Зайкините през първата половина на бременността, ако са в добро телесно състояние, се нуждаят от по-малко концентрирани фуражи. Количество на концентрирани фуражи  е около 60 г. Сеното от бобови или сенажът са също около 60-70 г. На зайкините се дават и малки количества сочни фуражи и силаж. Минералните храни са в количество сол 1 г, костно брашно 2 г, черупки от яйца 1,5-2 г.

През втората половина на бременността зайкините получават смеска с 45% концентрирани фуражи (пшенични трици 12%, ечемик 23%, царевица 10%), 43% люцерново сено, 10% ливадно сено и 2% минерални добавки (0,4% сол, 1,6% костно брашно). Смеската се дава по 140-150 г на ден. Допълнително се включват 20-30 г силаж и груби фуражи, като слама и листник, на воля. С включването на грубите фуражи на воля се увеличават суровите влакнини, които улесняват нормалното функциониране на храносмилателната система на зайкините. Затлъстяване на зайкините през втората половина на бременността не се допуска, защото раждат по-малък брой и по-нежизнени приплоди.

През летния период на бременните зайкини се дават около 60-70 г концентрирани фуражи и суха или полусуха люцерна на воля за първата половина на бременността и 70-75 г концентрирани фуражи в същите съотношения и завехнали фуражи на воля през втората половина на бременността. Минералните добавки са в същите количества. Често явление при недостиг на минерални храни през бременността е зайкините да изяждат приплодите си при раждането. Допълнителното даване на витамини е желателно.

Вижте още:

Грижи за зайчилото

Хигиена на водата за пиене на зайците

Манипулация със зайците - какво трябва да знаем?

Хранене на зайците