Създаване на овощна градина - моля за мнения и препоръки!

 • A
  Колеги,\r\nвече пуснах подобна тема,но не получих компетентен отговор!Започнал съм разчистването на терен 50 декара собствена земя,почвата и разположението на мястото са подходящи и за сливи и череши.Та искам да получа компетентни напътствия от хора които се занимават с това.Въпроса ми е кой от двата вида овошки е по-добре да засея.Най-голямото ми притеснение е пласирането на плода.Какви са процедурите за подсигуряване на пазар,подписване на предварителни договори за изкупуване какви са процедурите и възможностите?До момента обработвам от 2 години 14 декара сливова градина стенлей и с изкупуването не съм имал проблем но взе пак говорим за малки количества,а 50 декара са си голямо начинание.Също за черешите кой сорт е по-добър,намирам се в предбалкана село Врабево до Ловеч.Мислил съм си за късен сорт защото цената е по-висока,но имам 1-2 пръскания повече и плода е по-неиздръжлив.Много съм объркан колеги ПОМОГНЕТЕ!!!
 • R
  ПРАСКОВИ, ВИШНИ.
 • S
  И аз искам някакви мнения,защото искам да си направя овощна градина,ама не знам с какво да я засадя
 • E
  Oвощен разсадник Сливен консултации на тел 0876645657
 • I
  Незнам каква помощ очакваш да получиш? Единственото общо м/у череши и сливи е че и двата плода са костилкови. Коренно различни са от там на сетне и като разходи по създаване, разходи за отглеждне и пазарна реалзация. Черешите са свързани с много разходи и евентуално по добър доход от декър, ако се справяш добре. Сливите изискват МНОГО по млко разходи и по малко грижи и сугурна реализация, но и много по малки доходи от декър (макар че с редовно торене и обилно поливане и там резултатите не са толкова лоши). Не си уточнил имаш ли или ще можеш ли да изградиш източник на вода за поливане? Без вода нищо няма да стане и при двата плода! Петдесет декара за съжаление са малко, но все от някъде трябва да се започне. Проблема идва от това, че техниката и общите разходи които ти трябват за 50 декара и за 200 декара са едни и същи и от там при 50 декара имаш много високи общи разходи и др. на декър. На въпросите с реализирането на плода пак опираме че 50 дка. са малко, трудно с такова количество плод, колкото се очаква да имаш ще можеш да подпишеш предварителни договори със сериозни търговци, камо ли пък вериги хипермаркети. Но това не трябва да те отказва, приказката "Че за всеки влак си има пътници и на всяка гара чакащи." си е напълно валидна. Единственото без което не се захващай е вода за поливане!!!!! Аз не съм най добрият вариянт за съвети по въпросите на овощарството, но ако няма друг желаещ ще се постърая максимално доколкото са ми познанията! Така че ако имаш конкретни въпроси питай? И аз съм питал и продължавам да питам.
 • A
  Няма ли овощари в този форум??

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Радио комуникация в тракторите

Здравейте колеги! От известно време си мечтая да си обурудвам тракторите с радио станции з...

144 0

Неприятели по люцерната - дайте съвет

elpastuh01: Сложи си електропастир и няма да имаш проблеми.

2934 4

Земя - насъждения и сеитба - въпрос

Здравейте бъдещи колеги. Въпросът ми е с какво да засадя и посея 4.5 декара земя до която...

1650 0

Измръзване на лоза

marinov55: Не се притеснявай градинарю,затова защото ще ти мине! Ако беше сътворена толкова елемента...

2670 1

Питане за подходящо растение

proba: Джанка от костилки! Виж някъде във форума обсъждахме Жив плет

1962 6