От къде могат да се купят мъжки ярета от порода Тогенбургска

 • L
  Колеги от къде могат да се купят мъжки ярета от тази порода.Ако някой я отглежда да сподели наблюденията си.Според мен кръстосването на местните кози с тази порода е добър вариант.
 • F
  отглеждам тогенбургски кози в с.Ясеново близо до Шипка. 0899823733
 • V
  ima li kade oklo sofia da se kupi 1 koza togenburgska
 • I
  То със всичко тука е така. Аз съм ви казал, че ако ми поръчат да търся в България 40 нилски крокодила или комодски варана ще ги намеря по-лесно от 5 крави или 20 овце или кози. Сега търсих цени за мурчиано-гренадинска и се продават стада оп по 300-500-800 кози, тука 6 кози са стадо. Един германец търси 2 кози с 3-4 козлета да му красят двора и пасат тревата, човека им вика домашни любимци тука това ще го кръстите ферма ще се регистрирате като производители. Все пак от ББМ има най-много и като потърсиш може да намериш, докато другите са само от внос и го правят случайни хора, в смисъл не търговци, при които да има винаги, а фермери, които взимат за тях и каквото остане продават. Нещата са пълен зян, няма какво да се лъжем.
 • F
  Иванов, "Затова и мисля, че ББМ е най-добре за тука, от нея има количества. " По случая пускам специална тема във форума, за да не се създава впечатление че ББМ може да се намери безпроблемно и то в количество.
 • I
  Генетичният потенциал е много важен, ако може реално да си прецениш възможностите. Според наличните дадености: пари, земя помещения, изкупуване, знания и опит може да избереш порода, която да ти носи най-много пари.Аз имам един обор в балкана, с десетки хиляди декари около него без нито едно стадо. Там ще е най-добре да се отглеждат няколкостотин местни кози, заплодени с подходящ пръч и колкото дадат е все кяр, защото е без пари. Другият вариант е да купя 100 декара от общината, един каменист баир над обора и да пусна есно стадо муфлони, да направя кафе сладкарница на мястото на обора и да сключа договор с министерството на образованието да карат там деца за открити часове по биология, а аз ще късам билетчета. Ако обаче правя нещо около София ще е съвсем друго, модерна ферма с парно, силози за фуража, голям и висок навес покриващ място за почивка и там ще работя с вносни кози, от които ще търся 700-800 кг. мляко и 500-550 лв. на женско яре, а от някой породи и повече. Трети вид ферма с определен вид кози ще направя на морето и т.н. Затова всеки първо трябва да реши какво иска, а не като прочете нещо във форума или го чуе по телевизията да каже: Я да си взема едно жарсе или две англо нубийски да ги видя как са. Те са си добре, ама на тебе защо са ти? Ал лично, като практик, вместо тогенбург бих взел за балканите една порода произлязла преди много време от тогенбурга и по-добра за България от него, но пак основното ще бъде от коя порода ще има достатъчно ярета.
 • M
  Иванов, скромността ти е впечатляваща както винаги Мирчев го е написал ясно и точно, и щеше да го разбереш дори и ти ако беше чел "между редовете" относно породите и начина им на отглеждане.Масова грешка е, че се чете генетичния потенцял и рекорди на дадена порода, а стопанина не си прави сметка дали може да подсигури необходимите условия и храна за постигане на такива резултати.
 • I
  Не знаех, че имало още един! Тогенбурга е една от добрите породи. Напр. неин е световния рекорд с 3054 кг. мляко при 305 дни лактация в САЩ през 1983 г., но в същото време по среден е на 5-6 място с около 650 кг., а в много страни от наше ниво средния е 340-350 кг., което почти винаги е под най-добрите местни кози и така е и със всички вносни, там и саанската е с толкова. Мирчев не е прав в едно, не само Тогенбурга, а всяка високопродутктивна порода ще издаде багажа на слама и топли чуства. Преди няколко месеца се продаваха 8 превъзходни саански внос, които като видях на снимките къде и как ги отглеждат се изумих, че са живи, а завалията очаквал да дои мляко от тях. Най-важното при избор на порода е да има от нея. Не да купиш 4 бройки и 16 години да ги размножаваш. Купуваш няколко да ги пробваш и ако ти харесат купуваш още 50 или 100. Затова и мисля, че ББМ е най-добре за тука, от нея има количества. За да се вървят вносни млечни породи, от които да се вадят много пари трябва фермерът да е готов да ги отглежда по исканата технология и да има редовен внос на количества.
 • M
  Колеги,не си мислете,че тогенбургската коза е панацея за бърза печалба в козевъдството.Като казах няколко думи в нейна подкрепа,не значи че съм казал-взимайте! Това е високопродуктивна порода и биследвало да се отглежда като такава.Само в този случай очаквайте да развие макс.генетичен потенциал,в противен случай бързо намалява млеконадоя,а някои отпадат. Цвета на космената покривка не означава,че от гола паша ще доите по 800-1000л на лактация. При подбора на животни има толкова подробности,които само човек,който познава породата и тънкостите на отглеждането и може да отбере качествени животни. За съжаление в Българя най-отговорно ви казвам че има само двама човека,които биха се справили.
 • S
  Има ли малки женски ярета за продаване, и на каква цена са и ,къде.
 • F
  ...
 • C
  ....
 • M
 • V
  Според мен при условие че си начинаещ не си заслужава да внасяш животни . Е виж само тука колко колеги има дето гледат кози от години . Аз съм сигурен че животните са им селектирани и качествени . Няма да изброявам имена за да не ме обвинят в реклама , ама по добре си вземи от тях ярета и си отгледай , чиста работа . А след време като напреднеш с матеряла ще си внесеш пръчове даже може да направим комбина . И аз съм мераклия на вносни животни , но за сега ще разчитам на това което могат да предложат колегите
 • L
  И как може да се направи внос.Ако тръгна да внасям 20 или 30 кози с толкова малка бройка нямали да ми излязат златни.В България не мисля че може да се купят толкова кози от тази порода.То и да има някой тук който продава талкова кози те ще са само на име такива.
 • M
  На 20 кози 2 пръча са много . При мен тази есен бяха 16 кози и 2 пръча само единия ги заплождаше на другия не му даваше .

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

N

Болна коза

Здравейте! Ще съм много благодарен ако някой може да ми помогне със съвет за да спасим жив...

109 0
В

Построяване на козарник

Здравейте, понеже увеличаваме капацитета на стопанството и ни е нужен вече голям обор с вс...

326 0
M

Колко мляко дава една коза като ббм

Nikolay: Миро , аз също обмислям този вариант , но съм в процес на развъждане на животните и засега...

809 1
С

Кaкви сa цените нa млякото в моментa и кои облaсти?

Здрaвейте колеги, кaкви сa цените нa суровото мляко и в кои облaсти, зa Ямбол и окръгa ?

816 0
В

Окозване

Здравко: Препоръчвам ти на 3-ия ден да започнеш да й даваш по-малко храна от обичайното. Нека това...

348 1