Овце порода медно червена шуменска

 • A
  Моля ви за мнението ви за тази порода! Предварително благодаря за отговорите!
 • M
  Ех Иванов, болнава главо, пишеш си просто така, защо да не говоря пред приятелите си, всеки който ме познава не само че не се смее на това което правя а се и възхищава, имам предвид познатите ми които знаят от каква основа съм тръгнал/като животни/, и какво е сега стадото ми. Я ти се похвали с нещо създадено наистина от теб, което да е плад на селекция, и дългогодишен труд. Относно знанията преди ти бях писал че съм готов Ти и аз двамата наживо да направим диспут и да се види кой къде е.Теорията си я назубрил от тук там но не я използваш и развиваш а тъпчеш и преповтаряш неща на специалисти казани и написани преди време, а времената се менят, има развитие и едни неща от теорията отпадат като безвъзвратно стари. А иначе си пиши, виждам че това те забавлява, няма лошо сам да си повтаряш колко си велик и знаещ и да се възхищаваш на това, но за това ти държание си има диагноза. Явно болезнено ти липсва някой който да те похвали за нещо, но вината си е твоя. Даваш примери за лордове, но като "истинки4 родолюбец забравяш че по това време по нашите земи също се е водела селекция и то не никак лоша-тъкмо обратното, и тя е правена не от лордове- вярвай ми. Разбира се че трябват знания и пари за да се развива подобна дейност, но ти нямаш нито едното, нито другото.
 • Здравей Архангел Михаиле, Тези работи може да ги пишеш тука, но не ги говори пред познати, защото ще ти се смеят. Масово новите породи навлизат в Англия, когато няколко учени сред които и Дарвин, дават научната база на селекционната работа. На тази основа десетки едри земевладелци, лордове, започват да създават породи. А ги създават лордовете, а не овчарите, защото лордовете имат пари, време и могат да си купят знания. В момента положението в България е пълна трагедия, заради две неща: 1. Липса на наука в отрасъла; 2. Липса на търговски организации.
 • M
  Димитров ти теоритично можеш ли да се нахраниш и да останеш сит? Иванов, ти ако си специалист и практик то аз трябва да съм Архангел Михаил. Практиката ми се е доказала във времето, до момента /8 години/, и мога да ти покажа приблоди, които да се видят пипнат и издоят, ти можеш ли да се похвалиш с нещо такова. На теория аз мога да съм и цар, практиката е съвсем друго, при нея има обективни и субективни случей които променят нещата. Относно специалистите дето толкова ги тачи Иванов, то в голямата си част те са въздух под налягане. Състоянието на селското ни стопанство го доказва.
 • K
  интервюто на доцента акцентира върху едно важно нещо - да се върне авторитета на зооинженерите и да се възстанови унищожената развъдна работа. останалото са неговите лични възгледи за все по-силната намеса на държавата като контрольор, а защо не и изпълнител на селекционни услуги. това са почти еретични идеи, но при положение, че ножа е опрял до кокала в селекцията, мисля, че доцента има сериозни основания. а, що се отнася до съвременното състояние на развъждането, както и до стихийното кръстосване на породи, доцента има информация от първа ръка, тъй като доскоро сътрудничеше на 2 развъдни организации, които определено имат резултати.
 • S
  Спрете тези просташки нападки.Форума е за животновъдство. Пишете само по същество Май [:che ers:] ви требе малце казарма
 • Да четат, ама не четат! Метценате, не ти схванах идеята и никой професионалист няма да я схване. Търсиш овце за машинно доене, а кръстосваш с Аваси. Едно да знаеш от практиците: Авасито е порода непригодна за машинно доене. Отделно е глупаво да кръстосваш масово с млечни кочове, има схеми по които се прави иначе не излиза сметката,съотношението млечни и месни е 1:5, 1:7, нищо не ти говори, защото това са практически неща, Каракардам да ти ги обясни като разбира много.
 • прегледайте това интервю защото започнахте много през просото. Четете Иванов и мислете първо теоретично после практично. http://www.iasrj.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=68&Itemid=78
 • M
  Няма проблем, когато решиш може да се видим, аз също ще бъда доволен да видя твоите животни
 • K
  благодаря за обяснението. логични са нещата, които вършиш, което още повече ме кара да се запознаем и да видя стоката. толкова рядко вече може да се видят хубави животни, макар напоследък да се вижда, че хората стават все по-взискателни. очевидно има за какво друго да поговорим. и, наистина в българия вече има нова порода, кой каквото ще да ми казва или обяснява. дори и академични хора, които познават животните са на същото мнение. ама затова - на друго място и по друго време, че сега задачките са много!
 • M
