Европейската комисия отказа да позволи прилагането на данъчното облекчение на субсидиите до 100 000 лв. на физическите лица. Отказът идва при вече обнародвана промяна в Държавен вестник на промени в Закон за данъците върху доходите на физическите лица.

Мотивите са, че предложението не съответства на конкурентоспособното разпределение на средства в Европейската общност – тоест трябва да бъдат включени и юридическите лица.

Ако бяхме получили "зелена светлина" от Брюксел още от 1 януари 2024 г. фермерите можеха да ползват данъчно облекчение, като намалят сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 с размера на получената през годината субсидия, но с не повече от 100 000 лв.

Какво следва?

За да се изпрати нова нотификация до Брюксел, трябва да минем през същата процедура – да има преразглеждане в Комисията по земеделие. Нотификацията да се гласува, в нея да се добавят и юридическите лица. Следва обнародване в Държавен вестник и едва тогава да се прати нова нотификация до ЕК.

Публикуваме част от коментарите на читатели на Агри.БГ, а изводите оставяме на вас.

Потребител
Нарочно е изпратено във вид, в който да получат отказ! Това са хора, които непрекъснато се занимават с такива документи и им е пределно ясно какви са изискванията. Да не са луди да изпуснат милионите от данъците! Първо се мотаха година и половина, а сега отказ!


Читател на Агри.БГ
Само в България може да се случи богатите да плащат по-ниски данъци, отколкото бедните. Само в тази ненормална държава от десетки години се субсидират, мотивират и обезпечават милионери, останалите да мизерстват - голям праз! 

Производител
Щом тук имаме дискриминация значи и при преотстъпения данък има такава.

Петър Петров
Задължително трябва да се видят мотивите за този отказ, защото аз предполагам, че е свързан основно с поставянето на отделните стопански субекти в неравнопоставеност по отношение на един и същ обект на отчитане и данъчно третиране, т.е. има само за малките. Отделно: Дали пък облагането на субсидиите не е пряка държавна помощ към българската държава, т.е. от фондовете на ЕС вместо да се подпомагат земеделци се подпомага държавата. Освен това преди дни публикувах писмото от Европейската комисия, с което аз разполагам, където ясно се казва, че (цитирам): не съществуват специфични правила на ЕС относно начина на третиране на европейските субсидии. Отделните държави членки трябва да решат дали и как искат да облагат с данък тези субсидии.

 

За какво още си говорихме в подкаста тази седмица - гледайте видеото. 

Четете Дарик в Агри.БГ и случайте Агри.БГ по Дарик радио.

Всички епизоди⁠ на AgriПодкаст 
🎧: Ние сме в Spotify: ⁠https://bitly.ws/stav
🎧: В Anchor: ⁠https://bitly.ws/3fxAY
🎧: Както и в Google Podcast: ⁠https://bitly.ws/sJtI