Отглеждане на говеда за месо?

 • P
  Какво ще кажете по въпроса? Може ли този бизнес да бъде рентабилен или остава в графа \\\"хоби-фермер\\\". Коя е най-добрата порода?
 • S
  Благодаря на всички ,които се отзоваха на призива ми да споделят опита си .Желая на всички ви здраве и берекет.
 • M
  [:slap:] Абе колега што неси вложиш паричките в друг бизнес-това е отживелица.Гледаш едно животно 14-15 месеца да стане 450-480кг.и като дойдат да ти го вземат на 2.00лв и ше се чудиш какво да правиш [:slap:] и почваш даси скубеш косите.Патил съм и за това ти го казвам,а пък ти си решаваш сам---успех
 • G
  Колеги, предлагам да номинираме Иванов за повсеместен съветник на цялото човечество, според мене този човек може да получи проферсорска степен на момента, ако му съберем мненията по всички теми във всички форуми. Дано не ме намразиш след този коментар! Не го казвам с лошо чувство. Относно всички които се интересуват от темата - който има желание, да прочете, да поразпита и да пробва ... всичко е доста индивидуално и рецепти трудно могат да се направят. Успех на всеки! Не забравяйте, че "съединението прави силата". Който харесва идеята нека ми пише.
 • N
  Иванов е прав , нямаш ли пазар ще береш ядове и то след година непосилен труд и разходи. Подготви се предварирелно , проучи пазарите . Българите не се хранят с телешко, освен тези които имат крава и си пазат теленцето за зимата както каза Иванов. Българите се хранят с ялови и ниско продуктивни крави от ремонта на кравефермите или от вноса. За производителите на колбаси е неренрабилно да влагат скъпото телешко. Хорат са бедни да си го купуват даже и да искат да се хранят здравословно и вкусно. Познавам хора които са увисвали с изкупуването и за продавали на 2,4 и 2,5лв. от зор и пак са се радвали , че са взели нещо(избили са си парите без да спечелят и без да си сметнат труда дори). Търси ресторанти и то елитни ( според Иванов) ама ми се струва че там нишата е заета.
 • N
  Първо помисли ли от къде ще си набавиш телетата за угояване, това е също голям проблем свързан с транспорт и изкупуване на животни по села и паланки. Това е разход който е основен и също трябва да се калкулира. Цената на теле от смесен тип на 15-20 дена е по 4,5 лева на кг. или по 250 - 300 лева на глава. Ако слъчайно намериш някаква кръстоска с месодайно цената вече ще е по 6 лева. Но инвенстицията си струва. Жално ми е като гледам как някои интусиасти изкупуват черношарени теленца и дори и кафяви само и само да им излезе по ниска първоначалната инвенстиция и се надяват после да спечелят. Черношарено расте само на кокал , кожа и тъбух , икупвачите не са глупави как да им дадат повече от 2,4 лв като рандемана им не бива. И да споделя опит от приятел в Южна България , той събра около 30-40 глави и ги пусна на паша. Опита се провали и сега всичко е вързано в обора . Препоръчвам ти свободно оборно отглеждане, дава по добри резултати от вързаното , животните трупат по добре ако имат леко раздвижване. Под обор не приемай директно сграда , може да е навес на място без много въздушни течения.
 • I
  Херефорди на ясла не може да ги гледаш, но може спокойно да ги подхранваш. За ясла има други породи. Правиш следния опит - 1. оглеждаш пасищата, които можеш да ползваш, ако те вързи избираш два декара, средно по затревяване, ако не те мързи избираш няколко места по 1 дк. и им забиваш колчета за да ги означиш. След това започваш да ги косиш и събираш сеното и го теглиш. Ако някъде има лаборатория им носиш малко да го изследват на хранителна стойност. Така ще знаеш какво може да очакваш като добив по гранителна стойност, съответно приблизително месото, което могат да ти дадат при година като тази. 2. правиш смекта каква обработваема земя имаш, след това отиваш при някой артисал от ТКЗС-то и го питаш какви култури са отглеждали или при местния агроном да ти направи план-схема. Може и брат ми да ти я направи, но трябва много информация за почви, температури, вода и т.