Шафран

Шафран

 Шафранът произхожда от Предна и Мала Азия. Той е бил познат в Древния Египет няколко хиляди години преди новата ера. В Испания шафранът е бил пренесен от арабите през 10 век.

Как може да определим кълняемостта на семената?

Как може да определим кълняемостта на семената?

При различните зеленчукови видове жизнеспособността на семената е различна. Тя до голяма степен зависи от възрастта на семената.

Присаждане на пъпка (окулиране)

Присаждане на пъпка (окулиране)

Основният начин за производство на посадъчен материал овощарството е присаждането на пъпка. Според времето на присаждане то бива два вида: на будна пъпка и на спяща пъпка.

Риголване на почвата в градината през октомври

Риголване на почвата в градината през октомври

Всички свободни градински площи, които през есента няма да засявате, трябва да прекопаете колкото е възможно по-скоро

Съвети за устойчиво развитие

Съвети за устойчиво развитие

Устойчивото развитие на света би трябвало да е библията за всеки един успяващ фермер.

Кои култури са подходящи за предшественици на ягодите?

Кои култури са подходящи за предшественици на ягодите?

Когато си купувате посадъчен материал, трябва да знаете на какви изисквания да отговаря той. Растенията да са с най-малко три добре оформени листа и една или повече пъпки

Какви правила трябва да спазваме, за да е успешно присаждането на калем?

Какви правила трябва да спазваме, за да е успешно присаждането на калем?

При присаждането на калем, за да се получи добър резултат, трябва да се спазват някои правила.

Особености на сеитбата за отглеждане на зеленчуков разсад

Особености на сеитбата за отглеждане на зеленчуков разсад

Сроковете на сеитба за отглеждане на зеленчуков разсад се определят в зависимост от оптималната продължителност на разсадния период и от оптималния срок на разсаждане при дадена култура.

Кога да се сеят семената за отглеждане на разсад за полско производство на домати?

Кога да се сеят семената за отглеждане на разсад за полско производство на домати?

За ранното полско производство на домати се сее в началото на февруари в топъл парник или в друго топло култивационно съоръжение.

Сеитба и засаждане на зеленчуковите култури

Сеитба и засаждане на зеленчуковите култури

Производството на зеленчуци у нас се осъществява или чрез директно засяване на семената на постоянно място или чрез засаждане на достигнали определена фаза на развитие разсадни растения.

Стайно отглеждане на лимон

Стайно отглеждане на лимон

В домашни условия дръвчето достига 1,5 м височина

Качества на посевния и посадъчния материал

Качества на посевния и посадъчния материал

Посевен материал са семената, плодовете и съплодията на културните растения, които се използуват за сеитба. А посадъчен материал е разсадът, клубените, луковиците и др., които служат за вег

Начини за засяване на окопните култури

Начини за засяване на окопните култури

Окопните култури за разлика от културите със слята повърхност се нуждаят от по-голяма хранителна площ. Ето защо при тях се прилага широкоредова и пунктирна сеитба.

На каква дълбочина се засяват семената?

На каква дълбочина се засяват семената?

Дълбочината на засяване на семената зависи от едрината на семената, от начина, по който никнат, от механичния състав и влажността на почвата.

Почистване, сортиране и калибриране на семената

Почистване, сортиране и калибриране на семената

При почистването на семената от тях се отстраняват всички живи и инертни примеси - семената от други културни видове, недоразвитите, спаружените и счупените, повредените от болести и непр

Размножаване на киви

Размножаване на киви

Както повечето овощни видове и кивито се размножава чрез семена и по вегетативен начин - чрез присаждане или вкореняване на зрели и зелени резници.

Избор на посадъчен материал при прасковата

Избор на посадъчен материал при прасковата

Най-важното при избора на посадъчен материал за създаването на нови овощни градини е да се контактува само с лицензирани, утвърдени пепиниеристи, които работят професионално и отговорно.

Качественият и здрав ягодов разсад е залог за успех

Качественият и здрав ягодов разсад е залог за успех

За разсад се използват добре вкоренени розетки. Ягодовите растения след няколкогодишното им отглеждане заболяват от многобройни вирусни болести, които се пренасят чрез ягодовата бяла лист

Как да си произведем посадъчен материал от френско грозде?

Как да си произведем посадъчен материал от френско грозде?

Основният и най-подходящ начин е чрез вкореняване на зрели или зелени резници. За ограничено размножаване на френско грозде  можете да разделите млади храсти на две-три части, при възмож

Биологични и физиологични особености на клубена

Биологични и физиологични особености на клубена

Клубенът е орган за размножаване и притежава всички особености и свойства, присъщи на майчиното растение (сорта). Той се формира на върха на столона, който се образува от спящите пъпки в

Използване на дражирани семена за сеитба

Използване на дражирани семена за сеитба

Семената на някои културни растения са много дребни. Например масата на 1000 семена от тютюн е 0,1 г, а от мак - 0,3-0,6 г. Измежду цветята има видове с още по-дребни семена.

In vitro размножаване на растенията - предимства и недостатъци

In vitro размножаване на растенията - предимства и недостатъци

Мултиплицирането на растения се използва предимно при размножаване на трудни за размножаване по конвенционален път растения.

Съхранение на клубените

Съхранение на клубените

Полученият посадъчен материал се сортира по големина, нарежда се в щайги и съхранява в подходящо помещение, което се затъмнява. До момента на рътенето се поддържа температура от 2 до 4°С

Какви са изискванията към водния режим при отглеждане на разсад?

Какви са изискванията към водния режим при отглеждане на разсад?

При отглеждане на разсад могат да се посочат два критични момента в изискванията на растенията към влагата в почвата - по време на поникването и непосредствено преди засаждането на разсада

Какви са изискванията към топлинния режим при отглеждане на разсад?

Какви са изискванията към топлинния режим при отглеждане на разсад?

Разсадът от основните зеленчукови култури - домати, пипер, патладжан, краставици, готварски тиквички, дини и пъпеши, се отличава с високи изисквания към топлината.