Разсадът, отглеждан в култивационни съоръжения - парници и оранжерии, е чувствителен на ниски температури след разсаждането, ако не е бил закален предварително. Закаляването на разсада е свързано със системното му излагане на прякото въздействие на външните условия преди засаждането му на открито. Със затопляне на времето рамките или другите покривни материали, освен през деня се повдигат и през нощта, като няколко дни преди засаждането се отстраняват и през нощта, ако няма опасност от слана. Едновременно с това поливането се намалява или се прекратява. В дъждовно време разсадът се покрива, за да не прерасне вследствие на силно навлажняване.

За да се закали разсадът на открито, разсадните лехи трябва да се засушат няколко дни преди разсаждането.

Закаленият разсад е със здраво и дебело стъбло, с къси междувъзлия, листата са тъмнозелени, корените са добре развити и здрави.

Как се подготвя разсадът за разсаждане?

Един ден преди изнасянето разсадът се полива. Непикираният разсад се изскубва внимателно, за да не се разкъсва кореновата му система. Полезно е да се извади с повече почва около корените, което се постига чрез изваждане с мистрия или с малка лопатка.

Разсадът, пикиран направо в почвата, се изважда също с мистрия, лопатка или с други приспособления, а разсадът, пикиран в саксийки, се пренася до площта със саксийките.

С оглед на по-бързо вкореняване след разсаждането листата и корените на разсада от зеле, лук-каба, праз, маруля, главеста салата и др. се подрязват на около 1/3 от дължината им.

Кога трябва да се засадят разсадите на постоянно място?

Разсадът от топлолюбивите зеленчукови растения - домати, пипер, патладжан, краставици, тиквички - трябва да се засади на открито едва след като почвата се е затоплила и е минала опасността от късни пролетни слани.

Разсадът от студоустойчивите видове - ранно зеле, салата - се засажда най-често след 15-и март.

Късното засаждане на късното главесто зеле, цветното зеле, лука-каба и праза може да компрометира добива.

Засадените много късно през есента маруля и главеста салата най-често измръзват поради това, че растенията не успяват да се вкоренят добре преди настъпване на големите студове.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Сортове пипер

Краставици и домати не виреят заедно в една оранжерия

Сортове домати за ранно полско производство

Картофи – сеитба и място в сеитбообръщението