Фалит на българския картофопроизводител

 • D
  Колеги картофопроизводители фалираме благодерение на политика на управляващите. Искат да се конкурирама с германци, холандци, французи и всички останали. Нашите складове са пълни с картофи а те вкарват внос от 6 държави.Пролетта дадоха кредити за семена и препарати и сега какво- свръх производство никакво търсене и нищожна цена- ФАЛИТ.\r\nКогато бяха протестите на зърнопроизводителите Найденов казваше искаме да помогнем на зеленчукопроизводителите да оцелея- ето я неговата помощ.\r\n Доколкото знам има съюз на картофопроизводителите давайте да се организираме и ние да вдигаме протести !!!
 • K
  Колеги обърнете внимание на поста на no_nik.Много е прав за съжаление.Разбира се,че всяка година се появяват проблеми в този или онзи сектор.Така е навсякъде по света,ту свръх производство,ту дефицит на някой земеделски продукт.Въпроса е ние,какво правим за да сме защитени при такива ситуации?
 • A
  Аз имах около 3 тона,продадох ги на един човек за 0.40ст кг.Холандски картоф,сорт Пикасо.
 • D
  Колеги продадохте ли картофа
 • A
  с топсин ли ги пръскат,с какво ли--незнам--ама моите издържаха до към декември и вече са на петна и увехнали!!!!!! аз ако извърша много пръскания ще съм на загуба---------- и крушите ми издържаха до декември,ама тях ги пласирах......къде размених,къде консумирах......!!!!!!! И картофите са им по качествени--без петна и по сладки!!!!щом искат да ни изхранват--да вкарват продукция---ние трябваше със шистов газ и АЕЦ белене да се занимаваме----ама като се правят протести..... Най добре с нищо да не се занимаваме!!!!!!!!! [dalavera] И да чакаме да ни издържа Европа...щом си субсидират продукцията!!!!!
 • M
  Колега,чесанът не е храна,която присъства ежедневно на нашата трапеза и ако един или два тира незнайно от кого и как вкарани с нередовни документи по някакъв начин са повлияли на цената,то при картофите се касае за значителни количества необходими за тази цел,което практически не е осъществимо.В периода на преход за да достигнем равнището на колегите от западна Европа се наложи сериозните фермери да направят значителни инвестиции за техника,земя и сгради,което неминуемо калкулирано в цената на крайният продукт го оскъпява значително.Захващайки се с подобно производство трябва да се отчита,че въпросните плодове и зеленчуци добре виреят по нашите ширини и е напълно възможно голяма част от населението подтикната от високите цени от предходната година също да се заеме с производство,било и само за лични нужди.Това е въпрос на преценка и анализ на пазара,но задължителна.Като вече писах при растениевъдството изобщо е задължително да не се разчита само на една култура,защото факторите,които могат да компроментират реколтата са много.
 • A
  зеленчуците---ако не се продадат на туршии или за животните,плодовете на компоти--затова при зърното е по лесно!!!!! Ямболсият чесън беше по 2,5-3лв.---ама много от него мокър и празен изгнил!!!!!!Аз си купувах ама го суших-допълнително!!!!К юстендилският е по 7лв. ама на връзки и само едър!!! Сега се намира киви за 1лв-----портокали и мандарини и затова невървят плодовете от лятното производство,защото има южни !!!Преди години нямаше и затова можеше да се продават ябълки и круши!!!!
