питане за пуйчета

 • I
  Здравейте колеги пуйките са ми старозагорски бройлерни на два месеца и половина интерсува ме дали мога да им давам кюспе мелено като добавка към житото защото смеските ми са идват скъпи имам и други животни.
 • I
  Изхел, и на кого ги продаваш тези от 25 кг., или другите по 15 кг.? Казвал съм много пъти, че съм практик, а не теоретик. Пуйки се отглеждат домашно и само на паша. Прави се навсякъде, основно в пловдивско. Паша и каквото изпадне. Протеина при пуйките е 23-24% в старнерните смески, за възраст от 2,5 месеца 18-19% и повече не пада, което се осигурява от зеленото, особено ако има люцерна и детелина. Иначе смеските са за интензивно отглеждане, което не вярвам да е застъпено особено в България, като се има предвид, че френските пуйки тази година бяха по 4,90 в магазина на тегло 3,8 кг., което ще рече около 5 кг. живо, а бразилските 5,0-5,50 лв., малко по-тежки. Човека си продава нашите по пазарите на 6 лв. живо, което ще рече 7,50 чисто и над 9-10 лв. ако всичко е законно, през кланница, данъци и т.н. Т.е. те са непродаваеми в големи количества, но се купуват живи и се колят вкъщи. Обикновенно се отглеждат по 40-80 броя на къща, а което не се продаде се прави на буркани. О се отглеждат по толкова, защото един двор и селската паша изхранват без пари тази бройка. Вероятно има и хора, които отглеждат промишлено, но едва ли са много на смекта като се има предвид, че при толкова високо белтъчно съдържание фуражът вероятно струва 70-80 ст., искат специални поменещия, ток, особена вентилация и т.н.
 • I
  Иванов, ти бройлерна пуйка виждал ли си някога? Май никога не си и чувал. Ако искаш наистина от пуйките да стане нещо и то за кратко време си напреви сам смеските - има рецепти достатъчно. Във всяка ветеринарна аптека ще ти дадат рецепта. Трябва да има достатъчно протеин. Затова се използва соев шрот. Слънчогледовото кюспе също влиза в рецептите. Ако минеш на хранене като това на обикновените дворни кокошки ще сбъркаш много. Няма да натрупат достатъчно маса. Тази порода за 6 месеца стига 15-18 кг, а при интензивно отглеждане мъжките стигат и до 25 кг. Това съм го постигал. Ядат много, но и наддават бързо. Имаш сметка да ги гледаш интензивно 6 месеца и да ги прибираш. След това животните започват да страдат от дегенеративни изменения и става сложно. Редовно трябва да им даваш Селет по схема. И чиста постеля заради опасност от кокцидиоза. Трябва да ги следиш и при симптоми на кокцидиоза да стопираш болестта, защото много дръпват назад от нея.
 • I
  И от какъв зор ще им даваш смески, да не ти ги търсят по 15 кг.? Само каквото изпасат на аванта и молко царевица, ако ти е без пари. Пуйката, ако я храниш със смески както трябва, за 4 месеца става 6 кг., че и повече. Ти ще ги гледаш почти 8 месеца за да станат толкова, въобще не давай пари за храна. Иначе хранителната им норма е 3-3,5 кг. смеска за да станат 6 кг.
 • I
  na4aloto na dekemvri po 6 lv kiloto jivo teglo 6te mi gi vzemat
 • I
  Ти кога и на кого ги продаваш, та ти трябват смески?

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Синя Брама

Видях че при моите кокошки има Синя Брама имали някои да се е занимавал с тях искам да и...

24 0

ЗДР.По какъв начин може да се кандидатсва с европрограма за оборудване на птицеферма

от 2 години имаме птицеферма оборудвана беше използвана вече няма да издиржа на темпото...

752 0

ЗЕЛЕНИ ЯЙЦА

Zevs: Такава им е породата. Трябва да си доволен. На пазара се търсят много. Един колега ги прод...

3008 3

Конверсия на фураж при бройлери

adriana: За коя порода или по принцип?

812 4

Лечение на кокошка

mitaka_74: Най-добре е да я види ветеринар...

1545 2