Agri.bg
2 Вход
затвори ×

Влезте в Agri.bg

за да използвате пълните функционалности на сайта.

или

Грешен потребител или парола

Забравена парола?

Нямате профил?

Регистрирайте се тук
Новини Най-Важното Agri.bg TV Агро Борса Форум Съвети Техника Имоти Работа Фирми Личности Снимки Библиотека Анкети
Agri Подкаст< Подкаст Facebook Facebook
LinkedIn
Youtube Youtube
Spotify
Instagram
TikTok
Бюлетин Бюлетин Summit Awards Животновъдство за пример
НАЧАЛО ФОРУМ Торове и Препарати Торове - зеленчуци и плодове
ОТГОВОРИ

Как да реша проблем с киселинността на почвата?

• L
    land

09.12.2013

Здравейте ,реших да направя малка овощтна градина ,около 2.5 декара в дворно място .Преди да закупя посадъчния материал-круши и ябълки ми направи впечетление ,че в почти нито един двор няма добре развити подобни овошки , с изключение на кайсии и най вече бадеми.Реших да направя елементарнипроби за киселиност на почвата и с лакмусов а хартия установих ,че киселиността е ниска ,Ph-то отива към алкално някъде около 8 - 8,2.При капване на оцетна киселина върху проба от пръста се чува силно шуптене ,което ще рече ,че има високо съдържание на варовик, сиреч калций.Местото е в село Езерово -Варненско.Почвата е песъчлива.Навсякъде във форумите се пише за кисела почва и такава с неутрална да слабо кисела реакция и промяната на киселиността в следствие на торене .При внасяне на торове ,като основно ефектът е алкализиране на почвата ,включително и при варуване ,за гипсувание не открих никакви конкретни материяли и стойности,както и евентуалните позитивни и негативни ефекти от него.Въпросът ми е за съвет ,как да подкисля трайно почвата , за да вляза в диапазон Ph-7-6.5 за да съм уверен ,че в тази среда ще се усвояват пълноценно внесените хранителни вещества и овошките ще се развиват нолмално.Благодаря предварително.

24460

• Коментари по темата
    Новите отгоре Първите отгоре
  • I
    inna05

09.12.2013

всички минерални торове вкисляват почвата,само че с тези ябълки ще си сложиш таралеж в гащите.от кайсиите по добри овошки няма.и аз с моя двор съм на същия хал.затова блъскам само кайсия на подложка джанка.
  • L
    land

10.12.2013

Да така е ,но при кайсиите реколтата е къса и понякога доста слаба, икономически не ми е изгодно.
  • I
    inna05

10.12.2013

има сортове зреещи от началото на юни до средата на август,позаинтереувай се.дворните места в селищата имат подходящ микроклимат(по сух и топъл)спрямо сланите.с ябълките ще имаш ядове с реализацията,да не говорим че с тази почва ще има проблем с желязната хлороза и с плододаването.за мен кайсията е царицата,друг е въпроса че има също яко пръскане ,но пак е по малко от ябълката.иначе и по двете култури борбата с болестите и неприятелите не е непосилна,за разлика от крушата например.
  • R
    rosi_2

10.12.2013

това е един лесен начин да си оправиш почвата-разгледай внимателно http://www.ecoreltd.com/2013/11/%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D1%80-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8/
  • L
    land

11.12.2013

До rosi_2.Прегледах сайта ,но проблемът с мойта почва е ,че е алкална а не кисела ,докато това което ми предлагате е точно обратното ,ако варувам ще стане още по алкална.
  • R
    rosi_2

11.12.2013

1 – алкална; 2 – слабо алкална; 3 – слабо алкална до неутрална; 4 – неутрална; 5 – неутрална до слабо кисела; 6 – слабо кисела; 7 – средно кисела; 8 – силно кисела. погледни пак да не се бъркаш нещо казваш че ти е 8- означава кисела затова ти предложих този тор
  • H
    Hristo777

11.12.2013

Обратното.
  • K
    Kadir

12.12.2013

Тези цифри от 1до 8 в препратката на Rosi_2 не са стойностите за рн.Вижте хубаво,не се излагайте!
  • L
    land

