Моля за съвет относно сеитбата на маточина!

 • I
  Здравейте колеги,тази година съм решил да сея малко маточина за проба.Интересуваме ме колко грама семена ще ми трябва за да си направя разсад за 1 декар празно място.
 • М
  Засях 4/5 м квадратни маточина. За съжаление не поникна. Не зная защо. Няма нито едно коренче. Семената ги произведох сам. Имам десетина корена засадени отпреди. Може ли семената да са замръзнали? През зимата бяха под навес.
 • K
  Здравейте приятели и колеги с цел по бърза кореспонденция и отговаряне на въпросите ви реших да направя група на производителите на маточина в България.Групата e ОТВОРЕНА и е създадена с цел обмен на информация,практики за сеитба,подръжка на насажденията,реализация на продукцията и актуални новини и цени! В нея всеки може да задава въпросите който го вълнуват свързани с МАТОЧИНАТА. Групата в Facebook се казва МАТОЧИНА - АКТУАЛНИ НОВИНИ И ЦЕНИ. Заповядайте за да обменим своя опит и тревоги!
 • Здравейте,колеги! Може ли някой да ми каже при разсад маточина в началото колко трябва да се полива и след като излезе как се намалят поливките.
 • M
  междуредовото растояние на маточината е най добре да бъде 70см а редово 15 -17см . Това е мое мнение като то е базирано на опитите ми! ПРи тази схема редово се получава доста гъст ред и там на втората година няма плевели и много добри добиви! Колега, от Русе съм и възнамерявам да сея 10дк. Има ли възможност да намина да обелим две думи и да видя за кво става на въпрос?
 • G
  междуредовото растояние на маточината е най добре да бъде 70см а редово 15 -17см . Това е мое мнение като то е базирано на опитите ми! ПРи тази схема редово се получава доста гъст ред и там на втората година няма плевели и много добри добиви!
 • I
  Благодаря ти за информацията
 • S
  здравей ,колега. Ако искаш да си направиш разсад за пролетта , би трябвало да направиш лехите през ноември месец на открито но при много трудни условия . Прави се дълбока леха около 40-50 см полага се слама най-отдоло залива се сламата с гореща вода . веднага след това се наравя с пръст до ниво около 10 см под нивото на лехата. и .Следва най -трудният момент полагането на семената - но ако искаш още информация пиши ми на [email protected] друго което мога да ти кажа е да си закупиш семена от Енза Заден България. Лично съм ги изпробвала . Ако искаш да си направиш разсад за есента , това е по-лесният начин ., защото можеш да направиш лехата през август месец, и при добри грижи ,може да бъде готов за около три месеца. За това на какво разстояние се засява разсада можеш да го прочетеш навсякъде.Имай в предвид че тя на втората година се сгъстява значително , и е по-добре да бъде на разстояние 70-80 см в междуредието
 • I
  Благодаря много за отговора.От известно време чета за отглеждането на маточината , но при всяка информация която намеря , нещата малко се разминават. На едно място прочетох , че не е проблем семената да се сеят март месец в парник и разсада ще е готов да се разсява месец май.Интересува ме кога трябва да се сеят семената за да може разсада да е готов за разсаждане октомври месец.Задължително ли трябва семената да се стратифицират?И когато е готов разсада , на какво разстояние е най добре да се сее в лехите.
 • S
  здравей колега . По принцип маточината е по-добре да се сее на разсад , но може и на директно сеене на семената. Ако искаш да си направиш разсад които да насееш напролет , малко си закъснял с лехата за разсада. По добре си купи готов разсад . Има много фирми които ще ти предложат разсад. Иначе за 1 декър , ти е необходим 100грама семена. Самата технология по разсада особенно зимният е доста трудоемка . Ако искаш още информация как да си направиш разсад , ще се радвам да ти помогна.
 • I
  Няма ли някой да каже нещо по въпроса

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Радио комуникация в тракторите

Здравейте колеги! От известно време си мечтая да си обурудвам тракторите с радио станции з...

144 0

Неприятели по люцерната - дайте съвет

elpastuh01: Сложи си електропастир и няма да имаш проблеми.

2934 4

Земя - насъждения и сеитба - въпрос

Здравейте бъдещи колеги. Въпросът ми е с какво да засадя и посея 4.5 декара земя до която...

1650 0

Измръзване на лоза

marinov55: Не се притеснявай градинарю,затова защото ще ти мине! Ако беше сътворена толкова елемента...

2670 1

Питане за подходящо растение

proba: Джанка от костилки! Виж някъде във форума обсъждахме Жив плет

1962 6