фамилната ферма и селекцията

 • K
  предлагам тази дискусия, защото тя вече се води отчасти в няколко други теми. но, също ме провокира и един коментар на \\\"имамов\\\", който си мисли, че аз съм васил николов и изразява абсурдното мнение, че селекцията не е за фамилната ферма. та, понеже тази тема засяга и въпроса за субсидирането на генофонда, технологичното и производствено развитие на българските ферми, ми се иска да чуя повече мнения, а защо не и преки предложения как точно фамилните ферми да станат образец за сериозна селекционна работа, но на едно съвсем ново ниво. \r\nочаквам коментарите ви.
 • V
  напълно съм съгласен със колегите за селекцията но за това трябва голяма колегиалност не гледане на сейри острани мислене като първобитнициаз съм съгласен да направим една стабилна връзка между колегите за споделяне на опит и виждане дайте да направим нещо защото след години че останат някакви мутатти подобие на овце имал съм много куриози за такива случай
 • Трябва да ги описваш внимателно за да се види точно в кои направления са подобренията. По принцип инцидентното "вливане на кръв" след време не оставя следа затова породите се правят по определени схеми, при които гените не "излизат". За да работиш с мелези ти трябва чисто основно стадо, за да може да се определи какви кочове да се използват иначе са най-бързият начин за постигане на резултати.
 • M
  Иванов, аз бях писал за такъв коч. Слава Богу има от него 12 майки/вече/ и 2 нови коча от отлични майки. Определено производителността на неговите отродия е значително по-висока. Подложката ми е на Плевенска с леки примеси тук таме на Аваси и коч Фризиец. Съгласен съм че трябва да се води "племенна книга" за да се види от къде се тръгва и на къде се отива. Аз лично нямам нищо против мелезите, чистопородното не ми допада особенно. Според мен е важно животните които отглеждам да имат висока производителност, дълаг стопански живот и завиден екстериор. Смъртността при животните е често срещано явление, чоча на умря от някаква болест свързана от аклиматизацията му. Разбира се съгласен съм че подобни животни след изтичане на нормалната им употреба в стадото, навместо да отиват в кладница трябва да намират място в друго стадо, именно затова преди време имах желание да създадем сдружение в което да си разменяме подобни разплодници , но то така и не стана факт, все пак има 2-3 колеги които са съгласни и с тях ще си менкаме.
 • M
  Когато видиш,че във фермата са вързали биче-ясна е работата,що за селекция се води там.Същото е положението и при дребните преживни.Закупуването на кочле или пръчле от съседното село или от комшията,защото е от "добра майка" не е селекция.Най-много да се избегне близкородственно съешаване.Асоциациите имат смисъл само,ако там работят най-добрите селекционери.Когато става въпрос за цяла наука не може с няколко реда да се води дискусия.Нещата никак не са елементарни и не са лъжица за всяка уста.
 • V
  иванов
 • Източнофризийски са участвали в няколко наши породи. По принцип кочове от други породи се използват по 2 начина - създаване на нова порода и правене на високопродуктивни мелези първо и максимум второ поколение. Затова трябва да имаш определен брой майки, които да кръстосваш с другият коч и да отглеждаш приплодите. Порода не се прави в малко стопанство, защото трябват знания, определено количество животни и най-вече пари. Селекция като подобряване на породата с гени от високопродуктивни животни от същата порода може да се прави навсякъде, но като минимум трябва да се води книга за да не се изтърве зверо-шампион. По принцип всички известни породи са се развили с раждането на един или няколко изключителни разплодници, които дават начало на поколение с огромна разлика в стопанската продуктивност. Тези животни не трябва да се изтърват и затова са асоциациите. Тук някой беше писал, че е попадал на коч, който му подобрил стадото много, после умрял и ...нищо. Животното си е отишло бадева. Затова нищо не става без писане.Има животни с определен геном, не се отличава по нищо, но приплодите му оползотворяват по-добре фуража ил иса с по-малко кокали, издържат на определени условия, вимето им е добро за машинно доене и т.н. Затова пък трябва да имаш знания и т.н.
