На срещата в Министерския съвет в сряда, 25 април, овощарите помолиха служебния министър-председател Димитър Главчев и министъра на земеделието и храните Георги Тахов да се удължи срока за кандидатстване и отичане на документите по държавната помощ “Помощ за компенсиране разходите на земеделските стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите в трайните насаждения през зимния период”.

Това съобщи за Агри.БГ Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).

"Причината е, че някои фермери нямат пари да си платят препаратите, които вече се използвали за зимните пръскания. Браншовите организации от сектора настояха срокът за прием и отчитане на документи да бъде удължен до след 15 май, когато украинската помощ ще бъде платена на фермерите и съответно фермерите ще са се разплатили с компаниите за препарати.

Забавянията на плащанията доведоха до финансова криза при производителите на плодове и зеленчуци, а сега падналата градушка от снощи, 25 април, допълнително ще ги сломи морално и финансово", категоричен е Петков.

Иначе приемът за зимните пръскания продължава до вторник - 30 април 2024 г.

На 17 януари 2024 г. Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (УС на ДФЗ) утвърди бюджет в размер до 10 000 000 лв. за 2024 г. по схемата. А срока за изплащане на средствата е до 31 май 2024 г.