какво е необходимо за млекоматите

 • T
  Колеги,знае ли някой дали е нужно да имам квота за директни продажби за да мога да си монтирам млекомат, и какви документи и изисквания трябва да покрия,към коя институция трябва да се обърна за повече информация.Бладодаря!
 • E
  Странно, тоя млекомат http://www.mzh.government.bg/NewsRead.aspx?newsId=20583&categoryId=1&lang=1&lmid=0 който д-р Найденов използва за PR акция дали отговаря на изискванията на наредбата, kоято ще влезе в сила уж до края на седмицата.
 • M
  Хората на запад имат култура както на пласмент, така и на хранене. Разбира се че ще предпочетат такова мляко, в България дълго време се тръбеше/както и сега/, колко е вредно млякото което произвеждаме ние, за да се стигне до там вкусовите навици на българина да се променят, и да копуват не само неполезни млечни продукти а дори и вредни за здравето. Лошото е че мнозинството не се замисля по този въпрос ами спокойно хранят с тях даже и пеленачета. То за това сме на едно от последните места по дълголетие и на едно от първите по смъртност.Аман от пишман продажни родолюбци.
 • Млякото се купува от автомат, работещ с монети. Млякото се купува от автомат, работещ с монети. Фотограф: www.swp.de Производител на мляко от Германия измисли нов начин да съживи бизнеса си като откри млекостанция, на която може да се \"зарежда\" мляко 24 часа в денонощието. Milchtankstelle се намира в градчето Нойнкирхен-Зеелшайд на около 30 км от Кьолн. На нея се вкарва производството на 78 крави. Чрез система от тръби от неръждаема стомана млякото се докарва до помпа, а клиентите могат да пълнят в собствени съдове или да си купят празни бутилки за зареждане. \"Преди имах само няколко клиенти, защото им се налагаше да идват по времето, когато доим кравите. Сега могат да купуват, когато си поискат\", обяснява Бруно Щауф пред \"Ройтерс\". Млекостанцията работи денонощно 7 дни в седмицата. Цената е 70 цента на литър. Монетите се пускат в автомат, подлага се бутилката и се натиска копче. \"Вече не получаваме много от местната фирма за преработка на мляко. През последните 6 месеца ни даваха само по 20 цента на литър и при такава ситуация трябва да предприемеш нещо\", допълва фермерът. Подобно на мнозина свои колеги, и той е притиснат от супермаркетите да сваля цените. Щауф признава, че 70 цента е по-скъпо, отколкото в някои магазини, но пък предимството на млекостанцията е, че млякото е съвсем прясно. \"В него има много повече протеини и мазнини, защото то не е обработено като това, което ви продават\", обяснява фермерът. Инвестицията в съоръжението не е малка - около 12 000 евро, но Щауф е убеден, че в дългосрочен план тя ще се изплати. \"Клиентите ми казват, че млякото от супермаркетите вече е съвсем безвкусно. Там гледат да има избор на рафтовете, докато хората просто искат прясно мляко.\"
 • Благодаря ти за разсъжденията ETGNNG,ще продължа да се главоблъскам в закони и наредби та да видя в крайна сметка ще излезе ли нещо свястно, когато искаш с честен труд да си изкараш парите в тази държавица!
 • E
  Да щях да забравя . Ако се влезе в границата на необходима регистрация по ДДС, ще да трябват още мангизи, щото млекомата да може да изпълнява и функциите на касов апарат, а те сега нещо се опитват в мрежа към НАП да ги свъжат. Касовите апарати де ...
 • E
  А да поразсъждаваме. Границата за регистрация по ДДС е 50 000 лв. Максимума продажби на ден 500 литра. В месеца 31(30,28,29)дни. Сметката е проста при цена на млякото 1 лев. За сега проекта за наредба казва, че собственик може да бъде фермер I-ва категория, ама не казва, че млякото трябва да е само негово.
 • Някой може ли да ме светне дали трябва да се регисрирам данъчно за да сложа млекомат? Това значи ли , че ще се начислява ДДС
 • E