 • V
  З Ъ Р Н О П Р И З В О Д С Т В О !!! Останалото е много, ама много труд и губене на време.Под 1000 декара ползта е никаква от субсидията.Да сте чули някой с 5, 10 или 50000 декара да реве, не сте-няма и да чуете.В България върви само търговията със зърно, защото е дефицит оказва се и на международните пазари.Съжалявам зеленчукопроизводителите, познавам труда ум, защото и аз отглеждам зеленчуци за собствена консумация и на работниците, но факта, че някой е успял същата стока да я произведе с по-ниска себестойност си е факт.Държавата не може да се намеси по никакъв начин, ако стоката е произведена в страна на ЕС.Някой е заблудил някого, че ще му гарантира висока изкупна цена и жалко за потърпевшите.ОСНОВНО ПРАВИЛО В ЗЕМЕДЕЛИЕТО Е ДА НЕ СЕ РАЗЧИТА САМО НА ЕДНА КУЛТУРА! Мирчев, я ми обясни как така чесънът струва 3 лева на борсата като само вносното му мито, данъка и процента на търговеца са 4,50. Плюс това не забравяй, че на запад фермерите са поколение фермери, нещата са се развивали и натрупвали.А тук за да купиш техника и да си конкурентноспособен ти трябват милиони. Аз ако имам милиони просто няма да се занимавам с зеленчуци. Между другото ако си слушал програма хоризонт по време на стачките се изказа" един изключително беден" по неговите думи фермер с 75 000 декара. така, че не ми разправяй че са много добре [dalavera]
 • M
  З Ъ Р Н О П Р И З В О Д С Т В О !!! Останалото е много,ама много труд и губене на време.Под 1000 декара ползта е никаква от субсидията.Да сте чули някой с 5,10 или 50000 декара да реве,не сте-няма и да чуете.В България върви само търговията със зърно,защото е дефицит оказва се и на международните пазари.Съжалявам зеленчукопроизводителите,познавам труда ум,защото и аз отглеждам зеленчуци за собствена консумация и на работниците,но факта,че някой е успял същата стока да я произведе с по-ниска себестойност си е факт.Държавата не може да се намеси по никакъв начин,ако стоката е произведена в страна на ЕС.Някой е заблудил някого,че ще му гарантира висока изкупна цена и жалко за потърпевшите.ОСНОВНО ПРАВИЛО В ЗЕМЕДЕЛИЕТО Е ДА НЕ СЕ РАЗЧИТА САМО НА ЕДНА КУЛТУРА!
 • S
  И още доста такива, които търсят лесни печалби и бързо забогатяване ще се откажат (слава богу) и нещата лека полека ще си дойдат на мястото. Начини има, но трябва постоянство и упоритост. А колкото до фалит - не ми се вярва, защото сиромах човек не фалира. От земеделие не се става богат доста хора го разбраха.
 • A
  моите ябълки са с черни петна и увяхват----съхранявам ги в един килер,докато европейските са много издръжливи и нищо им няма........... Само с орехите съм пред европейските,изсушил съм ги и имам поне за 2г.........и мога да разменям от тях [banan-kitara] дори едни зъболекарски услуги си ги плащах с орехи и круши!!!!!!! Догодина ще се занимавам само с вино,орехи и плодове--друго всичко е на загуба--докато недадат по големи субсидии!!!!!!!!!
 • A
  И аз садих и се трудих------ама есента си купих по 0,35лв. май,че френски...........и така е по лесно--отколкото да се ядосвам!!!!!!!!Освен това вносните са обработени срещу черни петна и са чисти--а българските нашите не са!!!то трябвало да се пръска след царевица.....ама много сложно----европейските са с голяма субсидия от държавата,затова са евтини!!!
 • N
  По късно ще разберете колко е прав Иванов.
 • B
  Иванов и не знам кой си -ти какво пося и какво продаде и каде на каква цена бе.
 • M
  Същото стана тази година със зелето.Миналата година имаше цена и тази всички насяха - двойно.После [angry]
 • I
  Аз останах с впечатление, че се говори за продажба, а не за засяване на картофи. Ще ви светна нещо, не че ще го схванете. Живеех до Женски пазар и от дете често се мотах там. Та от 10-12 годишен знам, че когато една година арпаджика струва 8-10 лв., следващата е 10-30 ст. Затова ако имате капка акъл ще засеете картофи следващата година, а когато цената пак отиде на 1,50 ще пиете по една ракия и далече от картофите. Щото тези неща някой ги знаем от деца, а вие не сте ги научили и пред пенсия! И парвете цехове за чипс, както е по света, курортите и леките жени ще преживеят и без вашите пари.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта