
10.03.2024
Добрата подготовка на площите и торенето не трябва да са пожелания
Добрата подготовка на почвата за сеитба е едно от важните условия за нейното качество. И през настоящата година основен проблем ще бъде силната заплевеленост на стърнищата от падналите на места обилни валежи...

10.03.2024
Компостът е алтернатива на основното торене
За възстановяване на почвеното плодородие са необходими много усилия и време. В този случай съдържащият хранителни вещества компост може да се окаже ценна алтернатива за развитието на устойчиво земеделие...

07.03.2024
Нитратите - опасност за здравето
Азотът е жизнено необходим елемент за развитието на растенията. Без него синтезата на белтъчни вещества е невъзможна.

07.03.2024
Фосфорът определя репродуктивността на растенията
Особено тежък недостиг на фосфор се отразява на всички растения по отношение на формирането на репродуктивните органи...
07.03.2024
Азотно торене на рапицата през есента и пролетта
Рапицата е доста взискателна култура по отношение на торенето. По тази причина, с оглед процеса на ротация на културите, правилно е тя да се счита за основна.

07.03.2024
Мерки за ограничаване и предотвратяване на замърсяването с нитрати от земеделски източници
Мерките от програмата са задължителни за всички земеделски стопани на територията на нитратно уязвимите зони НУЗ , в които чрез просмукване или оттичане водите се замърсяват с нитрати от земеделски източници.

07.03.2024
Какво значение имат микроелементите за храненето на зеленчуковите растения?
Микроелементи са тези хранителни вещества, които са необходими на растенията в много малки количества. Такива са желязото, манганът, борът, медта, молибденът и цинкът.
07.03.2024
Полягане на ечемика
Високото заплевеляване води до допълнителни трудности при жътвата и увеличава разходите по просушаване на зърното.

04.03.2024
Време е за подхранване на есенниците
Месец февруари е най-подходящия срок за подхранване на пшеницата и ечемика.

04.03.2024
Листно подхранване
Листното подхранване е практика, с която се цели да се внесат допълнително хранителни вещества в лесно достъпна за растенията форма.

20.01.2024
Торенето на лозята трябва да е съобразено с крайния продукт-виното.
Промишленото наторяване със сигурност е онази агрономическа практика, която – заедно с избора на културите и присадките – претърпява най- дълбоките технико оперативни промени

20.01.2024
Калцифобни растения
Повечето от селекционно подобрените вариетети на градинските растения произлизат от райони с кисели почви. Те се развиват най-добре върху неутрални или слабо кисели почви.

20.01.2024
Течен азотен тор (УАН) - гаранция за успеха на професионалистите
Делът на употребяваните течни азотни торове в света е над 40%. Употребата на течен азотен тор в България има много голямо бъдеще, заради ниската си цена и минимални разходи за приложение

20.01.2024
Торене на кайсии
Торенето на кайсиите е едно от основните мероприятия за осигуряване на добър растеж и получаване на редовни и добри добиви.

20.01.2024
Начини за внасяне на торовете в почвата на овощната градина
Младите овощни дървета обикновено се торят в околостъблени кръгове, които трябва да бъдат около 1,5 до 2 пъти по-големи от диаметъра на короната.

19.01.2024
Торене на круши
Торенето е основен регулируем фактор на околната среда, с който се допълват хранителните запаси на почвата, с цел да се създадат оптимални условия за развитието и нормалния растеж на дърветата

09.01.2024
Минерално хранене на растенията в безпочвена среда
Минералният състав на растенията е изяснен още през 19 век, независимо че и днес продължават да се откриват нови факти. Например, полезността на елемента никел е открита преди 20 години.

09.01.2024
Органични торове и торене с тях
Оборският тор съдържа всички необходими за растенията хранителни вещества. Една част от тях са в усвоима форма, а други се усвояват постепенно след минерализиране на органичното вещество.

08.01.2024
Торене на черешите
За установяване на необходимостта от торене на черешите най-добре е да се използват агрохимически методи (анализи на листа и почва).

08.01.2024
Желязото като хранителен елемент
Растенията страдат от недостиг на желязо най-често, когато се отглеждат на силно варувани или алкални почви.

08.01.2024
Усвояване на калий от растенията
Растенията усвояват калия във вид на катиони (К+), затова пряко достъпни са само водоразтворимите му соли (КNO3, К2SO4 и др.) и oбменният калий.

04.01.2024
Определяне нуждите на овощните растения от торене
Външният вид на растенията, особено на листата и на леторастите, дава известни насочвания за разбиране условията на почвено хранене на растенията.
03.01.2024
Как се образува хумуса?
Като главен източник за образуване на хумуса в почвата служат органичните остатъци от умрелите растения, животни и микроорганизми. Най-голямо количество остатъци постъпват в почвата от висшата зелена растителност.

02.01.2024
Промени на калиевите торове в почвата
Калиевите торове като водоразтворими соли веднага влизат във взаимодействие с почвата, при което почти цялото количество от внесения калий се адсорбира от почвата.

01.01.2024
Торене с твърди минерални торове
Подготовката на минералните торове се състои в раздробяване и смесване. За да се осигури равномерно разпръскване на торовете, ако са сбити на буци, предварително се наситняват.