  Днес мога да дам такъв отговор на автора на темата: Ами нищо. Купувате си млекомат, монтирате го и започвате да продавате свое мляко,ако имате квота за директни продажби, и/или чуждо. Доколкото наредбата не е влязла в сила може да продавате колкото си купят, а не само до 500 литра. Така е сега в Стара Загора. Наредбата (в проект) хилава ми се види, доколкото не са спазени изискванията на Регламент (ЕО) 852/2004 по специално чл. 1.3. А докато го измъдрят националното законодателство млекомата ще да е възвърнал вложените в него пари. Възможно е да не съм прав, ако такова национално законодателство е направено тайно, ама се съмнявам.
 • E
  Това за млекоматите май ги поуплаши млекопреработвателите, може тук се добавя и проекта за БДС за млекопродукти. В моите контакти с фермери забелязвам тенденция към задововоляване, т.е. вдигат се изкупните цени на мякото. Та дали ще ги бъде млекоматите в България е въпрос с неизвестен отговор.
 • A
  А наредбата кога ли ще излезе? Даже министър Найденов замълча за нея. Сигурно го притискат млекопреработвателните предприятия да не излиза, че те трябва да затварят вратите си.
 • E
  Прав е г-н Иванов и брат му, че ще е най-добре да изчакате наредбата да излезе (обещаха да е през септември). 20 хиляди много ми се виждат. Що се отнася до машината за кафе мисля, че аналогията е неудачна доколкото млекомата ще може да продава сурово краве мляко, което за разлика от кафето е първична непреработена селскостопанска продукция, която до миналата година беше необлагаема. Тази година се облага по ред, който можете да прочетете тук: http://www.tita.bg/danatsi_tita/edition/8/article/17 И не бързайте да си купувате западен млекомат, за не се наложи да го препраявяте за съответствие с Българската наредба. Ще ви излезе на двойна цена. :-)
 • Що ли ти трябва таралеж в гащите?
 • За да си монтираш млекомат ти трябват 20 хил. лв и мъжът ти да е съгласен, както и да имаш място в стаята или на двора. За да монтираш млекомат с цел продажба на граждани трябва да излезе наредбата, където ще са уредени изискванията. Предполага се, че "квотата" ще е 500 кг. на ден, трябва да си първа категория. Защото преди време имах мащини за кафе ще те светна и какво трябва и няма да го пише в наредбата: 1. Оборотно място. 2. Договор за мястото, където ще сложиш млекомата - съответно с уговорка за ползването на тока, мястото трябва да е с мивка. 3. Да се регистрираш данъчно в общината/района/, където ке монтираш млекомата. 4. Да си купиш подвижен/малък/ касов апарат, който също да регистрираш в съответната община, заедно с касова книга. 5. Да се види какви проблеми прави млекомата и какво ще трябва за ежедневната му поддръжка и т.н. Още нещо за мераклиите - млекомата е 4 пъти по-скъп от автомат за кафе, надценката за суровината ще е максимум 100%, докато при кафето беше 300-400% с трайни/сухи/ продукти за зареждане. Т.е. много внимателно с изхвърлянията. Освен това не не контролираш ли лично всичко няма смисъл да го правиш. Дакота оз обикалях мащините имаше такива дето даваха по 800-1000 лв. на месец, заминах и ги дадох на един, който пък назначил човек и след време ги изостави, защото пебалбата му паднала на 150-200 лв. на месец от най-добрите места. Мислете хубаво какво правите, защото 20 хил са си пари.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Колко мляко дава една коза като ббм

От известно време мисля дали да не си купя малко кози да спра да работя за хората а да раб...

151 0

Кaкви сa цените нa млякото в моментa и кои облaсти?

Здрaвейте колеги, кaкви сa цените нa суровото мляко и в кои облaсти, зa Ямбол и окръгa ?

438 0

Окозване

Здравко: Препоръчвам ти на 3-ия ден да започнеш да й даваш по-малко храна от обичайното. Нека това...

174 1

Печели ли се от кози

Kolega!: Колега, моят съвет e бегай от козите. Не е просто стока да се гледат. Отглеждането е специ...

655 2

Моля за съвет

т: Не го прави, по добре проси в София, ще си по-добре, поне ще си на печалба. В момента в к...

795 2