Януари


Януари месец е доста студен. Тогава дейностите в лозовия сектор са минимални. През слънчевите и по-топли дни е добре да обследвате лозите с по-високи формировки за установяване на зараза от червен овощен акар и жълт ябълков акар, неприятели които често нападат лозовите насаждения и причиняват значителна вреда. Тези неприятели зимуват, като яйца по чеповите на лозята и около пъпките на лозовите пръчки и в пукнатините на кората.

Целта на тези проверки е да установите плътността на вредителите и да набележите мерки за справяне с тях, докато са още във вегетационен период.

Ако ще създавате нови лозови насаждения

Необходимо е да купите лозов посадъчен материал още през есента. Съхранявайте го до пролетта на следващата година. За да не се зарази с чернилка, поддържайте оптимален режим на съхранение. Влажността на въздуха трябва да е около 60-65 градуса, на пясъка – 3-5%. Температурата на въздуха – 2-6 градуса.

При повишаване на температурата над 8-10 градуса съществува риск от прорастване на пъпки.

Рискове

Ако през януари е твърде студено, трябва да знаете, че това може да доведе до измръзване на част от пъпките по лозовите насаждения. Внимавайте при температури под минус 20 градуса.

В края на януари направете обследване на насажденията за наличие на такова измръзване. Личи си по почерняването.


ФевруариПостепенното затопляне на времето предоставя благоприятни условия за работа по лозовите насаждения. Дръжте под око вредителите. През зимния месец те са в състояние на покой под кората на лозите, в основата на старите чепове и най-вече в пъпките. Препоръчва се почистване на старата кора по главините и рамената на лозата.

Изрежете, изнесете и изгорете всички заболели части. Така ще унищожите зимуващите форми на антракнозата, червения овощен акар и други неприятели.

През февруари продължават активните грижи за лозовия посадъчен материал. Периодично преглеждайте и отстранявайте заразените лози в периода на съхранение.

Поддържайте оптимални температурата, нивото на влажност на въздуха и пясъка на местата, където съхранявате посадъчния материал.


Март


Ако времето го позволява, започва резитбата на лозите. След това изнесете лозовите пръчки.

Проверете дали някои конструкции нямат нужда от ремонтиране.

Може да наторявате и да извършвате почвени обработки.


Април


През април приключва резитбата на лозята. Ако до този момент не сте отметнали пролетната обработка и внасянето на торове, пристъпете без отлагане към тях. Подхранете с бързо усвояващи се комбинирани торове.

През този месец започват растителнозащитните тренирания срещу болести, неприятели и плевели.

Приключват следните мероприятия засаждане на новите лозя, торенето, изораването и окопаването.

Вкореняват се облагородените стратифицирани лози при температура на почвата 10-12 градуса.

При установяване на нападение от гъсеници на пъстрянката /1-2 гъсеници на лоза/ се провежда пръскане с препаратите Севин – 0.25% или Вотексит – 0.2%. За по-добър ефект пръскането може да се повтори след 10-12 дни.

Възможно е нападение и от гъсениците на лозовата педомерка, които повреждат пъпките, като изгризват вътрешността им. Пръска се със същите препарати, както при пъстрянката.


Юни


Първите дни на месеца са натоварени с задачата да се осъществи лятната резитба. Най-важният момент е филизенето. При него се премахват излишните леторасти в началния период на растежа им. По този начин се регулира броя на леторастите, осигурява се по-добър растеж и по-добро узряване на пръчките, улеснява се борбата срещу болести и неприятели, подготвя се лозата за следващата резитба, регулира се съотношението между плодните и безплодните леторасти.

Основни правила при филизенето са:

-    в плододаващите лози се филизи след появата на реса;
-    за да се разграничат плодни от безплодни леторасти, по плодните пръчки се премахват излишните безплодни леторасти, като се запазва съотношението 2:1 спрямо плодните леторасти;
-    премахват се всички лакомци, израсли от чеповете.

Ключови дейности в лозарството

Прищипване
Премахва се само върхът на леторастите - 1-2 см или 1-2 недоразвити листенца. С това се цели да се намали източването на ресите в мустаци. Извършва се рано, след като се появят ресите. Ограничава изресяването, като се извършва 4-5 дни преди цъфтежа. Прищипването спомага още да се насочат хранителните вещества към ресите.

Кършене
Премахват се растящите върхове на леторастите заедно с 5-6 до 8 недоразвити листа.

Колтучене
Премахват се изцяло или отчасти страничните леторасти, израснали от летните очи на главния летораст.

Колцуване
Прилага се преди всичко при десертния сорт Болгар за ускоряване на узряването, за увеличаване на размера на зърната и за подобряване на качеството на гроздето. Колцуването ( нарязването на кората на летораста ) става малко преди ресата, с цел хранителните вещества които идват от върховете на леторастите да не могат да преминават към стъблото на лозата, а да изхранват ресата (грозда).

След преминаване на цъфтежа, почвата се обработва плитко.

През юни се полагат грижи за новосъздадените лозички. Следете състоянието на купчинките почва върху тях. Ако са повредени от дъждовете, се възстановяват или се разрушава почвената кора, в случай че се е образувала такава. Към края на месеца младите лозички се разравят, за да се премахнат корените, израснали по пръчката и от калема - така наречените росни корени.

