Традиционно през април в Румъния се засява живовляк. Това е многогодишно лечебно растение, по което Мариус Габриел Попеску е наистина запален. Той до такава степен е усвоил отглеждането му, че е развил печеливш бизнес, научаваме от Agrointel. 

Как се отглежда бял трън и къде намира пазар?

Живовлякът е лечебно растение, което често се среща в различни фармацевтични препарати, а листата му имат реални ползи в борбата с редица заболявания. Вирее добре в блатисти местности, където други видове не успяват. Може да го видите да расте край пътища, в храсталаци, по пасища и из равнините до алпийския пояс. За отглеждане обаче е подходящ само Plantago lanceolata. 

Мариус Габриел Попеску е на 54 години и отглежда билки на 3 хектара. Известно време е бил сезонен работник в Испания, където бере ягоди. В един момент поради семейни причини решава да не замине в чужбина. Вместо това инвестира наличните си пари в отглеждане на лечебни растения в родината си. Любимата му култура е живовляк и в добри години тя го радва с високи добиви. 

Попеску отглежда живовляк от 2016 г. Днес това вече е семеен бизнес, като част от успеха му се крие в сътрудничество с местен завод, който изкупува билката, за да произвежда сиропи за кашлица. За момента европейски пари не е използвал. 

Имам 3000 кв. метра само с живовляк. Прибирам реколтата в средата на май, защото все още има малко вода. Сега е добър период за засаждане. Всяка година сам си отглеждам семената, но миналата година беше суша, почти нищо не събрах, казва фермерът.

Живовлякът е водолюбиво растение и не понася добре сушата, иначе няма вредители. Основната работа изисква добро почистване на земята от плевели. 

Земята трябва да е добре подготвена, натрошена и много чиста, без плевели. Хербициди не използвам и не се препоръчва. Плевене и жътва се прави на ръка, отбелязва Попеску. Фермерът обикновено прибира реколтата през май, но и до септември има растения за събиране. 

Ако планирате да отглеждате живовляк, освен за работа на полето, трябва да се подготвите за сушенето. Мариус Габриел Попеску е инвестирал няколко хиляди евро за помещение, в което да суши всички билки, които след това продава за 7-8 леи/кг (3.15 лв.).

Живовлякът трябва да остане зелен, за да се предотврати образуването на мухъл по време на сушене. Слоят листа трябва да е тънък. Сушенето изисква много вентилация и топлина. Всеки ден, два пъти на ден, билката трябва да се обръща на слънце, разкрива фермерът част от технологията. 

Досега ми плащаха по 7-8 леи за килограм сух живовляк. Доволен съм от това и дори някой да предложи повече, първо ще си изпълня договора със завода, защото той ми осигури 50 000 разсада през първата година и ми помогна много, допълва той. 

Живовлякът е мощно антибактериално, противовъзпалително и лечебно средство. Натрошените листа могат да бъдат лек за ухапвания от насекоми или леки изгаряния. Благодарение на своите антибактериални и противовъзпалителни свойства се използва за лечение на възпалителни заболявания на дихателните пътища, за облекчаване на кашлица и като отхрачващо средство. В същото време, поради липсата на нежелани реакции, той се използва успешно в педиатрията.



Вижте още:

Червена детелина - фиксиране на азот и по-малко разходи за торове

По-зелено млечно стадо чрез по-ранно отелване

Гърци изкореняват лавандулата заради други две култури