облагане на данък субсидия

 • D
  облагат ли се с данък субсидия получена 2012г и трябва ли да е включена в данъчната декларация за 2011?защото до колкото разбрах се плаща данък за субсидия 2011 + 2012.
 • V
  А счетоводителката ти чете ли закони? [:slap:] Как може да се откаже като е права?!
 • S
  я вземи си уволни счетоводителката или я използвай за нещо друго
 • D
  Да , наистина счетоводителката ми движи нещата , и както писах по горе след 4 месеца разкарване на счетоводителката до Габрово и обратно да носи в НАП все нови и нови документи накрая клекнала пред данъчната инспекторка и ми каза че трябва да внеса данъка и осигуровките , тъй като такъв бил закона .
 • V
  Добрина, данъчната не знае закона явно. Дай й това указание, което ти казах. То си е тяхно вътрешно и трябва да се съобразяват с него. Ако не се вразуми или пък си държи на своето, защото не иска да признае, че е некадърна, обжалвай акта. Ако и трябва и в съда. Правото е на твоя страна. Тези пари не ги дължиш и не им ги давай в никакъв случай. Аман от некадърни чиновници.
 • A
  Добрина, това е абсурдно. Защо счетоводителката не се оправя със случая, а се занимаваш ти?
 • D
  Точно данъчната инспекторка ми каза , че не мога да платя данъка върху чистата печалба а 60 на 40 , понеже съм ЗП , а за осигуровките аз също се осигурявам върху 240 лева , но тя ми обясни така : 12 месеца по 240 лева това прави 2880, а като ми спаднат субсидиите + млякото от животните 60 на 40 ми остават около 18000 лева .На тия 18000 лева данъка им е 1800 лева и върху осигуровките трябва да доплатя още около 5500 тъй като печалбата върху която съм си плащала осигуровки е 2880 , а в случая излиза че печалбата ми е 18000 лева . Да уточня приходите ми са от предадено сурово мляко към мандра и директна продажба, продадени малки телета и агнета и субсидия за земя и животни.
 • V
  Разликата е, че едните са ФЛ, а другите търговци по смисъла на Търговския закон и като такива могат да извършват и друга дейност чрез фирмата си, напр. търговия и т.н. Другата разлика е, че ЕТ ползва преотстъпен данък по ЗКПО, ако отговаря на условията, а ФЛ-ЗП рег. по ДДС няма това право, защото не е фирма. http://www.nap.bg/page?id=275
 • V
  Добрина, не знам на какви ревизории си попаднала, но виж самите данъчни какви указания са написали. "Съгласно § 17, ал. 1 от ПЗР на ЗИДЗДДФЛ, регистрираните тютюнопроизводители и земеделски производители, независимо от регистрацията им по ЗДДС, могат да изберат облагаемият им доход за 2010 г. да се определи по чл. 26 и да се обложи с данък върху годишната данъчна основа по чл. 28. Следователно, новият ред за облагане по изключение може да бъде приложен и за доходи, придобити от физическите лица през 2010 г., като това се осъществява по избор от данъчно задълженото лице, включително когато е регистрирано по ЗДДС. На основание § 17, ал. 2 от ПЗР на ЗИДЗДДФЛ, правото на избор се декларира в годишната данъчна декларация по чл. 50 за 2010 г., като за целта е необходимо да се попълни съответното приложение от формуляра, а именно: Приложение 2, когато лицето е избрало да се облага за 2010 г. като едноличен търговец, или Приложение 3 - в останалите случаи. В разпоредбата е уточнено също, че, ако лицето е подало годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2010 г. преди обнародването на закона в „Държавен вестник”, изборът се декларира с подаване на нова декларация в срок до 30 април 2011 г. (респ. 2 май 2011 г.), т.е. и в тези случаи се прилага чл. 104 от ДОПК." Ето и линк: http://www.nap.bg/page?id=270 Прочети указание № 20-00-114/18.4.2011 г. относно прилагането на §15 и 17. Пък дай им го и те да си го прочетат. Мисля, че счетоводителката правилно е избрала този вариант на облагане щом е бил по-изгоден за теб. Относно осигуровките: Какво означава, че се осигуряваш на по-малък доход. Минимума за регистрираните по Наредба 3 ЗП-та е 240 лв. Те, независимо от облагаемите си доходи като ЗП, разбира се, ако извършват само и единствено тази дейност, не правят изравняване на осигуровки в края на годината, т.е. не довнасят осигуровки.
