Със заповед на министъра на земеделието и храните Георги Тахов бе определен размерът на плащането за един допустим за подпомагане хектар по интервенцията за Обвързано с производството подпомагане на доходите за протеинови култури за 2023 г. на 284,90 лева на хектар.

Плащането по интервенцията според Индикативния график за плащанията на Държавен фонд “Земеделие” трябваше да се случи в периода от 10 до 20 април, но поради промените в земеделското министерство, парите не тръгнаха навреме към стопаните. 

Право на подпомагане по интервенцията Обвързано с производството подпомагане на доходите за протеинови култури имат производители на територията на цялата страна, които стопанисват и заявяват за подпомагане по интервенцията минимум 0,5 ха допустими площи (заедно или поотделно) от следните протеинови култури: фасул (за зърно), леща, нахут, грах за зърно (зимен и пролетен), фъстъци, соя, бакла, люцерна, еспарзета, фий, детелина, вигна, бурчак, лупина, звездан и/или смески от тях.

Преди година 15 359 производители получиха общо 31 млн. лв. за протеинови култури, като ставката по схемата за Кампания 2022 г. беше 248,37 лв./ха, а парите бяха изплатени на 10 април 2023 г.