н. Агронома ще ти съобрази нещата с техниката която имаш или може да ползваш. Напр. 1 дк. планинско пасище ще ти даде 15 кг. месо, а 1 дк. фуражни на две реколти, поливна люцерна, захарно цвекло(за по-ниско) и др. могат да ти дадат 650-1000 КЕ, т.е. от 100 до 150 кг. прираст. За захарното трябва да питаш, защото то не се даваше на някой животни.
 • S
  На ясла не съм сигорен дали могат да се огояват примерно херефорди .При нас на времето имаше в текезесето стадо херефорди 80бр беше правен опит да се вкарат в обор и ясли и резултата беше потрошени огради и ясли и отслабване .Тези животни бяха създадени за свободно отглеждане чудесно презимуваха лежаха на снега и отгоре ги затрупваше направо и ровеха с копита в снега докато изровят суха трева и я ядяха .Само вечер се сипваше по -малко зърно но колко е било рентабилно това не мога да зная.
 • S
  Здравей,колега Linbul опит при отглеждане на крави за огояване при свободна паша наистина нямам защото не съм се занимавал с това .Но съм израснал на село и от сутрин до вечер съм тичал по животните и съм сабирал храна имали сме коне ,които бяха свободно пуснати и си пасяха на воля и съм ги гледал аз самия и то 10год.От там имам наблюдения как им деистваше пашата .Те дори и зимата не губеха от теглото си много ,а на пролет с поникване на тревата за 2м ставаха като бичета и се бръснеха бързо .Но незнам дали маже да има база за сравнение с месодаините породи крави.Затова въпроса ми беше най-вече какво количество фураж груб и концентриран отива горе долу за подхранване говоря подхранване през зимния период а не изхранване .Защото примерно Херефордите знам ,че освояват и сухата трева през зимата и си набавят храна ,дори и се отелват на открито и до два дена малките следват майката и са непретенциозни .Но четеики по горните постове ме притеснява хранителната стоиност на тревата от пасищата където колегата иванов и брат му е дал като примери с кръмните еденици .
 • I
  Аз познавам един човек, който печели от угояване в България, в смисъл, че печели добре. Угоява по средно 400 телета, има 6000 дк. своя земя, но естествено не печели от това, а защото той си ги изнася и е един от известните изкупвачи и износители. Не става въпрос дали тревата прегаря или не, а колко дава пасището, а планинските в България дават 200-250 кг. сено, т.е. 1 кг. я ти изкара 15 кг. месо, я не. Да не говорим, че вече пасищата са компрометирани, а създаване на ново е много скъпо. Само за пример ще ти дам, че един ентусиаст направи стопанство за червен ангус, като започна с 10-12 телета, което му излезе над 40 хил. лв. с подобряването на 80 дк. старо пасище, малко тракторче и т.н. Значи грубо брой 3000 лв. на глава, за да направиш модерно стопанство и то ако земята е твоя. Мога да ти говоря още две седмици, но изводът пак ще е, че при тези цени няма смисъл да се хващаш. Ако си мераклия мога да те уредя с обор, хиляди декари паша в Пирин, разработена методология на пасищно отглеждане и всички екстри, мога ако дадеш гаранция да ти отпусна и кредит или да участвам със 100-150 отбити телета, но щом като тези неща съм ги правил преди 4-5 години и досега не съм се хванал - бягай надалече. Само за размисъл - 100 декара в равното, при 2 реколти, дават фураж за месо колкото 1000 дк. планински пасища. Разходите по обработката се компенсират от заплатите за говедарите. При нормални цени на фуража, не като тази годишните, телета се угояват само на ясла, както се е правило винаги в България и както се отглеждат в най-големият европейски износител - Белгия.
