Земята ми се ползва без мое знание

 • Б
  Здравейте, Имам следния казус. Единствен наследник съм на два малки парцела земеделска земя. Тъй като не живея в района, където се намират, не съм се интересувала какво става с тази земя. Скоро ме уведомиха, че човек от селото, от 5 години е окрупнил място, включващ и моите два парцела, без мое знание или разрешение. В момента отглежда пшеница. На някои от другите собственици, които живеят в селото и чийто парцели са включени, изплаща рента. Все още не съм се срещала с човека, не желая да се конфронтирам с него. Това, че земята се обработва, а не пустее е добре, но все пак би следвало да знам и да получавам някаква рента, пък била тя и символична. Какво бихте ме посъветвали, как да постъпя? Какви са законните ми права, в случай, че не се договорим... освен варианта да си оградя парцелите? Благодаря!
 • Л
  Здравейте, за да няма ощетени собственици като Вас, а в същото време земята ви да не пустее има закон за белите петна. Това са имоти на собственици/наследници, които нямат сключен договор за наем. Във вашия слушай Ви съветвам да проверите в Общинската служба по местонахождение, дали вашите имоти попадат като бели петна. Ако е така, рентата ще Ви бъде изплатена от Общинската служба по местонахождение на имотите.
  • S
   Ако парцелите се водят бели петна (които трябва да са записани като такива от арендатора, който ги обработва, то той е внасял рента в извън бюджетна сметка всяка стопанска година) Вие трябва да се обърнете към общинската земеделска служба в района дето се намира земята. Там ще ви кажат какви документи трябва да си извадите и подадете за да ви изплатят рентата за бяло петно. От там отивате и в общината и също подавате някакво заявление , че си търсите наема за белите петна. От едното място изплащаха за 3 години , а от другото за 2 години, та общо за 5 години назад ще ви бъде изплатен наема за земята. И да знаете, че всички арендатори плащат предварително наема на белите петна преди още да е започнала стопанската година. Така, че ако от общината ви кажат, че няма в момента парични средства или не знаят кога ще могат да ви платят тези пари Вие ги апострофирайте с това, че те са внесени предварително и са в извън бюджетна сметка на общината и стоят там и чакат да ви бъдат преведени.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Пасище

Здравейте! Начинаещ съм. По стечение на обстоятелствата се сдобих с близо 200 дка пасище в...

40 0

Купуване на калинки

Здравейте, Дърветата пред вкъщи са нападнати от листни въшки, които се преместват върху р...

64 0

Болести при Лавандулата

Здравейте, от около 10 дни лавандуловите ми растения не изглеждат добре. Цъфтят интензивно...

100 0

Въпрос за конусовидни дифтунги

Здравейте колеги, обиколих цяла България, прерових всички онлайн магазини в интернет,...

15 0

Каква е разликата между режещия апарат на машинката за стригане и режещия апарат на косачката

Каква е разликата между режещия апарат на машинката за стригане и режещия апарат на косачк...

34 0