 • S
  Каква е разликата м/у ЗП регистрирано по ДДС и ЕТ, и какви са превилегиите които ЕТ има а ЗП неможе да се възползва от тях?
 • D
  Нямам регистрация по ДДС и си плащам редовно осигуровките, но въпреки това искат да довнеса за разликата в доходите тъй като се осигурявам върху по малко пари, а по начина по който ми изчисляват 60/40 излиза че имам големи приходи и не искат да ми признаят разходооправдаващите документи
 • V
  Регистрация по ДДС имаш ли? Ако нямаш се облагаш 60:40 за 2010 г. Ако като регистрирано ЗП си се осигурявала върху 240 лв. не могат да ти искат осигуровки, защото ЗП не довнасят осигуровки.
 • D
  zdraveite az imam sledniq problem podadoh si deklaraciqta za 2010 god v srok kato opisah v neq po to4no s4etovoditelq go napravi vsi4ki prihodi i razhodi i ha 4istata pe4alba si platih 10 procenta danak ot oktomvri po4na edno razsledvane ot nap ta do predi 2 dni i nakraq kazaha 4e sled kato sam zp nqmam pravo na priznavane razhodi ot fakturi a 60 na 40 i sega iskat edni danaci plqs o6e osigurovki napravo da te zaboli glavata
 • D
  Ами не до мислено е както всяко пребързано нещо. По-безпроблемно е просто да няма акциз върху селскостопанските горива. Иначе пак влизаме в същия омагьосан кръг.
 • V
  Темата май наистина стана не за този форум, ама в този контекст как ще коментирате връщането на акциза, не дай си боже се случи. Това също ще е държавна помощ, а пък вече четох коментари, и то официални, че ще е необлагаем. Той също възстановява минали разходи. А пък сроковете, които се предвиждат са едни... За 2013 г. заявяваш през есента на 2012 г. намерения, а окончателното изравняване през 2014 г. И тук ще е голямо лутане кога и как се отчита.
 • D
  Както ти каза и аз така разсъждавам на глас. И изобщо не съм фискално настроен, да искам по-рано да се плаща. Да не остана неправилно разбран да си кажа предварително. Та като цяло НАП не е компетентната институция за правилното тълкуване на стандартите. Това и те самите го посочват "Уведомяваме Ви, че Националната агенция за приходи не е компетентна да изрази становище, относно най-правилния начин за организиране на счетоводната отчетност. Компетентен орган е Министерство на финансите, Дирекция ” Данъчна политика”, Отдел „Счетоводна практика”. Указание по въпроса от МФ до сега не аз не съм видял. Какви са моите разсъждения, ами никъде в закона за подпомагането не пише че е за покриване на загуби. Защото самата субсидия не е обвързана с изискване на водене на отчетност с която да се докаже тази загуба. Защото ако си на печалба значи не трябва да получаваш субсидия, не е ли така? От тук нататък оставям всеки сам да си прецени какво да направи.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Разпределяне на рента за минали години

wladd: Белите петна са плащат за целия имот, "Новите" собственици нямат основание за получаване н...

216 1

Обработване на земя без договор

ZzZ: Ти си тарикат така че давай - жъни я! А като се окаже, че кооперацията има сключен едногод...

295 9

Право на дейност, върху земеделска земя?

solun1: Тряба да й смениш статута и тогава вече ще можеш да стройш.

144 1

Влизане в чужд имот, отъпкана пшеница

Веселин: Към полицията задължително. Подадохте ли и за предишните случаи? Трябва да ги регистрирате...

286 2

СПЕШНО!!! Подвеждаща информация/измама

За първа година съм земеделец.Наясно съм със селективните и с тоталните хербициди,но нямам...

704 0