12.12.2013

Сега ,от химична гледна точка! Киселиността на какъвто и да е субстрат се определя от равновесието между свободните хидроксилни и хидроксониеви йони.Първите имат отрицателен а вторите положителен заряд.Киселиността представлява отрицателен десеттичен логаритъм от концентрацията на хидроксониевите катиони ,тривиално наричани водородни катиони , но във физичен смисъл такива свободни йони /водородни/ реално не съществуват а те се свързват с кислорода от молекулата на водата и кислородният атом отдава готова електронна двойка ,като се зарежда положително в този смисъл ,т.е оголва се на по прост език. Кисела среда ,по-горе съм записал , че съм мерил киселиността с лакмусова /жълта / лента ,на която има цветна легенда ,от силно кисела среда -тъмно червен цвят ,слабо кисела -оранжев слабо зелен-неутрален ,наситено зелен - слабоалкален до син силно алкален.Т.е пе- ха- то сиреч киселиността ще се понижава от 1-ца към 11-ка, расте числото киселиността пада !!!! а се засилва алкалният характер на почвата ,т.е. в моят случай не мога да варувам, а освен чрез сулфитни торове въпросът ми беше има ли друг начин да си подкисля почвата и ако обичате нека ми отговори някой грамотен.
  • H
    Hristo777

12.12.2013

Сега ,от химична гледна точка! Киселиността на какъвто и да е субстрат се определя от равновесието между свободните хидроксилни и хидроксониеви йони.Първите имат отрицателен а вторите положителен заряд.Киселиността представлява отрицателен десеттичен логаритъм от концентрацията на хидроксониевите катиони ,тривиално наричани водородни катиони , но във физичен смисъл такива свободни йони /водородни/ реално не съществуват а те се свързват с кислорода от молекулата на водата и кислородният атом отдава готова електронна двойка ,като се зарежда положително в този смисъл ,т.е оголва се на по прост език. Кисела среда ,по-горе съм записал , че съм мерил киселиността с лакмусова /жълта / лента ,на която има цветна легенда ,от силно кисела среда -тъмно червен цвят ,слабо кисела -оранжев слабо зелен-неутрален ,наситено зелен - слабоалкален до син силно алкален.Т.е пе- ха- то сиреч киселиността ще се понижава от 1-ца към 11-ка, расте числото киселиността пада !!!! а се засилва алкалният характер на почвата ,т.е. в моят случай не мога да варувам, а освен чрез сулфитни торове въпросът ми беше има ли друг начин да си подкисля почвата и ако обичате нека ми отговори някой грамотен. Браво бе
  • V
    vladimir4o

19.12.2013

Искате ли по висок добив?С доказаното качество на птичата тор www.ecoreltd.com производство на органична тор насипно за листно подхранване и гранула за основно торене.тел. 0884799337 ПРЕДИМСТВА НА ПРОДУКТА - минералните торове,както и композитните се усвояват от растенията с 30-40 процента т.е. при съдържание на полезни елементи(N , Ph, Ka) 20 % ше се усвоят не повече от 7-8%,а в съшото време предлагания от нас продукт се усвоява от растенията 100 %.Действието на минералните торове е краткосрочно,действието на нашия продукт е дългосрочно.При използването на минерални торове се образуват химични съединия , които са вредни,а понякога и опасни за здравето на човека.При нашия тор няма този проблем
  • P
    phoenix

19.12.2013

за реакция на почвата 8-8,2 ще отвориш дупките на фиданките с багерче 2*2метра ще смесиш излязлата почва с 2 кг сяра на прах и ще върнеш почвата на място. няма нужда да преоткриваме топлата вода тва е нещо което се знае от много време!
  • L
    land

20.12.2013

Колега phoenix , понеже сте категоричен в схемата за подкисляване ,ако може само два въпроса. 1.С колко ще спадне алкалността при 4 квадрата почва с 2 кг сяра ? 2.От къде се ръководите за тези пропорции , таблици ,опит , или и двете , Благодаря.
  • L
    land

20.12.2013

До vladimir4o. Благодаря за предложението ,но птичата тор при мен е безплатна .
  • V
    velimirdonchev

21.12.2013

Общо взето буферността на почвата е изключителна ако беше така лесно да се вкислява почвата нямаше да има алкални такива.Почвите вървят от алаклни към кисели и почти никога обратно.Природата не е могла да ги вкисли за милиони години ти иска за два дена. Каквото и да направиш то ще бъде временно за сезон или два да не говорим за овошки които имат корени по няколко метра.НО.... село Езерово не е ли близко до езерото, защото ако е така имаш най-вероятно засолена, а не просто алкална почва. КОето налага други мерки, а не просто вкисляване. Между другото избора на площи не е от най лесния, затова на определено почвено климатични условия най-добре се чувства определен вид. не може просто искам ейтука да отглеждам това и това какво да направя. и аз искам в двора ми да растат банани ама надай се!
  • Абонирайте се за нас във Viber
1 2 Следваща> Последна >>

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Още теми от Торове - зеленчуци и плодове

T
TanyaP

Какъв е този вредител и каква е борбата с него?

Milena: Това е ларва на калинка, хищна е, и е безвредна за растенията. Да му мислят листните въшки...

