Отглеждане на телета за месо.

 • E
  здравейте на всички във форума.Имам следният въпрост?\r\n\r\nмисля да закупя 20-мъжки телета който да отглеждам до 400кг. като цяло имам мое помещение проектирано точно за отглеждане на животни.искам да попитам дали има сметка да ги гледам,но като се има на предвид че (фураж,люцерна) не се копуват имам във наличност и то доста. само и единтствено до колкото знам ще се наложи да закупя сухо мляко. като цяло нямам кой знае какви разходи. ще съм благодарен на много хора отзовали се! интересува ме като цяло пазара дали ще може да се пласира. цените ги знаем. искам само да кажа че съм на 22-г. и мисля сериозно да подходя към нещата. благодаря !
 • С
  Здравейте аз съм нов в този бранж, но предполагам че вие ще можете да ми помогнете. Смятам да започна бизнес като купувам телета който са на около 7,8 и да ги отглеждам и после да ги продавам за месо на някоя кладница или не знам къде. Само да кажа 1. Не съм запознат с цените. ( Както казах нов съм ) 2.Имам място където да ги гледам само ще трябва да го стегна малко. 3.Смятам да започна с около 10телета. 4. Не знам породите не съм запознат. Видях коментарите по - горе но те са от преди години нещата може да са променени сега. Благодаря предварително.
 • б
  По мое време/до 1989/телетаата се продаваха угоени до 5.40лв/кг;агнетата 3лв;прасетаа угояване 2.16лв,кокошки брак-0.72лв/кг.Масово се гледаха бройлери-тогава по 3-4 месеца и прасета хранени с хляб и отпадъци от столовете.Безплатен фураж даваха на агнетата за предаден килограм,а всеки вторник о селата минаваше камион на ЦКС и изкупуваше животните за Родопа.Днес само да искаш може да вземеш и сто мъжки телета на вересия на 2 дневна възраст,защото фермерите нямат интерес да ги гледат и да дават по 400 лт мляко на глава.
 • I
  На времето, при Тодор Велики, от телета се печелеше много. Не бяха толкова популярни като прасетата и пилетата, но да кажеш "отглеждам телета" означаваше "богат съм". Имаше 3 основни начина: първият - по селата хората отглеждаха крави, по 1-2 на къща и угояваха техните телета. Вторият беше да купуваш отраснали и да ги доугояваш, а третият да взимаш от ЦКС на определени килограми и като ги предадеш да ти ги приспаднат от цената. Изкупуваха се по около 2,50 лв., като за планински имаше някаква надценка от 20-30 ст., но вече не помня точно. Не помня дали и за кг. живо телешко се даваше фураж, може би бяха 2 кг. на държавни цени - 12-13 ст. Като прехвърлим този опит в първобитното ни стопанство сега може да направим следните изводи: Практиката да се купуват сукалчета с цел угояване е неудачна. Описано е горе, а се знае навсякъде по света, че хранените със сухо мляко животни не се развиват добре. Винаги остават с влошено здраве и растат по-бавно от другите. Угояването на телета и икономически оправдано на два етапа: - при необходимите условия телетата се отглеждат от малки до предаването им за клане във фермата, като сучат до отбиване. Практиката е да се отделят от майките си, като на 6-8 телета се оставя по една крава като се хранят с млякото й от биберони (не знам дали могат да сучат). - във фермата за млекодайни крави се отглеждат до отбиване по същият начин - с една крава на няколко телета, а след това се продават на ферми, специализирани в угояване до кланично тегло. И в двата случая за да има по-добри резултати е удачно кравите да се заплождат изкуствено - с млекодайни за нужния брой юници и останалите с бици подходящи за месо, а най-добре да се мине на универсална порода като симентал. Кръстоските на черно-шарено с месодайни бици е удачно при малко породи, затова трябва да се мисли предварително. Телетата за угояване се отглеждат по два начина - на паша или ясла. При цени от 2-2,50 лв. и двата начина са неизгодни, но при 2,80-3,00 лв. вече има печалба, а при разумна политика и 3,50 и нагоре вече може да се говори за сериозна печалба при сегашните цени на фуража.
 • M
  колега телетата са касичка даваш си парите и после чакаш да ги вземеш
 • F
  Здравейте колеги.Търся да закупя 2-3 телета за месо.Съвет от къде мога да намеря и порода.Благодаря на всички.
 • B
  При сукалите дори в отлични условия при полагане на най-добри грижи винаги могат да станат големи бели и проблеми.Колегите по горе са ти описали ситуацията много детайлно,а равносметката наистина е твоя.И наистина безплатен фураж няма.Каквото и да предприемеш от мен успех.
 • _
  Добра равносметка са ти дали с факти и снимки. Можеш да се замислиш кое е по-добре.Дали да се занимаваш с сукали от който ще имаш смъртност или да си вземеш по-малко отбити телета там смъртноста е много по-малка. УСПЕХ
 • P
  Голяма мъка е на биберон и сухо мляко особено ако нямаш условия, моята равносметка от 30бр. купени 5 дневни телета три месеца на млекозаместител и за една година на свободно отглеждане останаха само 4 около 130 кг. станаха. ПРОСТО МЪКААА и много разходи да не говорим колко мляко и фураж изядоха. Ето ти и една сметка сам си прецени: 30 телета х 100-150 лв. Млекозаместител 27чувала по 25 кг. х 80 лв.=2160 лв. Мляко 1000 л.х 0.60 лв.=600 лв. Сено за зимата 500 бали х 2 лв.=1000 лв. Фураж за зимата 3.5 т.х 0.50 лв. = 1800 лв. Лекарства към 1000 лв. Виж как изглеждаха през лятото да не говорим за зимата.
 • E
  добре колега,благодаря ти много,но не ме устройва . мерси все пак
 • G
  7-8 месечни от 180-200 кг.
 • E
  колега тези телета колко килограма са и на колко месеца са ? ако можеш да ми дадеш такава информация ще ми е от полза
 • G
  в нашия край всяка година(септември-октомври) се продават около 2000 отбити телета за месо. Повечето ги продадоха, но ако имаш интерес ще те свържа с хора които все още не са ги продали.Цената е около 3,50лв. на кг.
 • E
  От къде мога да закупя такива и цената каква е .
 • E
  От къде мога да закупя такива и цената каква е .
 • E
  От къде мога да закупя такива и цената каква е .

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Санкционират

Иван: трябва до 30.09.2020. продажба и тези 3 животни не трябва да си ги подавал за субсидии

79 1

ЖИВОТНОВЪДНАТА МАФИЯ / лъжите на пишман "животновъдите".

Ако търсите работа във ферма /животновъдство, бягаите далече от тая обява: "Търся 1 или 2...

208 0

Фолио и мрежа за балиране

dipl.eng.Yordanka Nacheva: Здравейте г-жо Петрова Ние ПОЛИФОЛ ЕООД предлагаме мрежа и фолио за балиране Продуктите...

58 1

Проблем със влизането на скоростите на ЮМЗ 6-Л

Тодор: Най вероятно съединителя да не ти отделя добре

86 1

Българско сиво говедо

Kris1973: Ако някой може да помогне Благодаря.

189 1