Пачи глави по слънчогледа.

 • M
  Здравейте колеги,интересувам се дали има някой който е сял тази година слънчоглед\\\"ПИОНЕР PR64E71\\\" и дали има така наречените пачи глави.Аз имам сят 300дка с такав слънчоглед и днес го гледах че има над 30%такива глави.
 • M
  Добрый день. Хотел бы обсудить случай с гибридом подсолнечника Pioner PR64E71. В 2013 году посеяли этот гибрид в одном хозяйстве 160 га подсолнечника, поврежденных растений (микрофоны) оказалось до 40 %. Причину не мог понять. Давали дозировку трибенурон -метила 750 в количестве 37 г га +200 г прилипателя. Для того чтоб понять в чем была причина посеял еще 3 га этого гибрида. Обработку проводил в фазу 4-6 листков в такой же дозе как и в первый раз. Вторую часть поля обработал в фазу 8-10 листков. Обработку проводил вечером при температуре 25-27 градусов. Из опыта видно что в местах перекрытия образовались микрофоны (25 %) в этих местах получилось дозировка 74 гга. Там где фаза была 8-10 листков микрофонов тоже не наблюдал. Пришел к выводу что микрофоны создаются от сильно больших дозировок (50-70 г/га) , и может быть и от высоких температур во время обработок.
 • ако сееш семена от бункера както се казва на сортове клиърфилд те издържат на пръскането но имат 25 30 процента мъжки пити
 • I
  И при мен е пълно с мана - 40%-по конвенционален Пионер, засят 3 години след слънчоглед
 • Аз се отказах от Пионер със закон след като 2008г имах 50% мана. Лошото е, че и на синя китка не са устойчиви. Миналата година направих опити на Пионер, нямаше сорт дето да няма синя китка. Системната форма на мана е голям проблем. А затапването се е получавало винаги. От догодина ще има нови устойчиви сортове дето уж и двете линии на хибрида ще са устойчиви и обещават да няма затапване. Доколкото знам само F50 е устойчив на всички раси до 700, и раса H на синя китка. Като се замисля с тази ротация дето правим тези неща ще са все по-голям проблем, така че по-дибре малко плевел, отколкото мана, фома, синя китка, склеротиния и всички там гадории. Успех колеги! P.S. Аз засях Syngenta. За сега съм много довелен, а добивите са даже по-добри от Пионер. Поне така показаха опитите ми миналата година.
 • колеги в нашата фирма от три години се гледа основно устойчивите на гранстар хибриди Е83 и Е71. Много добра технология проблема с широколистните плевели се решава без грешка.освен положителните страни обаче си има и много отрицателни. -трябва да се следи много внимателно фазата в която се внася експреса.от дюпонд казват че до 8-ми лист може да се пръска.мен лично ме е страх затова гледам до 4-6 лист да сам го пръснал.тази година заради дъжда някои полета неможах да ги пръсна , но подобре така отколкото да ги затапя. през трите години все е имало пачи глави , микрофони , тапи ,топки и кой знай още как ги наричат, но процентът им не беше кой знай клко голям. най - големия ми беше 30% при това само на едно поле. това колеги повярвайте ми е бял кахър. големия проблем е , че не са устойчиви на мана.досега само бях чувал колеги да се оплакват , но тази година ме връхлетя бедата със страшна сила и на някои полета имам поражения над 50%. сега .. дали това си е от физиологията на растението дали са си спестили от апрона дали ни пробутват някакви стари боклуци на нас българчетата просто незнам мога само да гадая. от цялата тая работа се чудя какво да направя че завбъдеще да не допусна такива поражения ама май задачата ми е нерешима защото проблема не е в моя телевизор. чух че щели да пускат някакви устойчиви на мана ама кога неразбрах. ако някой има нещо да казва по въпроса нека сподели
 • абе хората от пионер се опитват да ве откажат от тези сортове ама вие като сте тъпи и упорити кой ви е виновен [:tractor:] [:tractor:] [:tractor:] [:tractor:] [:tractor:]
 • I
  Не им вярвай на оправданията. Това е изцяло от семената. Най-вероятно това са семена с частична резистентност към хербицида и след третирането се редуцира връхната пъпка - по-точно не се развива цвят. Това е характерно за действието на хербицидите. Най-често се получава при неспазване на отстоянията при семепроизводството и опрашване от обикновени сортове слънчоглед.
 • M
  Някои казват че температурата била висока,други ниска и аз вече незнам.
 • M
  Пръскането го направих след шести лист,както ми каза търговеца на семената с ЕКСПРЕС при доза 3грама на декар.
 • B
  Колега, има вероятност нещо да си згафил с пръсканията. Опиши подробно как направи пръсканията с какво и в какви дози и препарати на този слънчоглед.
 • N
  Незная защо но продължават да го правят.Ако искаш покани търговеца на семена на оглед но в най добрия случай ще те компенсира със 2-3 торби семена.
 • M
  Е как може такова нещо от тяхна страна.Аз си мислех че са си взели поука от миналата година.Та те ни провалят от всакаде.
 • N
  Всяка год. ги имат пионерските семена.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

ЗАСЯВАНЕ НА СЛЪНЧОГЛЕД С РЕДОСЕЯЛКА BECKER AEROMAT T6

solun1: Здравей. Сял съм с Иртем 6 редова с торовнасяне (подобна на Курт, и двете се правят в Тур...

93 1

Слънчоглед реколда 2020

olio: Вече удари, а и нагореееее. Кога ще бъде пика не се знае. Борсите се надскачат, а търговци...

855 2

Изсъхване на слънчоглед

Крум Тенев: https://www.youtube.com/watch?v=B4LAJDx6TSI

345 2

Цена на слънчогледа 2019, добиви ?

georgievis: добиви около 300кг цени Силистра 550лв.

5637 14

Слънчоглед 2019 цени и добиви

Тодор Тодоров: Какво става колеги? Ще прадаваме ли, и на каква цена? Всички ли чакат повишаване н цената?...

1670 2