Болестта се наблюдава най-често при възрастните зайци. Стрептококите са бактерии, които нормално се намират в стомашно-чревния канал, устната кухина и кожата на здравите зайци. При влошаване на условията на отглеждане – лошо хранене, простуда и други се създават условия за избухване на стрептококоза. Страдащите зайци отделят във външната среда причинителя, който прониква през лигавицата и повредената кожа и причинява заболяването.

Признаците на болестта не са типични и могат да затруднят дори специалист. В началото животните не се хранят, умърлушени са, а температурата им достига до 41,5 градуса. Болните животни имат диария, често кървава. На задните крайници впоследствие се явява пареза. Смъртта настъпва от 1 до 3 дни след заболяването. Жертва на стрептококозата могат да станат половината от зайците.

За лечение се използват антибиотици и сулфонамиди. Болните зайци трябва да се отделят и да се подобрят условията на хранене и гледане. На всички клетки се извършва щателна дезинфекция.