EЛЕКТРОПАСТИРИ - грешки и заблуди при тяхното използване.

 • E
  Колеги,занимавам се с електропастири и с ужас разбрах колко малко знаят нашите фермери за тях.Масово си изграждат огради само с един ред токопроводящ проводник и не се съобразяват с вида на животните които се ограждат.Също така хората не са наясно с техническите характеристики на енергизаторите на различните фирми и се заблуждават по показаната възможност колко километра заграждат.rnКато пример ще дам опитите на картофопроизводители от Родопите ,които се оплакват от лошите резултати с изградените от тях електропастири.Горките хорица,кой да им каже,че така не се пази от диви прасета.Доставчика им хвърлил устройствата и ги оставил да се оправят сами.Трябвало е да им се каже,че оградата трябва да е от минимум 3 реда и да осигурява поне 0,5 джаула и 3000волта по цялата дължина на оградата.rnЗа да се изгради правилно електропастир има првила които трябва да се спазват,но те трябва ида се знаят.rnМоля да пишете за Ваши проблеми или неясноти с електропастирите.Ще се опитам да Ви дам много полезни съвети и препоръки които са съобразени с големия световен и дългогодишен опит на фермерите по света.Можете да ми се обаждате и на тел.0885-424-989.
 • V
  Здравейте, Ще съм благодарна, ако някой може да ми каже съществуват ли законово регламентирани ограничения за използването на електропастири и по-специално използването им в градска среда. Става въпрос за оградено място с електропастир в градски парк. Благодаря!
 • М
  Здравейте имам електропастир, който ми беше даден за пчелина против мечки. Пастира работи по малко от година и сега спря да пуска ток и индикаторна лампичка не светка, в същото време се чува щракането на импулса. Пастира е с характеристики: 200км; 13500v; 4.5j; 12w. Аз съм използвал въже около 100м за да оградя пчелите. Въпроса ми дали е изгоряло нещо в него и какво трябва да се направи?
 • Ф
  Здравейте, аз съм на 13 от град Варна. По физика учихме за опасността от електричния ток. Писах домашното си по урока и една от задачите беше: Проучете как фермерите използват електрическите огради (електропастирите), така че да не застрашават живота на животното, а само да го възпитават. Исках да споделя, че много ми помогнахте с домашното и да се издигна в очите на госпожата ми.
 • E
  Искам да споделя още с посетителите на форума колко изненадан останах по време на изложението на панаира в Добрич тази година,когато много от хората отглеждащи овце абсолютно убедено казваха,че електропастирите не стават за овце.На моя въпрос,защо мислят така, хората отговаряха, че овцете минавали под въжето. Уважаеми овцевъди и всички други занимаващи се с животни,световният опит е доказал,че за овце се изгражда електропастир с най-малко 3 реда токопроводящи проводници.За материал може да се използва САМО въже или поцинкована тел(за постоянни огради) за да може да се осигури възможност на проводника да премине през дебелата вълна и да се допре до кожата на овцата.Никога не се използва лента за заграждане на овце.Трябва да се знае,че за да бъде ефективна работата на електропастира,то по цялата дължина на оградата по всеки проводник трябва да се поддържа напрежение на електрическия импулс ПО-ВИСОКО от 3000 волта и НАЙ-МАЛКО 1 джаул мощност.Трябва да се знае,че за да се поддържа тази мощност при нормална затревеност на оградата,то използвания енергизатор(захранващото устройство) и оградата се проектират чрез няколко несложни,но необходими изчисления.Когато не се пресметне правилно мощността на енергизатора съобразно дължината на оградата,затревеността и електрическото съпротивление на материала на въжето, не може да очаквате добри резултати.Има още фактори от които зависи работата на електропастира и това на първо място е доброто заземяване и съобразяването с проводимостта на почвата.За повече въпроси ми пишете на email:[email protected] или на тел:0885-424-989.
 • E
  Съвременните електропастири са съобразени да бъдат безопасни за хората и животните.Целта им е да действат като психологическа бариера.Внимание трябва да проевяват хората с пейсмейкъри и затова ако оградата се изгражда до улица,път или друго място където има доста хора на нея се слагат предупредителни ясно видими знаци. По същество електропастирите трябва да поддържат от 2000 до 5500волта напрежение по цялата дължина на оградата в зависимост от това какви животни ще се ограждат.Това напрежение се подава на импулси с времетраене 300 микросекунди(добрите марки) през 1,5 до 2,5 секунди.
 • B
  Nqmam kirilica .Vyprosyt mi e dali mogat dali ima posledstviq ako 4ovek se dokosne do tqh.
 • M
  Нали знаеш, то не става само с ядене; трябва и акъл...

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

АЧС в Бъргария. Докога ?

Velko: В това положение никой за свине не мисли. Ти за тях се грижиш

158 3

Отглеждане на прасе

Здравейте, Интересувам се, дали успешно сработват бункерните хранилки за сухо хранене на...

306 0

болест при свине

doc: ако има още живи-бягай при ветеринарния лекар да им слага серум венозно

843 1

Виетнамска свиня - помогнете с информация колеги

Ivanov_i_brat_my: Ти какво искаш да правиш с тях, за да знам какво да ти отговоря?

4238 2

Помощ за хуманно отношение към прасета и птици

Колеги , тази година ще има ли плащания , за хуманно отношение към прасета и птици. За др...

1014 0