Вече са ясни разместванията по ръководните постове в аграрните институции. Георги Тахов пое поста на служебен министър на земеделието от Кирил Вътев, а на негово място като изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие” бе избрана Ива Иванова

Още щом служебният премиер Димитър Главчев обяви, че иска смяната на Вътев с Тахов, попитахме читателите на Агри.БГ Притесняват ли Ви рокадите във властта за сектор „Земеделие”?

И е логино тези притеснения да съществуват. 

В случая най-голямата тревога у стопаните е свързана с плащанията на субсидии към стопаните. 41% от отговорилите над 700 души смятат, че подобни рокади бавят плащания, подписване на договори и отваряне на приеми.
Забавянето на плащанията, между другото, така или иначе е факт. Самата Кампания 2024 също стартира далеч след определения срок. 

Питаме ви: Забавените директни плащания отразяват ли се на работата Ви като фермер?

18 на сто от участвалите в анкетата пък са на мнение, че промените няма да се постигнат нужния ефект, защото по постовете в Министерството на земеделието и Държавен фонд “Земеделие” често се появяват едни и същи хора. 

Това, разбира се, може да се обясни и с факта, че секторът е специфичен и специалистите и експертите в тази сфера не са много. Далеч по-притеснително би било, ако на даден пост се появи човек без опит. 

Според 10 процента от участниците в анкетата промените в ръководството на аграрните институции не е лоша, а добра новина. Според тях са нужни авторитети, които да отстояват интересите на фермерите, включително в Брюксел. И очевидно докато подобни хора не се появят на сцената, рокадите са добро нещо в търсенето им.  8% очевидно споделят това мнение, но са посочили като отговор, че на българското земеделие му е нужно управление от експерти с доказан опит. 

10% пък са притеснени, че политическата криза се задълбочава и честите промени в ръководството на МЗХ и ДФЗ не са добра индикация. 

За 5% промените не са притеснителни, но това ще забави законодателните процеси. Тук самоти рокади вече не играят роля, тъй като предстоят избори на 9 юни и реално народното събрание не работи, за да се гласуват законите. 

Иначе наблюдаваме един от малкото случаи, в които реакцията на фермерите като че ли е положителна - в коментарите им доминира положителната оценка и за Георги Тахов, и за Ива Иванова - със сигурност добър знак. 

Въпреки това заложеното в Индикативния график на плащанията е в сферата на пожелателното и ясно се вижда, че записаното там не се спазва. Фермерите обаче се надяват, че след като позициите по върховете на МЗХ и ДФЗ вече са попълнени, ангажиментът към тях и плащанията да са в близки до обявените вече срокове.