Защо телетата нямат цена?

 • I
  Миналата година мислех да изкупувам и коля телета на ишлеме и ще ви кажа защо ке отказах, пък вие си правети изводи:\r\n\r\n1. Няма хора, които да отглеждат много телета. Обикновенно се продават по 3-4, по-рядко до 10 и само 2 или трима предложиха по трийсетина и то на различни килограми.\r\nТова означава големи разходи за транспорт и документи.\r\n\r\n2. Никой не иска да чуе, теглото да бъде отчетено след 24 часа престой в кланницата, нито да му се приспадне % от теглото за фира. Като нямям сигурност колко вода и храна могат да поемат намалявам разумната цена с 10% за да не съм вътре.\r\n\r\n3. Огромно разнообразие в теглото. Само отделни хора имаха утоени телета по над 500 кг., иначе свякакъм сбирщок от 240, 290, 350, който изисква да имаш база за доугояване, т.е. голяма разправия на главата.\r\n\r\n4. Липса на постоянни количества. Ако сега някой тръгне да изкупува здраво ще има работа за два месеца и после почивка.\r\n\r\n5. Огромното болшинство са черно-шарени с нисък рандеман.На който не му трябват юници за мляко да запложда с подходяща месна порода.\r\n\r\n6. Кланниците даже не искат да се занимават с епизодични партиди и буквално трябва да те изпратят с препоръки за да се съгласят с много мърморене да колят днеска 12 телета, в сряда още 8 и след 2 седмици 20 бр. Съветът от тяхна страна беше - Не се занимавай с глупости! \r\n\r\nИ в цялата тази история не видях никаква сметка да се занимавам с изкупуване и тука дори не става дума за цена, а за проблеми които обезмислят дори ниските цени.
 • B
  http://www.youtube.com/watch?v=Fr_VS7VLQ2s&feature=youtu.be
 • D
  Да закупиш елитно животно на тази цена е свързано с голяма отговорност в последствие.Първо трябва да го храниш с подобаващо добър фураж-поне 18% протеин.Второ -трябва да го повериш на отговорен дояч,който не само го обслужва добре,но и се грижи за хигиената на вимето и дори за избягване на стреса. И като си помисля ,че това са само някои неща....... В повечето по-малки ферми това е просто мечта за далечно бъдеще. Грехота е да се съсипват такива животни,пък и финансово не за всеки е по джоба за съжаление.
 • B
  Да в момента има много животновъди, които продават хубави животни, сега трябва да инвестира в животни този който е решил да расте. Стига да има свободни пари. А това е проблема лятото когато се събира храна за зимата и парите са кът.
 • D
  а маи е вярно гледах в с. карапелит добрич наистина 1700 лева бес ддс юници и човека има пазар на тая цена добре гледани 500 килограма минимум. чипика.му казват 100 на година продава
 • B
  Това беше сделка преди около 4 месеца , юниците са Български, цената е без ДДС. Сега почти не могат да се намерят юници за продан у нас. Ако търсиш юници и дадеш тази цена мога да попитам тук там. А и нали ще има изложение в Сливен есента.
 • M
  Колега,къде видя цена на юница 2500лв?
 • B
  За женски телета , цената на 10 дена е поне 350 лева , стига да не са от селският бик . Това също е добър бизнес но сукалчетата трябва да имат родословие. Там пазара е 100% сигурен. Има фермери които сега стартират в млечно направление и смятат , че е по добре те да си подготвят юничките отколкото да ги купят (цената е около 2500 лева без ДДС.ако са с доказана бременност на 6 месеца)
 • B
  Цената на кафяво говедо на 10 дена , т.е. след като си е изпило коластрата и е закрепнало малко е 4,5лв живо тегло , на месодайните породи или кръстоски е 6 лв. живо тегло . До 30 дена цената се запазва. На ченошарените е ниска там е на бройка и наистина може да е 140 лв. Но това му е реалната цена но на 10 дена. Ако искаш мога да ти помогна и да си продаваш телетата на тези цени които ти писах. Ще ти изпратя телефони на фермери които се занимават с угояване те ще ти ги изкупят. Сега в момента има голям дефицит на телета за угояване Иванов е прав. Но има и голямо търсене , става въпрос за южна България. Сливен, Ямбол, Пловдив , Хасково
 • D
  Не знам от коя част на страната ни сте,но при нас в търновско се подиграват с цените.За мъжко теле на един месец предлагат 140лв. Нашата стратегия е да наблягаме на млякото като приход,а телетата продаваме на 10 дни/за цена 200лв.независимо от пола им/.Всеки месец отделяме по едно женско теле за подмяна на стадото. Що се отнася за това дали е по-добре да си купиш заплодена юница-за мен това е доста рисковано.По добре крава на първо или второ теле.
 • Z
  При добри условия на отглеждане на сукалчетата разхода за 1 кг.прираст е 10 литра мляко )смятаи не на 50 а на 70 ст. литъра
 • I
  Зависи от цената на млякото. Обикновенно съотношението е 1 към 6. Т.е. при цена от 3 лв. за живо има баланс при 50 ст. за литър мляко.
 • I
  Зависи от цената на млякото. Обикновенно съотношението е 1 към 6. Т.е. при цена от 3 лв. за живо има баланс при 50 ст. за литър мляко.
 • B
  Кръстоска с кафяво говедо
 • B
  Ако питате мен е много по изгодно комбинираният фураж да го превръщаш в месо, отколкото в мляко . Има много фермери които се занимават с земеделие и угояване. Изкупуват теленца сукалчета хранят ги със сухо мляко,а след това ги угояват на ясла или свободно боксово. Правят го от години и никой не се е оплакал от цената на фуража и изкупната цена. А защо ли угояват в цяла Европа да не би да работят на загуба.
 • B
  Да у нас няма паша и не нужно да се разчита на нея, на времето у нас е имало много силно телеугояване и никой не е говорил за паша.При висок рандеман е изгодно да се угояват телета, телетата за угояване не е задължително да се хранят с майчино млеко , те все пак няма да стават млечни крави. Относно цената на фуража не съм съгласен беше висока досега, тази година зърното е на по ниска цена. По тази твоя логика и сметки е по добре да си купиш заплодена юница вместо да си я произведеш. Как смяташ. А какво правиш мъжките телета.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

฿£⓫Ё99%____¾\**_Love Vashikaran Solution Baba Ji +91 98158-84889

world Famous Astrologer many Gold Medals in Jyotish Shashtri, Jyotish Acharya, Jyotish Bha...

3 0

Ex Love Back Specialist Vashikaran Guru +91-9815884889

एडवाइसworld Famous Astrologer many Gold Medals in Jyotish Shashtri, Jyotish Acharya, Jyoti...

3 0

Земеделска земя и цената й

Здравейте, Решил съм да купя земеделска земя с инвестиционна цел - да я отдавам. Им...

229 0

коронавирусът и земеделието

Стефан: Какво правим със земеделските базари пазари и т.н.? ? Тази възможност за реализиране на пр...

370 5

Цена на лавандулата

Здравейте,колеги! Нека коментираме цената на лавандуловото масло за тази година.Някой от...

980 0