Как да реша проблем с киселинността на почвата?

 • L
  Здравейте ,реших да направя малка овощтна градина ,около 2.5 декара в дворно място .Преди да закупя посадъчния материал-круши и ябълки ми направи впечетление ,че в почти нито един двор няма добре развити подобни овошки , с изключение на кайсии и най вече бадеми.Реших да направя елементарнипроби за киселиност на почвата и с лакмусов а хартия установих ,че киселиността е ниска ,Ph-то отива към алкално някъде около 8 - 8,2.При капване на оцетна киселина върху проба от пръста се чува силно шуптене ,което ще рече ,че има високо съдържание на варовик, сиреч калций.Местото е в село Езерово -Варненско.Почвата е песъчлива.Навсякъде във форумите се пише за кисела почва и такава с неутрална да слабо кисела реакция и промяната на киселиността в следствие на торене .При внасяне на торове ,като основно ефектът е алкализиране на почвата ,включително и при варуване ,за гипсувание не открих никакви конкретни материяли и стойности,както и евентуалните позитивни и негативни ефекти от него.Въпросът ми е за съвет ,как да подкисля трайно почвата , за да вляза в диапазон Ph-7-6.5 за да съм уверен ,че в тази среда ще се усвояват пълноценно внесените хранителни вещества и овошките ще се развиват нолмално.Благодаря предварително.
 • Ц
  Ами ти много знаеш бе.тогава сам си отговори или си го заври.многозмайко такъв
 • L
  Общо взето буферността на почвата е изключителна ако беше така лесно да се вкислява почвата нямаше да има алкални такива.Почвите вървят от алаклни към кисели и почти никога обратно.Природата не е могла да ги вкисли за милиони години ти иска за два дена. Каквото и да направиш то ще бъде временно за сезон или два да не говорим за овошки които имат корени по няколко метра.НО.... село Езерово не е ли близко до езерото, защото ако е така имаш най-вероятно засолена, а не просто алкална почва. КОето налага други мерки, а не просто вкисляване. Между другото избора на площи не е от най лесния, затова на определено почвено климатични условия най-добре се чувства определен вид. не може просто искам ейтука да отглеждам това и това какво да направя. и аз искам в двора ми да растат банани ама надай се! Колега ,основната коренова маса при овошките ,а и не само при тях е раположена на дълбочина около метър -метър и половина ,изключение прави каисия и бадем и второ каква връзка има между езерото и почвата при положение ,че дворното място е на 2-километра от езерото ?-просто няма връзка ,тука простичко питам за съвет ,ако някой е имал подобен проблем ,а за бананите не мога да Ви помогна.
 • L
  Подобрител на кисели почви и стимулатор Posted on 05.11.2013 Органичната птичи тор е естествен регулатор за кисели почви. При използването на Вита Органик не се налага почвата да се варува. Киселите почви в България са около 46% вижте в кои райони на Балгария са: 1 – алкална; 2 – слабо алкална; 3 – слабо алкална до неутрална; 4 – неутрална; 5 – неутрална до слабо кисела; 6 – слабо кисела; 7 – средно кисела; 8 – силно кисела. Абе ,човек прочети темата преди да си предлагаш торовете и второ ,за пореден път обяснявам ,че пе-ха-то е обратно на това което даваш как по просто да го обясня?
 • I
  приятел,накрая тези ябълки ще ти излязат златни.не се намесвай където природата с хилядолетия го е сътворила ще се опариш.аз имам същата почва в двора си всякакви гимнастики са безпредметни(пробвал съм какво ли не) не се хаби ,виж какво вирее и тогава действай.на карбонатна(алкална) вирее успешно почти всички зарзавати,от овошките бадем,кайсия,круша(на дребница),череша(на махалебка),слива и някой други.иначе минералните торове понижават пхто,като било сулфатната,хлоридната,група се свързва с положителната водородна и се получава или солна или сярна кисилина.
 • V
  Подобрител на кисели почви и стимулатор Posted on 05.11.2013 Органичната птичи тор е естествен регулатор за кисели почви. При използването на Вита Органик не се налага почвата да се варува. Киселите почви в България са около 46% вижте в кои райони на Балгария са: 1 – алкална; 2 – слабо алкална; 3 – слабо алкална до неутрална; 4 – неутрална; 5 – неутрална до слабо кисела; 6 – слабо кисела; 7 – средно кисела; 8 – силно кисела.
 • H
  Е добре, тук като чета съм сигурен,че има агрономи висшисти. Защо никой не пише в моята тема? Аз сега съм първи семестър, обаче още учим или само основни и общи неща (по агрометеорология, микробиология, химия), или междинни предмети. ;д
 • P
  Препоръката ми беше по въпроса ''Въпросът ми е за съвет ,как да подкисля трайно почвата , за да вляза в диапазон Ph-7-6.5'' или мина много време оттогава :D дадобавя една пропусната двойка 2*2*2 метра всяка дупка , ако няма възможностза такива дупки 7кг сяра на прах на декар слята повърхност и оране, още 7кг. и риголване, и обилно оборска тор. извор-чуждестранна литература но в предвид че май в България не остана производсто на сяра незнам откъде ще си купиш.. тая от аптеките дали става незнам ?
 • V