  Нека Иванов да си бращулеви каквито си иска щуротии, той не е схванал правилно идеята ми. За мен е важно овцете които отклеждам да имат висока продуктивност, дълъг стопански живот, добър екстериор и да са пригодени към машинно доене/въпреки че още доя на ръка/. Колега karakardam, аз внимателно подбирам от какви овце ще оставя разплодник и женски агнета за майки. Разбира се главното е млечността на първоизточника, след това строежа на вимето, лично аз предпочитам цицките да са по-дълги към 5-6 до 7 см./разбира се да не са странични. Следващия ми критерии е дългия стопански живот, до юли месец доя овцете по 3 пъти/стрижа ги по късно средата на юли/,имам овца която в момента е на 8 години и спокойно дава по малко над 2 литра на ден, за целия и доятен сезон стига към 240-280 литра.Това е без някакво специално хранене. Здравината на копитата също е важен критерии за мен. По второстепенни критерии са строежа на руното и цвета му. Друго не се сещам какво да споделя. На теоритика Иванов поздрав.
 • I
  Това, че някъде са заплождали старозогорски овце с ИФ не означава, че в породата "има кръв". ПРез първата световна война тука имало пленници абисинци, тъмно сини, и тук таме оставили поколение, което не озвачава, че ние сме негроиден народ. Порода се прави стихийно, както обикновенно две породи обитават даден район или съседни и се кръстосват достатъчно дълго време. Целенасочено-стихийно е когато без определена схема за достатъчно дълъг период от време се кръстосва определена местна порода с други кочове. Така са се получили повечето мериносови породи, всеки който имал възможност внасял мериносови кочове от различни породи, 1-2-3, и така с времето пак чрез стихийно кръстосване, но с искан резултат се получавала дадена порода. Третият начин е целенасочено, когато от две или повече породи се прави нова, той е най-краткият и продължава 25-50 години. Породата трябва да е стабилна, което означава поне 4-5 линии на кочове, добре обособени и родените агнета да са еднакви и само от новата порода. Затова не може да пускаш от време на време ЕФ кочове и да мислиш, че те оставят следа, защото такава няма. Трябва по-голямата част от женските животни достатъчно дълго време да се кръстосват с ИФ кочове, за да се стигне до трайно включване на гени в породата. Това е направено с Асафа в Израел. Освен това има съотношения, при които породата е стабилна и т.н. При многообразието на породи в България на малка територия и при липса на всякаква развъдна дисциплина е трудно да се получи "нова порода". Просто от една страна мелезите започват да се хранят по-добре и вдигат продуктивността си, а от друга се пускат нови и по-продуктивни кочове. За да има кръв на ИФ, старозагорската трябва да носи и някакви външни белези на източно фризийската, каквито няма.
 • K
  точно това искам да науча. няма тука да казвам на какво съм свидетел, една от причините е Иванов (абе, тоя тъпанар не можа ли да си измисли по-екзотична фамилия?! като например Лайносерков или Ректумолизаков?)да няма толкова хляб за мухливите си зарази... отпреди години, незнайно кога, започва формирането на нова порода в България. е, породата наистина я има, тя е незаписана схема на непланирано кръстосване на няколко породи, като резултата е шокиращ - стабилно възпроизвеждащи се стада, с невероятно консолидирани признаци и невероятна продуктивност, която със сигурност бие всичко постигнато в България. Повярвай! ИСТИНА Е! Тепърва започвам работа по тази порода. Щото бройката е над 15хлд.
 • M
  Скъпи Иванов, овцете при комунизма бяха 10 милиона ама и с тези дето ходеха по манифестации и партиини събрания. За твое сведение само в селото от което са ми корените есенно време хората са зазимували с околж 15-20 000 броя, това знаеш ли какво означава, и това е било преди изопачения идеал на комунизма да дойде тук подпомогнат от шайка горски разбойници. Относно старозагорската овца, разбира се че има наследственост от ИФ и не само тя, плевенската също. Що се отнаса до аклиматизирането на ИФ то наистина е почти невъзможно в България, но получените "уроди" както ги нарича Иванов а и техните поколения наистина са доста добри.
 • K
  професора - позволете да знам какво пише в нея. и, при желание - бих я подарил на всеки заинтересован. а, за сегашното състояние на породата - вярвам на очите и ръцете си. останалото са носталгии и романтики. така, както и бай Стефан Бойковски споделя в неофициални разговори. И, не си мислете, че всеки може да каже на професор Бпйковски - бай Стефан! тоя човек наистина е надживял времето!....
 • Имам една книга„Изследвания на шуменската медночервена овца“ от Стефан Бойковски доста интересни неща пише

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

S

ПНДЖ3

Здр.платиха едни пари за някой а други не така че аз питам някой знаели нещо кога ще пусна...

258 0
S

Денимис

Здр.май тази година Денимис за животновъдите няма да има забравихани.Някой да е чул нещо

133 0
D
395 2
М

Агнета 2020

Питайте управниците ни тази година като нямаше внос на агнешко стигнаха ли родните агнета...

342 0
А

Агнешки кожи

Колеги някой знае ли къде купуват агнешки кожи и ако някой купува да се свърже с мен 08763...

421 0