Пак да попитам за овцевъдството? Сложен, семеен казус!

 • E
  Здравейте,\r\nИзчетох повечето теми, свързани с животновъдството, защото си блъскам главата върху казус, който ще опиша надолу и за който ще искам съвет: \r\nВ резюме: става въпрос за следното: Съпругът ми / 45 г, зооинженер, богат опит в свиневъдството, работещ и по настоящем в сферата, но с ниска заплата/ си е наумил, че работата му в момента не го удовлетворява. Живеем във Варна, като идеята му е да закупи / първоначално/ 20 овце, които да гледа в съдружие с близък приятел от селото ни, намиращо се на 100 км на север. Приятелят се занимава с овцевъдство / гледа съвсем сам 150 глави/ и земеделие /пак съвсем сам - 350 дка/. Има помещения и техника. Идеята е да прибави 20 –те овце към тези на приятеля си, който ще се грижи за тях, а моят съпруг ще го сменя през почивните си дни / 2 пъти в седмицата по график/. Като прибавка – ще му даде да обработва наследените 41 дка земя в Добруджа. \r\nГоре –долу, това е схемата. Моля за вашето мнение и коментар, предварително благодаря. \r\n
 • K
  mirko_93 и аз се набутах веднъж и казах повече че няма да правя такива грешки а относно до колежката по добре да не се хваща на въдицата че човека гледа сам 150 овце и колко ти декари земя това е невъзможно да стане но щом иска нека опита ама според мене овце от 100 км не се гледат а трябва да си при тях да си ги гледаш независимо дали там има човек или няма при нас има една приказка орташкото месо и кучетата не го ядат
 • M
  Аз се набутах с един да му гледам крави , кон , коза с пръч и прасе . Обещаното преди да дойдат животните беше да подсигурява необходимия фураж и сено , а аз и баща ми да се грижим за тях . Всичко беше много красиво нарисувано докато животните влязоха в двора ни , след това започнаха мъките . Гледане на животните купуване на фураж с наши пари и още много ядове . Гледахме ги 3 месеца и му казахме да си търси други хора . От тогава съм казал може 5 кози да имам , но да знам че са си мой . Аз купувам , храня , но и ползвам . Та ако имате възможност гледайте си ги вие за да бъдете доволни и най вече да нямате излишни нерви . Хората са казали . Ведната кобила и кучетата не я ядат .
 • S
  Sveti_eva, добър съвет да започнат но не трябва да се подхожда толкова лекомислено към стартиране на едно бизнес начинание, а било то и в селското стопанство. Неправилното планиране или липсата на планиране води до фалит в 93% от случаите в България. Направете си добре сметката какво искате да постигнете и после потърсете повече информация, как може да се осъществи това. Плановете вършат работа само колкото да ни покажат, че без тях животът е по-лесен. Научих да се да живея без планове. Публична тайна е, че плановете никога не се сбъдват.
 • E
  Благодаря на всички за коментарите и включването!
 • B
  Sveti_eva, добър съвет да започнат но не трябва да се подхожда толкова лекомислено към стартиране на едно бизнес начинание, а било то и в селското стопанство. Неправилното планиране или липсата на планиране води до фалит в 93% от случаите в България. Направете си добре сметката какво искате да постигнете и после потърсете повече информация, как може да се осъществи това.
 • S
  Опитайте ,както е решил съпругът ви,ако стане -добре-успели сте,ако не стане -отново добре -пробвали сте и знаете къде са ви грешките и следващия път няма да ги допустете.Започнете -за да знаете какъв ще е края.
 • B
  Здравейте, моят комента е да разработите общ бизнес план с приятеля на съпруга ви и на база на прогнозираното развитие (и печалби) да определите някакви отношения на партньорство. Също така бизнес планът може да ви послужи като референция към това, което ще направите в бъдеще заедно. Всякакви въпроси свързани с правни консултации, регистрации и прочие трябва да излязат като изисквания от един качествен бизнес план.
 • E
  Big_death, темата и въпросът ми беше за друго - впрочем, отразено във втората част на постинга ви - дали е ефективно животновъдството/ овцевъдството, дали е рентабилно да се вложат пари в животни...как да кажа....малко дистанционно -на 100 км, дали има възможност и ако - да - вложените средства да се върнат за 2-3-4 години, дали се изплаща труда, дали относително малкия брой / 20/ животни не обезсмислят инвестирането в тях и т.н., и т.н. Оттам нататък, кой как си гледа животните не е предмет на темата.