  Общо взето буферността на почвата е изключителна ако беше така лесно да се вкислява почвата нямаше да има алкални такива.Почвите вървят от алаклни към кисели и почти никога обратно.Природата не е могла да ги вкисли за милиони години ти иска за два дена. Каквото и да направиш то ще бъде временно за сезон или два да не говорим за овошки които имат корени по няколко метра.НО.... село Езерово не е ли близко до езерото, защото ако е така имаш най-вероятно засолена, а не просто алкална почва. КОето налага други мерки, а не просто вкисляване. Между другото избора на площи не е от най лесния, затова на определено почвено климатични условия най-добре се чувства определен вид. не може просто искам ейтука да отглеждам това и това какво да направя. и аз искам в двора ми да растат банани ама надай се!
 • L
  До vladimir4o. Благодаря за предложението ,но птичата тор при мен е безплатна .
 • L
  Колега phoenix , понеже сте категоричен в схемата за подкисляване ,ако може само два въпроса. 1.С колко ще спадне алкалността при 4 квадрата почва с 2 кг сяра ? 2.От къде се ръководите за тези пропорции , таблици ,опит , или и двете , Благодаря.
 • P
  за реакция на почвата 8-8,2 ще отвориш дупките на фиданките с багерче 2*2метра ще смесиш излязлата почва с 2 кг сяра на прах и ще върнеш почвата на място. няма нужда да преоткриваме топлата вода тва е нещо което се знае от много време!
 • V
  Искате ли по висок добив?С доказаното качество на птичата тор www.ecoreltd.com производство на органична тор насипно за листно подхранване и гранула за основно торене.тел. 0884799337 ПРЕДИМСТВА НА ПРОДУКТА - минералните торове,както и композитните се усвояват от растенията с 30-40 процента т.е. при съдържание на полезни елементи(N , Ph, Ka) 20 % ше се усвоят не повече от 7-8%,а в съшото време предлагания от нас продукт се усвоява от растенията 100 %.Действието на минералните торове е краткосрочно,действието на нашия продукт е дългосрочно.При използването на минерални торове се образуват химични съединия , които са вредни,а понякога и опасни за здравето на човека.При нашия тор няма този проблем
 • H
  Сега ,от химична гледна точка! Киселиността на какъвто и да е субстрат се определя от равновесието между свободните хидроксилни и хидроксониеви йони.Първите имат отрицателен а вторите положителен заряд.Киселиността представлява отрицателен десеттичен логаритъм от концентрацията на хидроксониевите катиони ,тривиално наричани водородни катиони , но във физичен смисъл такива свободни йони /водородни/ реално не съществуват а те се свързват с кислорода от молекулата на водата и кислородният атом отдава готова електронна двойка ,като се зарежда положително в този смисъл ,т.е оголва се на по прост език. Кисела среда ,по-горе съм записал , че съм мерил киселиността с лакмусова /жълта / лента ,на която има цветна легенда ,от силно кисела среда -тъмно червен цвят ,слабо кисела -оранжев слабо зелен-неутрален ,наситено зелен - слабоалкален до син силно алкален.Т.е пе- ха- то сиреч киселиността ще се понижава от 1-ца към 11-ка, расте числото киселиността пада !!!! а се засилва алкалният характер на почвата ,т.е. в моят случай не мога да варувам, а освен чрез сулфитни торове въпросът ми беше има ли друг начин да си подкисля почвата и ако обичате нека ми отговори някой грамотен. Браво бе
 • L
  Сега ,от химична гледна точка! Киселиността на какъвто и да е субстрат се определя от равновесието между свободните хидроксилни и хидроксониеви йони.Първите имат отрицателен а вторите положителен заряд.Киселиността представлява отрицателен десеттичен логаритъм от концентрацията на хидроксониевите катиони ,тривиално наричани водородни катиони , но във физичен смисъл такива свободни йони /водородни/ реално не съществуват а те се свързват с кислорода от молекулата на водата и кислородният атом отдава готова електронна двойка ,като се зарежда положително в този смисъл ,т.е оголва се на по прост език. Кисела среда ,по-горе съм записал , че съм мерил киселиността с лакмусова /жълта / лента ,на която има цветна легенда ,от силно кисела среда -тъмно червен цвят ,слабо кисела -оранжев слабо зелен-неутрален ,наситено зелен - слабоалкален до син силно алкален.Т.е пе- ха- то сиреч киселиността ще се понижава от 1-ца към 11-ка, расте числото киселиността пада !!!! а се засилва алкалният характер на почвата ,т.е. в моят случай не мога да варувам, а освен чрез сулфитни торове въпросът ми беше има ли друг начин да си подкисля почвата и ако обичате нека ми отговори някой грамотен.
 • K
  Тези цифри от 1до 8 в препратката на Rosi_2 не са стойностите за рн.Вижте хубаво,не се излагайте!

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Какъв е този вредител и каква е борбата с него?

Добър ден, извинете ако поста не е правилно насочен във форума. Моля запознатите да ми...

20 0

Селективни хербициди

Няма значение: Каква доза приложихте

188 2

Проблеми с домати

Здравейте! Сложих разсад преди 4 дни. Никога преди не съм се занимавал и не знам точно ка...

357 0

Калиев сулфат и троен супер фосфат

От къде в Стара Загора мога да намеря Калиев сулфат и троен супер фосфат

2969 0

Споделете съвети при торене на лозя

syfury: Здравей, Като цяло калиевите торове в България са скъпа суровина, но за щастие нашите п...

3175 4