 • спасението на селекцията евъв обединението на животновъдите в никакъв случай държавата не трябва да има пръст тука защото нищо не прави а във генофонда са само на хранилна трябва да мислим като хора ь не да дърпаме чергата към себе си защото затова сме на този хал
 • L
  Чудно ми е защо в толкова мнения дотук в темата никой не казва какво аджеба прави или е видял да се прави като селекция. Всичко това прилича на темата за Господ - всички говорят за него, ама никой не може да го опише... Това беше изтрито от админите, но ще си го повторя: Щях да напиша нещо по-сериозно, но при риска следващия отговорил да пита от къде да си купи "20-30 ovce" ми се отщя. За останалото, което са изтрили, им се извинявам.
 • Селекция прави всеки който не е луд или много прост.Нали всеки който гледа животни гледа да стават все по хубави и по продуктивни Но по селата има много хора които мислят че си знаят всичко и животът си върви
 • колеги виж те какво от моя личен опит ще ви кажа че във българия няма никаква ама никаква селкция всичко е мелези ние не правим селекция а боклуси преди години имах един меринос и него затрихме така ли
 • K
  кое точно и колко дълго ще трае подобряването с фризийските кочове? само питам, като са подобрители, защо не са оставили следа, а след впръскване наследствеността им изчезва до 3то поколение? и пак се връщаме на стария хал? именно това ме провокира да отворя тази тема - непознаването на смисъла на селекцията се нарича "гонене на вятъра". днеска изведнъж животните ти стават много млечни, а после дъщерите им са незнайно сухи.... затова и поисках повече мнения, за да се убедя в правотата на своето (моето си мнение не е задължително и не е с претенции за правота, ама си е мое.... )
 • K
  на животновъдството. повече от 15 години се разсипваше всичко постигнато и се разчиташе само на външен генетичен материал. добре, че много наши стопани са и мислещи и търсещи, за да се опази достатъчно от нашенските ресурси. и всичко това заради липсата на смислена средносрочна позиция какво да правим с животновъдството. сега, поне имаме някакъв шанс да се сложат по-здрави основи за бъдеща работа. и, това съвсем не е работа на държавните служби, нито на институтите, защото ако бяха свършили нещо нямаше да са като бедни роднини. още повече, че държавата никога не е била добър стопанин. но, може да бъде добър координатор.
 • Източно-фризийската няма бъдеще като порода, а само като кочове-подобрители. За селекцията се подготвя тясно-специализиран сайт, доколкото разбрах до 2-3 месеца ще работи.
 • K
  провокацията за тази тема дойде от един коментар, очевидно от говедовъд, който казва, че фамилното фермерство и селекцията са различни неща, защото дребните фермери нямат време да се занимават с подобни работи. разбира се - не съм съгласен с подобни твърдения. Същевременно, обаче не поддържам и казаното от иванов. промишленото - стоково кръстосване също се прави с разум и знания. постигането на селекционния прогрес, обаче се прави с много знания, много дисциплина и силна отговорност и от двете страни - селкционер и стопанин. аз лично застъпвам мнението, че най-силна селекция се прави в множество по-дребни ферми. разбира се, всеки има свой поглед за развъждането, а аз съм малко консервативен в това отношение - залагам изключително на чистопородното развъждане без допускане на впръскване на кръв, докато се достигне оптималното от породата. но, съвсем съм наясно, че селекционни цели се постигат с всякакви методи. но винаги - на първо място - стои познаването и предвидимостта на резултата. щото иначе ще тръгнем да си кръстосваме дъб с магданоз....
 • M
  kvo 6te kajete za poroda freziiska imat li bade6te tuk v balgaria

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Кога мога да изкореня стара овощна градина?

Искам да изкореня стара овощна градина от сливи и на мястото да създам нова от череши.Тъй...

47 0

Млад земеделски производител

Някой знае ли кога ще изплащат субсидиите на младите земеделски производители? Според граф...

137 0

Обвързано подпомагане

Т: За сега пълно мълчание.Юоже би графика няма да бъде спазен.

244 1

Подпомагане за сини сливи

Р: Ами коя слива ,ако не синя,може би сливата на Мата Хари ще подпомагат.

264 1

Българско Сиво Говедо и Сиво искърско говедо

Здравейте имам няколко въпроса и ако някой знае ще съм благодарен да сподели информация. О...

177 0