективността на храненето на прасетата за угояване