Бадемова градина - моля за съвет!

 • R
  Здравейте,rnrnКазвам се Георги и от много време следя с интерес вашия форум и го намирам за изключително полезен. Имам близо 25 декара земи в Петричко и съм си наумил да правя бадемова градина. Мисля да ги правя 36-38 дръвчета в декар 5.5 метра междуредия и 4.75 в редовете.rnrnСпрял съм се на сортове \"Нонпарейл\" в комбинация с \"Ароматичен\" и \"Никитски 17-10\" 2:1:1 реда. - средно ранни сортове.rnrn1. Гъста ли ви се струва схемата?rnrn2.Някой има ли представа кога горе-долу ще цъфтят спрямо климата в Петричко.rnСмятате ли че трябва да избера по-късно цъфтящи сортове? Притеснява ме да не измръзват цветчетата март месец при понижение на темпертатурите под 0 и снеговалежи.rn2. Как се подреждат редовете от с 3те различни сорта? 2:1:1 нонпарейл-ароматичен-никитски? добра схема ли е ? Основен - нонпарейл и другите за опрашители?rnrn3. Земята ми е с лек наклон (което е добре), 250-300м надморска височина е някъде мястото,но е с леко югозападно изложение.(отново опасност от измръзване поради по-ранен цъфтеж заради слънцегреенето и ветровете). Чувал съм че северно изложение е по-добре, защото цъфтежът настъпва по-късно. Смятате ли че би представлявало проблем изложението.rnrn4. От обработките само риголването ми е непосилно. Някой може ли да даде координати на някой, който извършва риголване (или в краен случай хубава дълбока оран с мощен трактор) ?rnrnАдски много четене му хвърлих, защото искам всичко да е както трябва, но информацията е доста оскъдна. Бих се радвал ако някой хвърли малко светлина върху въпросите,които съм поставил или пък се сеща нещо, което би било проблемно.rnrnБлагодаря! rnrnrn
 • D
  Аз две години сях по 200 дръвчета бадеми в Приморско и нищо не стана!!!!! Събрах всички агро -мозъци в Бг да разбера защо нищо не става-дърветата изсъхваха!!!Най добра и веща консултация получих от професор Серафимов който живее в с.Велика между Приморско и Царево там той има ботаническа градина. Най-простият и работещ без отказ метод е засаждаш различни дръвчета и следиш развитието им и си преценяваш какво ще върви при теб.Найстина отнема време ама ти го казвам от опит защото както казах вече загубих много !!!И се оказа ,че това е най-правилмият начин и с най-малко загуби!!!! Иначе всички агрономи да големи разбирачи ама никой не ти поема разходите като не се получи и трябва да купуваш нови дървета или не дадат плод-тогава вдигат рамене и си измислят хиляди причини !!!! Казвам ти го от опит не че не уважавам агро науката ама практиката е по-добър учител!!!! За сортовете бадеми най-добре е да са възможно повече сортове според редовете така си гарантираш и добив и качество на продукцията!!!
 • R
  Колеги, Какво мислите за тези 2 района за отглеждане на промишени насъждения от бадеми? Едната локация е на 15 км източно от Айтос, на 320 надморска по източните склонове на айтоска планина. Другото е около Тополовград пак около 300 надморска в полите на сакар планина. И на двете места почвата е канелено-горска почва. Притесняват ме климатичните условия. - Айтос го свързвам с ветрове, а съм чувал че в Тополовград си има сериозна зима. Някой има ли мнение за тези места? Всякакви мнения относно климат, почви, ветрове, повратни застудявания и тн биха били от полза. Благодаря Ви ! Също така: Има ли особено значение формата на парцела? Намерих подходяща земя, но парцелът е в много неправилна форма,на места е 30-40 метра широк, на други 70-80 и е 1.3км дълъг с няколко дерета, които вървят от 2те страни на парцела, но пък е 130 декара. Моля за вашето мнение.
 • I
  при темп -3,-4 градуса в начален и масов цъфтеж ако си на склон по всяка вероятност няма да имаш проблем.при -1,-2 след цъфтежа е възможно младия завръз да загине.,но при всички положения този район е по добър от тракия(пловдив ,пазарджик)където температурните инверсии са жестоки.относно сроковете на цъфтеж на различните сортове търси помологични характеристики,но това не е определящо.важни са устойчивост на пролетни слани и на болести(особено ранно кафяво гниене,струпясване,церкоспороза и др).никитските(различни номера )са с по добър рандеман от от нонпарел,но само това не едостатъчно.с пръскане сразлични препарати не възможно да се контролира всичко както си мислят повечето.така че един твърдочерупков сорт може да е по добър по тези показатели.най важно е крайния резултат,качество,количество,ниска себестойност,ежегодно плододаване.успех.
 • I
  приятел,относно пролетните слани изложението е второстепенен фактор,студа с стича на най ниските ,затворени и тихи места.разлика от няколко метра височина понякога е решаваща.ако наоколо има орехи при слана когато са в началото на вегетация(НАБЪБВАНЕ) най ясно се вижда до каква височина е изгорен,ако няма ПРОБЛЕМ сади бадеми спокойно.това че цъфти по рано от набъбването на орехите не се плаши,гледай орехите те ще ти подскажат.успех
 • R
  Някой може ли поне да ми даде координати на производител на бадеми? Или случаят е - "Планината пази своите тайни" ? ( както в онази реклама)
 • L
  Преди време имахме клиент от Словения който сади бадеми. Той купи голямо количество биохумус и при засаждането на всяко дръвче поставяше около и под него. Не ме разбирай погрешно не ти давам това инфо с цел да си купиш биохумус от мен. Нямам за продан в БГ- поради сключени договори за износ.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Радио комуникация в тракторите

Здравейте колеги! От известно време си мечтая да си обурудвам тракторите с радио станции з...

144 0

Неприятели по люцерната - дайте съвет

elpastuh01: Сложи си електропастир и няма да имаш проблеми.

2934 4

Земя - насъждения и сеитба - въпрос

Здравейте бъдещи колеги. Въпросът ми е с какво да засадя и посея 4.5 декара земя до която...

1650 0

Измръзване на лоза

marinov55: Не се притеснявай градинарю,затова защото ще ти мине! Ако беше сътворена толкова елемента...

2670 1

Питане за подходящо растение

proba: Джанка от костилки! Виж някъде във форума обсъждахме Жив плет

1962 6