 • B
  Сегааааа, госпожо , не знам какво сте видели , и къде сте гледали, и кога , ама имате ли някаква бегла представа 150 животни като започнат да се агнат в кампания , и същевременно да се хранят, и в много случаи се засича и доене и изкарване какво става ???? Да не говорим че заедно със това трябва и да се работи в полето както казвате вие !!! Ако е сам ще се моли и ще гледа като препариран - щото госпожо тва е мноооооооооого бач !!!! И госпожо щом като е толкова просто както го казвате вие , знаете ли че в България ще са овчар до овчаря мила, моя майно ле ? Замислете се малко !!!! Погледнете и обявите за продажба и разтурване на стада от селекционирани с години животни !!! Не си ли задавате въпрос , защо аджеба , тия животновъди си продаат животинките и поминъка ? За 30 години госпожо овцете от 8 милиона бройки сега не знам дали можеш преброи реални 500 хиляди ! Да не говорим и за краварите че и тяхната е почти същата орисия . Та госпожо , колкото и да ни уверявате че сам човек без чужда помощ гледа тия овце и земя ,НЯМА КОЙ ДА ВИ ПОВЯРВА ! Мога и още примери да давам , ама няма смисъл , вие нали сте го видели че е сам !
 • E
  М-м, няма как да го накарам, използва компютъра, само за да играе шах, абсурд да влезе и да пише във форум. Да, от моя гледна точка нещата са така: излизат 5000 лв / толкова каза/ от бюджета, отделно - всяка седмица задължително пътува до село -ние и сега си ходим през пролетта, лятото и есента , но си отглеждаме зеленчуци и плодове за нас или пък се занимавам с цветя, зимнина и подобни, отделно -това е сериозна натовареност - без почивен ден, отделно - нямам никаква идея има ли възвръщаемост и ако да - кога. Не че като седят в депозит тези пари се увеличават, де..
 • V
  Evche kazusa ti e naistina slogen, i mnogo semeen. Taka predstaven ni ot teb , az razbiram che saprugat ti parvo shte triabva da otdeli 5-6000lv. za start. A pak ti ne si mnogo saglasna da izliazat ot semeiniat budget. Vazvrashtaemosta na tezi pari shte se protochi vav vremeto, a i ne se znae dali shte si gi varnete. Tova ne znachi obache che ideiata na maga ti e losha. P.S. Nakarai maga si da izlogi temata vav foruma , taka kakto toi ia vigda.
 • E
  Евентуално бъдеща колежка, досега отглеждах само ягоди, домати, чушки и овошки за лично ползване . Овце още не. Отглежда човека сам 150 овце и земята и още как- лично аз, през деня седнал или облегнат на едно място не съм го виждала. Дядо ми беше овчар из Елховско и там овцете ги извеждаха по цял ден. Тук гледам някакъв друг дневен режим - изкарват ги рано сутрин, около 9 ги прибират и след това - около 3-4 следобед пак. Както и да е, именно за този "таралеж" питах и аз.
 • B
  Колежке, изв инявам се за израза ама сам човек и в задника да си бръкне не може да гледа пълноценно не 150, а 100 овце !!!! Да не говорим пък и отделно и за земята !!!! Кога ще ги пасе , кога ще дои ???, кога ще сее, тори , жъне , кога ще прибира зърно , сена , слами ??? , как я мислиш ти тая работа ???? тва да не е бодни пръчка - пий вино ? И кажи на мъжа си да не си туря в гащите търалеж !!!!
 • E
  Да, нещо такова - няма да напуска работа засега, но прогнозира сериозна заетост през идните месеци/ години, което е обект на притеснение. Плюс това и сумата, която смята да вложи за закупуването на животните......Има ли смисъл?
 • A
  като се захване с тези 20бр.овце--няма да си напуска работата--а само през свободното време,а от тези 40дка ще си изкара фураж!!!!!!!!!!единствено лошото ще е,че няма да има свободно време за семейството за разходки,семейни вечери и тн.е........... сигурно затова се притеснява жената??????????поне ще има допълнителен доход!!!!!!!!!!! а и вълна!!!!!

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Агнета 2020

Питайте управниците ни тази година като нямаше внос на агнешко стигнаха ли родните агнета...

167 0

Агнешки кожи

Колеги някой знае ли къде купуват агнешки кожи и ако някой купува да се свърже с мен 08763...

181 0

Овце без мляко

Здравейте, колеги имам следния проблем Овцата се агни има направен съд ,но няма никакво...

297 0

1 био ЖЕ

Агри.БГ: Здравейте, Няма промени в пресмятането (поне към момента не са упоменати). Съгласно § 2з...

129 1

Българска порода за месо

Здравейте фермери пиша ви защото имам един въпрос на който не мога да си дам отговор а и...

460 0