
27.01.2022
Лозова филоксера
Филоксерата е дребно насекомо, установено за първи път в Америка през 1854 г. Оттам тя е пренесена в Европа чрез вкоренени лози и само за няколко десетилетия унищожава почти напълно насажденията, заети със сортове на културната (европейската) лоза.

27.01.2022
Присаждане на лозите на зелено
Присаждането на лози по време на вегетацията (присаждане на зелено) е по-лесен начин, отколкото на зряло.

27.01.2022
Какви почви са подходящи за отглеждане на винени и десертни сортове лози?
Всяка почва е повече или по-малко подходяща за определено направление в лозаро-винарското производство и с тази особеност трябва да се съобразяваме при създаването на лозово насаждение.

12.01.2022
Календар на лозаря за месец февруари
С отпразнуването на Трифон Зарезан - празник на лозаря, се дава началото на работата в лозето.

08.01.2022
Армира - типичен десертен сорт грозде
Сортът Армира е получен чрез кръстосването на сортовете Мискет пловдивски и Суперран Болгар. Разпространен е на малки площи в района на Пловдив и в опитните станции по сортоизпитване.

08.01.2022
Русенско без семе - лозите са с повишена устойчивост на ниски зимни температури
По механичен състав на гроздето Русенско без семе е типичен безсеменен сорт. Процентът на зърната в грозда е висок. Кожиците заемат малка част от масата на зърната.

07.01.2022
Велика - най-раннозреещият и едроплоден десертен сорт грозде в света
Сортът Велика е създаден чрез инбридинг. Като изходен материал е използван хибрид, получен чрез кръстосване на сортовете Болгар и Алфонс Лавале през 1987 г.

05.01.2022
Десертни сортове грозде
Гроздовете на сорта Кардинал са средно големи до големи, най-често рехави, разклонени. Зърната на гроздето от сорт Кардинал са едри, с овална форма и слабо изразени надлъжни ребра.

30.07.2021
Дунав - десертен сорт грозде, подходящ за асмовидно отглеждане
Сортът Дунав се отнася към групата на ранните сортове. Гроздето му узрява през втората половина на август.

30.06.2021
Болгар - едроплоден десертен сорт грозде
Сортът Болгар произхожда от Близкия изток - Мала Азия, по всяка вероятност от района на Бейрут. Разпространен е в почти всички лозарски страни - Италия, Турция, Гърция, Сърбия, Испания и др.

28.05.2021
Цъфтеж и оплождане на лозите
В основните лозарски райони у нас цъфтежът на лозите започва в края на май - началото на юни.

26.05.2021
Кършене на лозите - какво представлява и кога се извършва
Премахването на растящите върхове на леторастите заедно с 5-6 до 8 недоразвити листа се нарича кършене. То се прилага в почти всички лозарски райони у нас, но често пъти неправилно.
21.05.2021
От какво се нуждаят младите лозички
За да е хубаво и вкусно гроздето, не е достатъчно само внимателно да изберем сорта и мястото на засаждане. След като правилно сме засадили растенията, необходимо е да им осигурим подходящи условия за развитие

11.05.2021
Филизене на лозите - какво представлява и кога се извършва
С филизенето на лозите се премахват лакомците по старите части на лозата, с изключение на тези, които ще се използват при следващата резитба на лозите.

27.04.2021
Обработка на почвата в лозята
Обработката на почвата в лозята се състои в ежегодно и многократно разрохкване на почвата. Обработката на почвата се извършва в реда и в междуредието.

20.04.2021
Присаждане на лозите на място
За преоблагородяване на лозя се използва присаждането на място, което от своя страна бива на зряло и на зелено.

21.02.2021
Време и техника на резитба на лозата
Установено е, че времето на резитбата на лозите оказва влияние върху силата и плододаването. С ранната есенна резитба лозата се лишава предивременно от листната си маса.

26.01.2021
Формировка кордон Роая
Формировката кордон Роая изисква обезателно телена конструкция. Върху първия тел, който е по-дебел се прикрепва хоризонталният кордон, а леторастите се привързват към втория и третия тел.

09.12.2020
Как се произвеждат стафиди?
Технология за производство на стафиди Сушеното грозде (стафиди) има голяма хранителна и диетична стойност. В стафидите сe съдържат от 65 до 77% захари, представени главно от глюкоза (30-48) и фруктоза (30-40%).

01.11.2020
На какви разстояния се засаждат на лозите?
За лозята за лично ползване и за любителските насаждения решаващо значение при определяне на разстоянията имат формировката, на която ще се отглеждат лозите, и сортът.

23.10.2020
Засаждане на лозите
Засаждането на лозите се извършва през есента или през пролетта. Времето за есенното засаждане е ограничено поради късното изваждане на лозите от вкоренилището (обикновено в средата на ноември), след което настъпват неблагоприятни условия - валежи и ниски температури.

21.10.2020
Мелиоративни работи преди засаждането на лозите
На мястото предназначено за засаждане на лозе, понякога се налага да бъдат извършени някои подобрителни работи, като подравняване, изкореняване на дървета, унищожаване на плевели и др.

07.10.2020
Вегетативно размножаване на лозата
При вегетативното размножаване новото растение се образува от части на съществуващата лоза (главина), на които са запазени една или няколко жизнеспособни пъпки.

05.10.2020
Начини, норми и срокове на торене на лозите
Съществуват няколко начини на торене. Голямо значение има кога и как се извършва то, с органични или минерални торове.

14.09.2020
Подобряване състава на мъстта
Най-важните съставни части на мъстта, от които зависи качеството на виното, са захарите и киселините. Когато захарите са малко, а киселините - много, ще се получи слабо алкохолно вино с повече киселини.