Земеделска земя - споделете опит при обработването

 • N
  Здравеите,това ми е първото писане в този интересен форум,до сега само четох и то доста.Имам желание да се занимавам със земеделие,да обработвам земя,да сиизкарвам прехраната сам вместо да работя на някого за без пари.В момента обмислям дали да сезахващам или не ,трудно е да прецени човек дали ще е рентабилно .Намеренията ми са за начало да се почне с малко,няколко стотин декара под аренда и в последствие повече,като мисля че повече от 1000 не са за сам човек.Прочетох много теми и много мнения от които и доста противоречиви.Ще се радвам да споделите вашия опит как виждате нещата през вашия поглед,приемам всякакви критики.В момента нямам нищо,нито техника нито земя и сега е момета да реша да ли да почвам или не.Моля споделете за рените за рентабилноста от декар за закопузането на техника и инвентар,техниката предполагам ще е втора ръка нещо евтино докато потръгнат нещата.Към какви култури да се насоча слънчоглед,пшеница ,рапица.Също много ме вълнува въпросът с реализация на продукцията ,кои я изкопува,борси кооперативи прекупвачи .Благодаря.
 • B
  Всички които ти казват да не се занимаваш се занимават,сам си направи сметката А ези седемцифрени суми от къде ги изчекахте неразбрах... Примерно от там ,че автопарка му е за милиони на човека ? Всички които му казват да не се занимава с право му го казват ,защото тва не е ей така хващаш се без пари без знания без нищо и айде на кервана...
 • G
  Всички които ти казват да не се занимаваш се занимават,сам си направи сметката А ези седемцифрени суми от къде ги изчекахте неразбрах...
 • P
  Ловеч Полупланинските райони - Наем 15-16лв на декар за обработваеми ниви. Купуват се вече на 350-400лв. Наемат се на 5-6лв/дка за стопанисвани пасища и ливади, общинските са по 7лв. За необработваеми задължително по малко. Цената им е до 200лв/дка. В равното, се наемат нивите за над 30лв и цената им е над 600лв. Добруджа: Рента до 100лв, Земя не се продава! Могат да се намерят само боклуци на 1300-1500лв. Та ако ще чакаш доход от рента, което е най-достъпното с капитала ти и там си е занаят: Важно е на колко ще купиш! Важно е на колко ще договориш отдаването и! При сегашните надути цени на земята (след субсидиите и 3-4 поредни години с добра реколта) по добре си дръж парите в банката. Както виждаш доходността и от арендоване е под 5%, а всяка банка ще ти даде повече в момента - без рискове.
 • A
  199.59 лв на декар
 • N
  Има ли някои информация как вървят рентите из софииски окръг
 • A
  Иван е прав,няма смисъл да затриеш тези 50 или 100 хиляди в зърнопроизводство.С такъв капитал просто няма да можеш да успееш.Според мен се насочи към овощарство.
 • N
  Е колко земя може да се купи с 100к,че да носи достатъчни приходи,то ако е за под аренда по добре да си купя два апартамента.
 • I
  Колега,за да правиш земеделиие ти трябва седемцифрена сума.Другото е мъка и очеляване на късмет.Най големия прроблем е земята.Соббствениците станаха лакоми и реннтоте се пплащат напред.По добре си купи земя,давай я под наем и си стой в ИспанияКолкото повече ниви имаш ,толкова ррентата е по висока
 • F
  Най-голямата ти грешка ще е,ако ги хвърлиш тия 100 К в земеделие.Ако го беше направил преди 5 години да,но сега е...по-добре в нещо ново и/или малко разпространено-зайци,ойлюви,трюфели,жаби,гъши дроб и др.
 • I
  По-добре ги направи 100 .
 • N
  Радвам се че още хора се включиха с мнение,бях почнал да мисля че темата ще е до тук.Защо токлкова мнения и все негативни ,толкова ли са зле нащета,гледам по снимките в галерията модерни трактори машини....за капитал разполагам с извесна сума но не знам колко да оделя ,ще ми се да не е много,но все пак предполагам че под 50 000 лв няма да стане.
 • F
  По-добре изяж и изпий парите дето си спестил
 • A
  Мисля,че трябваше на първо място да напишеш с какъв капитал разполагаш.
 • J
  в Нови пазар и селата тук беше между 30-60 лв зависи от землищата. Държавната по трърговете достигна 70лв. безумие.
 • R
  арендата за земя в ямболско е около 30-35лв./дка,

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

високодобивни семена рапица

Здравейте, колеги! Можете ли да ми кажете няколко сорта според ваши впечатления високод...

866 0

Слънчоглед върху рапица - какви са последствията, някой сял ли е?

pl3v3n: Миналата година ми се наложи да направя същото.Споделям моят избор беше да не засея Клиърф...

2547 2

Споделете мнения и идеи за междинни култури през сезон 2015

Колеги, споделете мнение за междинните култури, какви обработки ще правите, при какви сеит...

2409 0

Актуална цена рапица 2015

Beroe1916: чувам цена от 725

16477 19

Споделете как се развива жътвата на рапица 2015

Emofermer: Жътвата няма да закъснява, засега подмина и градушката, не че нямаше, ама слабо в сравнени...

2764 1