353 1
Е
Евгения Димова

Селективни хербициди

Няма значение: Каква доза приложихте

538 2
Я
Явор

Проблеми с домати

Здравейте! Сложих разсад преди 4 дни. Никога преди не съм се занимавал и не знам точно ка...

717 0
I
illiyann84

Калиев сулфат и троен супер фосфат

От къде в Стара Загора мога да намеря Калиев сулфат и троен супер фосфат

3258 0
I
illiyann84

Споделете съвети при торене на лозя

syfury: Здравей, Като цяло калиевите торове в България са скъпа суровина, но за щастие нашите п...

3434 4

ФОРУМИ

• Пшеница
  • Ечемик
  • Царевица
  • Слънчоглед
  • Рапица
  • Ориз
  • Други зърнени култури
  • Всички
  • Крави
  • Овце
  • Кози
  • Прасета
  • Зайци
  • Птици
  • Охлюви, червеи, буби и др.
  • Всички
  • Домати
  • Краставици
  • Пипер
  • Картофи
  • Зелеви култури
  • Бобови култури
  • Лук, Праз, Чесън
  • Други зеленчуци
  • Всички
  • Праскови и кайсии
  • Дини и пъпеши
  • Ябълки и круши
  • Череши и вишни
  • Ягоди, Малини, Къпини
  • Лозя за десертно грозде
  • Лозя за винени сортове
  • Други овощни и лозарски
  • Всички
  • Грижи за пчелите
  • Пазар на пчелния мед
  • Субсидии за пчеларство
  • Всички
  • Био производство
  • Агроекология
  • Билки и лечебни растения
  • Всички
  • Трактори
  • Комбайни
  • Почвообработваща техника
  • Сеялки и посадъчни машини
  • Пръскачки и торачки
  • Косачки и балиращи машини
  • Транспортна техника
  • Специализирана техника
  • Всички
  • Торове - зърнопроизводство
  • Торове - зеленчуци и плодове
  • Течни торове
  • Препарати - зърно
  • Препарати - зеленчуци, плодове
  • Всички
  • Субсидии
  • Проекти и Еврофондове
  • Закони и наредби
  • Инвестиции и Бизнес планове
  • Всички
  • Актуални цени на агро-стоки
  • Животът на село
  • Фермер търси жена
  • Фермерски рецепти
  • Фермерски хобита
  • Пътешествия и туризъм
  • Дом и семейство
  • Домашни любимци
  • Политика
  • Теми, написани на маймуница
  • Предложения по сайта
  • Всички
ПОДАЙТЕ СИГНАЛ ДО РЕДАКЦИЯТА НА

Новини

16.05.2025 Вижте окончателната ставка по преразпределителното плащане 15.05.2025 Предложение: Занемарените овощни градини да бъдат изключвани от подпомагане 13.05.2025 Официално: Без санкции за подадени заявления за директните плащания след 15 май 13.05.2025 Пчелар: Образоваността на много пчелари е на ниво нула 14.05.2025 ДФЗ изплати над 31,7 млн. лева на производителите на протеинови култури
16.05.2025 Вижте окончателната ставка по преразпределителното плащане 13.05.2025 Пчелар: Образоваността на много пчелари е на ниво нула 12.05.2025 Илия Проданов: Или намаляваме рентите, или продължаваме да сме неконкурентни 15.05.2025 Предложение: Занемарените овощни градини да бъдат изключвани от подпомагане 12.05.2025 Овощар: От Карпатите до Бяло море няма плодове тази година
За нас Автори Реклама Контакти
Условия за ползване Политика за поверителност

Последвайте ни:

Facebook Youtube Бюлетин

© 2007- 2025 Agri.bg | Всички права запазени

Agri Gate Media

Водеща медийна компания в сферата на селското стопанство!

• Аgri.BG Националната мрежа за селско стопанство.
  • Tractor.BG Българският портал за селскостопанска техника.
  • AgroPazar.BG Специализиран портал за агрообяви
  • Bager.BG Специализиран интернет портал за строителна техника в България
  • Darik.BG Новини от България и света

Очаквайте скоро!

Достъпът до профилите в Agri.bg временно е ограничен.

Работим върху тяхното подобрение.

Абонирайте се за бюлетина на Agri.bg

Абонирайте се за ежедневния бюлетин на Agri.bg, за да научавате най-актуалните новини, анализи, интервюта и видео репортажи от аграрния сектор.

Чрез абонамента ще получавате и информация за важни предстоящи събития в бранша.

Най-важното Моите новини

• Фермер: Има предизвикателства в пазара на млечни продукти,  но който се труди – успява - Agri.bg

Фермер: Има предизвикателства в пазара на млечни продукти, но който се труди – успява

• Колко печели фермер, отглеждащ ябълки в Полша? - Agri.bg

Колко печели фермер, отглеждащ ябълки в Полша?