Лозова филоксера
Лозарство

27.01.2022

Лозова филоксера

Филоксерата е дребно насекомо, установено за първи път в Америка през 1854 г. Оттам тя е пренесена в Европа чрез вкоренени лози и само за няколко десетилетия унищожава почти напълно насажденията, заети със сортове на културната (европейската) лоза.

Присаждане на лозите на зелено
Лозарство

27.01.2022

Присаждане на лозите на зелено

Присаждането на лози по време на вегетацията (присаждане на зелено) е по-лесен начин, отколкото на зряло.

Какви почви са подходящи за отглеждане на винени и десертни сортове лози?
Лозарство

27.01.2022

Какви почви са подходящи за отглеждане на винени и десертни сортове лози?

Всяка почва е повече или по-малко подходяща за определено направление в лозаро-винарското производство и с тази особеност трябва да се съобразяваме при създаването на лозово насаждение.

Календар на лозаря за месец  февруари
Лозарство

12.01.2022

Календар на лозаря за месец февруари

С отпразнуването на Трифон Зарезан - празник на лозаря, се дава началото на работата в лозето.

Армира - типичен десертен сорт грозде
Лозарство

08.01.2022

Армира - типичен десертен сорт грозде

Сортът Армира е получен чрез кръстосването на сортовете Мискет пловдивски и Суперран Болгар. Разпространен е на малки площи в района на Пловдив и в опитните станции по сортоизпитване.

Русенско без семе - лозите са с повишена устойчивост на ниски зимни температури
Лозарство

08.01.2022

Русенско без семе - лозите са с повишена устойчивост на ниски зимни температури

По механичен състав на гроздето Русенско без семе е типичен безсеменен сорт. Процентът на зърната в грозда е висок. Кожиците заемат малка част от масата на зърната.

Велика - най-раннозреещият и едроплоден десертен сорт грозде в света
Лозарство

07.01.2022

Велика - най-раннозреещият и едроплоден десертен сорт грозде в света

Сортът Велика е създаден чрез инбридинг. Като изходен материал е използван хибрид, получен чрез кръстосване на сортовете Болгар и Алфонс Лавале през 1987 г.

Десертни сортове грозде
Лозарство

05.01.2022

Десертни сортове грозде

Гроздовете на сорта Кардинал са средно големи до големи, най-често рехави, разклонени. Зърната на гроздето от сорт Кардинал са едри, с овална форма и слабо изразени надлъжни ребра.

Дунав - десертен сорт грозде, подходящ за асмовидно отглеждане
Лозарство

30.07.2021

Дунав - десертен сорт грозде, подходящ за асмовидно отглеждане

Сортът Дунав се отнася към групата на ранните сортове. Гроздето му узрява през втората половина на август.

Болгар - едроплоден десертен сорт грозде
Лозарство

30.06.2021

Болгар - едроплоден десертен сорт грозде

Сортът Болгар произхожда от Близкия изток - Мала Азия, по всяка вероятност от района на Бейрут. Разпространен е в почти всички лозарски страни - Италия, Турция, Гърция, Сърбия, Испания и др.

Цъфтеж и оплождане на лозите
Лозарство

28.05.2021

Цъфтеж и оплождане на лозите

В основните лозарски райони у нас цъфтежът на лозите започва в края на май - началото на юни.

Кършене на лозите - какво представлява и кога се извършва
Лозарство

26.05.2021

Кършене на лозите - какво представлява и кога се извършва

Премахването на растящите върхове на леторастите заедно с 5-6 до 8 недоразвити листа се нарича кършене. То се прилага в почти всички лозарски райони у нас, но често пъти неправилно.

От какво се нуждаят младите лозички
Лозарство

21.05.2021

От какво се нуждаят младите лозички

За да е хубаво и вкусно гроздето, не е достатъчно само внимателно да изберем сорта и мястото на засаждане. След като правилно сме засадили растенията, необходимо е да им осигурим подходящи условия за развитие

Филизене на лозите - какво представлява и кога се извършва
Лозарство

11.05.2021

Филизене на лозите - какво представлява и кога се извършва

С филизенето на лозите се премахват лакомците по старите части на лозата, с изключение на тези, които ще се използват при следващата резитба на лозите.

Обработка на почвата в лозята
Лозарство

27.04.2021

Обработка на почвата в лозята

Обработката на почвата в лозята се състои в ежегодно и многократно разрохкване на почвата. Обработката на почвата се извършва в реда и в междуредието.

Присаждане на лозите на място
Лозарство

20.04.2021

Присаждане на лозите на място

За преоблагородяване на лозя се използва присаждането на място, което от своя страна бива на зряло и на зелено.

Време и техника на резитба на лозата
Лозарство

21.02.2021

Време и техника на резитба на лозата

Установено е, че времето на резитбата на лозите оказва влияние върху силата и плододаването. С ранната есенна резитба лозата се лишава предивременно от листната си маса.

Формировка кордон Роая
Лозарство

26.01.2021

Формировка кордон Роая

Формировката кордон Роая изисква обезателно телена конструкция. Върху първия тел, който е по-дебел се прикрепва хоризонталният кордон, а леторастите се привързват към втория и третия тел.

Как се произвеждат стафиди?
Лозарство

09.12.2020

Как се произвеждат стафиди?

Технология за производство на стафиди Сушеното грозде (стафиди) има голяма хранителна и диетична стойност. В стафидите сe съдържат от 65 до 77% захари, представени главно от глюкоза (30-48) и фруктоза (30-40%).

На какви разстояния се засаждат на лозите?
Лозарство

01.11.2020

На какви разстояния се засаждат на лозите?

За лозята за лично ползване и за любителските насаждения решаващо значение при определяне на разстоянията имат формировката, на която ще се отглеждат лозите, и сортът.

Засаждане на лозите
Лозарство

23.10.2020

Засаждане на лозите

Засаждането на лозите се извършва през есента или през пролетта. Времето за есенното засаждане е ограничено поради късното изваждане на лозите от вкоренилището (обикновено в средата на ноември), след което настъпват неблагоприятни условия - валежи и ниски температури.

Мелиоративни работи преди засаждането на лозите
Лозарство

21.10.2020

Мелиоративни работи преди засаждането на лозите

На мястото предназначено за засаждане на лозе, понякога се налага да бъдат извършени някои подобрителни работи, като подравняване, изкореняване на дървета, унищожаване на плевели и др.

Вегетативно размножаване на лозата
Лозарство

07.10.2020

Вегетативно размножаване на лозата

При вегетативното размножаване новото растение се образува от части на съществуващата лоза (главина), на които са запазени една или няколко жизнеспособни пъпки.

Начини, норми и срокове на торене на лозите
Лозарство

05.10.2020

Начини, норми и срокове на торене на лозите

Съществуват няколко начини на торене. Голямо значение има кога и как се извършва то, с органични или минерални торове.

Подобряване състава на мъстта
Лозарство

14.09.2020

Подобряване състава на мъстта

Най-важните съставни части на мъстта, от които зависи качеството на виното, са захарите и киселините. Когато захарите са малко, а киселините - много, ще се получи слабо алкохолно вино с повече киселини.