 • L
  Стунджи, Единственото вярно нещо, което ти е написал професора по всичко Иванов, е това, че ще се набуташ. Приятелски съвет от мене - като ти гледам въпросите, прекалено малко знаеш за животновъдството. Особено за крави-кърмачки, ако не си наясно какво и как се прави, много има да патиш. И още нещо - на планинските пасища наистина тревата прегаря късно (или изобщо не прегаря, чак до първия сняг), но и тръгва много по-късно отколкото в ниското. Не знам за кои планини и височини се ориентираш, но не съм виждал в България място с повече от седем месеца паша. Изключение може да има само на Юг, както каза Мирчев, но при условие че има напояване.
 • S
  Първо искам да благодаря за отделеното внимание и подробни обяснения, както и практичните съвети на Мирчев и ivanov _i brat my .Като писах ,че във форума има хора ,които са добре запознати таино се надявах някои от вас да искаже мнение за ,което още веднъж благодаря .Такива подробни обяснения не бях намерил досега .А ,като се замисля то няма за ,какво да оспоря някоя от точките по-горе и съм съгласен с изложените факти.Само си мисля ,че пашата в планинските раиони не прегаря толкова бързо и би могло да се разчита на нея и другото е че в началните страници на темата са писали хора ,които отглеждат по-тоя начин бичета и са доволни значи ,какъв е извода да не би практиката да показва друго , ще е интересно да се включи и някои от тях ,който в момента се занимава с това да каже как си планува разходите . Бих се радвал много ако се срещнем някаде зада почерпя за информацията
 • I
  Мирчев, Да беше питал щях да ти ги кажа тези работи на едно кафе, без да трошиш време и пари. Изкривих се да обяснявам на теоретиците, че единствената полза от пашата е да я окосиш и продадеш на сено, ама като нямат практически опит хората не го разбират. Принципът го запомнете - 1 кг. прираст става от 50-60 кг. зелено, от толкова зелено правиш 25 кг. сено, което продаваш по 12-15 ст. и взимаш 3.0-3.50. От телето взимаш 2,30-2,40 лв., а отделно плащаш ветеринария, много повече заплати и др. разходи, т.е. продадеш ли сеното ще спечелиш поне 2 пъти горница. Ако угояваш на ясла при цена на зърното 20 ст. си по-на сметка от "безплатната" паша, при 30 ст. си на нула, ако изкупната цена е 2,40. Освен това: 1. Исторически в България никога не са се отглеждали телета за угояване. Ама никога. Телето се гледа до Нова година за да се направи на луканки. След като хиляди години хората не са се насочили към този бизнес значи няма база за това. 2. В България пашата е сезонна, а и в сезона в който я има тя прегаря. Дори в южните райони да има целогодишно, тя е малко за угояване на телета. Точно защото пашата е малко и сезонна в България са се отглеждали овце. А овце се отглеждат, защото 1 кг. агнешко е 4,5 КЕ(кръмни единици) и се продава по 4,5 лв., а 1 кг. телешко е 6.5-7.0 КЕ и се продава на 2,50, т.е. за 1 кг. агне ти отиват 4.5 кг. овес, който ти носи 4.50 лв. или продаваш 1 кг. овес за 1 лв., а при телето за 6.5 кг. овес получаваш 2,40, т.