Борба с вредителите и болестите

През месеца много важна е борбата с най-разпространените болести по лозата - маната и оидиума, а при наедряване на зърната и борба срещу сивото гниене. На места с нападения от гроздов молец и акари се третира с подходящи инсектициди и акарициди.


Юли


Основната задача на лозаря през юли е да поддържа почвата чиста от плевели и да се бори ефективно с болестите и неприятелите.

През този месец леторастите от плодните пръчки ще достигат най-горния тел и трябва да се прекършат. Развилите се от чепчетата не се прекършват, а само се извиват и привързват към тела.

Почиствайте внимателно младите лозички от росни корени. Направете това още в началото на юли, ако не сте го направили в края на юни.

Пазете се от маната. При превалявания през първата половина от месеца е наложително да пръскате с контактно-системни фунгициди. Последните пръскания се правят с бордолезов разтвор. Голяма е опасността през месеца от оидиума (брашнеста мана). Борбата с тази болест продължава до прошарване на гроздето.


Август


През този месец традиционно започва  беритбата на ранните десертни сортове: Перла, Царица, Супер ран Болгар, Кардинал.

Задължително е да се извърши просветляване на лозите, чрез премахване на няколко лозови листа, за по-добро огряване на грозда от слънцето и проветряване на чепките.

Не спирайте борбата с вредителите и болестите. Използвайте фунгициди и инсектициди:

- Мана - Ридомил голд МЦ 68 ВГ 0,25%; Акробат МЦ 0,2%; Корсейт Р ВП 0,25%; Верита ВГ 0,2%; Еклер 49 ВГ 0,05% и Шавит Ф 72 ВДГ 0,2% са срещу и трите болести, използват се самостоятелно.
- Брашнеста мана - Байфидан 250 ЕК 0,01% Систан супер 24 ЕК 0,01%Топаз 100 ЕК 0,015% и др.
- Сиво гниене - Топсин М 70 ВП 0,1% е и срещу бр. мана; Суич 62,5 ВП 0,08% и др.
- Гроздови молци - Децис 2,5 ЕК 0,04% Вазтак нов 100ЕК 0,0125% и др.


Септември


Гроздоберът започва. Прибирането на десертното грозде се осъществява на няколко пъти. Реже се с ножица и се почиства от повредените зърна.

Прибира се реколтата от и винените сортове.

Подгответе своевременно съдовете. След накисването буретата и каците старателно се измиват със сода за дъски и се опушват със сяра. Почистват се и се дезинфекцират помещенията, в които ще се съхранява десертното грозде.  

Погрижете се за съхраняването на десертното грозде. За тази цел се използват зрели, но не и презрели гроздове, задължително без следи от механични повреди или от загниване. Времето през септември е променливо и често с повече валежи. При такива условия гроздоберът се ускорява.


Октомври


Масово се прибира гроздето. До края на месеца то трябва да е приключило.

Гроздето не бива да се бере при температури по ниски от 14 и по високи от 27 градуса, защото в първия случай ферментацията се забавя а във втория протича бурно и влошава силно качеството на виното.

Започват профилактичните растителни мероприятия. В края на месеца се извършва есенна дълбока оран на 20-30 см.


Ноември


През октомври продължават дейностите по профилактика, започва се внасянето на почвени хербициди.

Изкореняват се и се изгарят заразените лози. Провежда се обеззаразяване с 2% формалин - 25л./кв.м.

Време е да осъществите основно торене с фосфорни и калиеви торове. Следва изораване на дълбочина 18-20 см.

От торенето зависи колко силни и устойчиви лози ще имате, както и качеството на добивите. Чрез него поддържате почвеното плодородие и растенията разполагат с достатъчно хранителни елементи.

Трябва да се има предвид, че хлорният йон влияе отрицателно върху качеството на зърното, поради което за торене трябва да се предпочита калиевия сулфат. Ако се налага да се внесе калиев хлорид, това да стане при винени сортове. Като калиев тор може да се използва пепелта от изгарянето на лозовите пръчки, слама и други растителни остатъци в норма 60-100 кг/дка.

Десертните и някои винени сортове през този месец се изрязват и загрибват.

През този месец извадете лозичките от вкоренилищата, сортирайте ги и ги съхранявайте при оптимални условия.

Ако откриете болни лози, изкоренете ги.

В плододаващите лозови насаждения борбата с рака е най-ефикасна с нафто-динозоловата емулсия в състав: 2% динозол 50 или нитрозан 50 + 0,250 мл нафта, емулгирана съответно с обикновен сапун.


Декември


Продължават профилактичните мероприятия.

През последния месец на годината лозовите насаждения са в относителен покой. Ако времето е предразполагащо, може да се продължат основните обработки. Грижете се за корените на лозите. Те не бива да измръзват от нараняванията.

Ако отделните площи са преовлажнени от късните есенни дъждове, задължително ги отводнете – в противен случай рискувате главините да изгният.

В някои райони лозарите, особено там, където има опасност от измръзване при много ниски температури, палят слама или димни купчини.

Месецът е подходящ за ремонт на конструкциите и асмалъците, за подравняване на терените за младо лозе, за потягане на инвентара.