е. 1 кг. овес го продаваш за 0.35 ст. 3. Ние не може да конкурираме страните в които се угояват телета. Кои са тези страни? Това са само и единствено страни с много паша. От европейските тези покрай които минава Гълфстриймското течение и зимата е мека и вражна, а летата хладни и има осигурена целогодишна обилна паша. Затова в Южна Европа се отглеждат овце, а в Северна крави. Другата група страни - Аржентина, Уругвай и Бразилия даже не ги броим, защото там тревата дава 7-8 реколти и е до кръста целогодишно. Там на един гледач се падат по следно 1000 животни, в България 20-30 при почти еднакви заплати. Единственият начин в България да ви тръгне угояванета на телета е да се отглеждат определени месодайни породи, обединени в асоциация или търговско сдружение, което да осигури нужните количества месо за да покрие поне нуждите на луксозните ресторанти, което означава поне 8-10 хиляди угоени бичета на година. Но това като го говоря няма кой да го чуе. Другото съм го написал, по добре в тавата като е 60-70 кг., отколкото да му береш загуби на изкупни цени по 2,20-2,30. Не стане ли цената поне 3 лв. не си губете времето, но за да стане цената 3 лв. трябва да има производство и кръгът се затваря - за да стане цената добра трябват много животни, а никой не иска да ги отглежда на ниските цени.
 • M
  В крайните южни райони би могло да се разчита на паша целогодишно,но като си направих сметката,че при моите условия трябва да ги храня поне четири месеца много бързо ми се изпари желанието.Сега си мисля,че ако окося ливадите и люцерната и като продам балита + субсидията,продавайки и фуража,който произвеждам за добитъка ще съм доста по-насметка,отколкото да се занимавам с жиотновъдство вообще.Няма роми-работници.вет доктори,прекупвачи постоянни изисквания относно зграден фонд и т.н.Ако можеш влагай пари в земя и се захващай със земеделие.Животновъдството е обречено в България за съжаление.
 • I
  Стунджи, къде ги видя във форума тези дето разбират? Слушай сега за да не просиш после по улиците. 1. В момента цената на телешкото не е достатъчна за да изплати отглеждането им. 2. Принципът на угояването на телета е прост: 1=6.5=80х0.13=4х1.1+3х0.4+10х0.15 и т.н Това в общи линии означава, че телета не се отгреждат на паша в България, защото съотношението 80х0.13 не е рентабилно. Не, че в момента другите са рентабилни. Или казано максимално просто: 1 кг. прираст от теле се получава от средно 6.6 КЕ при ясла и около 9 КЕ при паша. Цената на КЕ при цена на зърното около 30 ст е 22-25 ст. или 1 кг. на ясла ти е 1,8 лв. за храна + 0.4 лв. труд и минимум 0.2 други, ветеринарни, ток, вода и т.н.. При крайна цена от 2,40 лв./кг. трябва да продаваш на 3 лв. за да вържеш около 2500 на месец при 100 бичета. На паша цената на фуража е следно 10-12 лв. за декар аренда, който дава около 20 кг. прираст, но при рязко увеличение на разходите за труд и други, вкл. смъртност, борба с диви животни, транспорт и т.н. Горното няма да разбереш, защото очевидно не си подготвен да отглеждаш телета, а и не си си дал труда да потърсиш литература, но се съсредоточи върху извода - докато изкупната цена не отиде на 3.0 -3.20 дори не мисли за телета. При цена от 3,40-3,60 се хващай здраво да бачкаш, а при цени от около 4 лв. ще набиеш врат. Ако ти се работи в бранша, което не те съветвам, пиши от къде си и ако мога ще ти дам някакъв съвет.
 • S
  Знам ,че има в форума доста запознати колеги и затова се надявам някои от тях да отговори на въпроса ми по-горе .Опитвам се да предвидя разходите по отглеждане на крави за месо при свободна паша.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Санкционират

Иван: трябва до 30.09.2020. продажба и тези 3 животни не трябва да си ги подавал за субсидии

80 1

ЖИВОТНОВЪДНАТА МАФИЯ / лъжите на пишман "животновъдите".

Ако търсите работа във ферма /животновъдство, бягаите далече от тая обява: "Търся 1 или 2...

208 0

Фолио и мрежа за балиране

dipl.eng.Yordanka Nacheva: Здравейте г-жо Петрова Ние ПОЛИФОЛ ЕООД предлагаме мрежа и фолио за балиране Продуктите...

58 1

Проблем със влизането на скоростите на ЮМЗ 6-Л

Тодор: Най вероятно съединителя да не ти отделя добре

86 1

Българско сиво говедо

Kris1973: Ако някой може да помогне Благодаря.

189 1