Тикви или цвекло за фураж?

 • L
  Колеги имам поливна земя на която освен люцерна и царевица искам да сея и около десетина декара сочни фуражи.Дайте съвет кое да избера,тикви или цвекло.До колкото зная цвеклото е по добрият фураж,но ме интересува кое е по рентабилно за производство.Фуража ще ползвам за овце,кози и телета за угояване.Посочете сортове,добиви и тънкости при отглеждането.
 • 4
  Само царевица , и яко поливане , после всичко на силаж. Люцерна все още се намира ефтина. От поливната царевица ще изкараш по 8 тона зелена маса от декар. За тиквите незнам нищо но ми се струва безмислица.
 • S
  мога да споделя с вас за даване тикви на кози.Давам им 3 пъти в седмицата(през ден)и не по много ,направиме впечетление че по рядко изхождат и затова им намалих.Иначе ги хапват лакомо.
 • M
 • L
  Защо да не храня и телетата с тикви? Имам един познат,миналата година купи от Пловдивските села 50 тона тикви на 0.12 лева килограма.Изхрани 70 крави и телета до февруари с тях,и каза че никога не е имал толкова добре угоени телета.
 • M
  Аз давам на козите тикви с трици , царевично брашно или грис . Млякото се качва , но и тиквата е сочна и много мокрят от тях . С цвекло не съм пробвал , но мисля тази година да насея малко .
 • I
  Че 200 лв. е без пари, ако не ме мързеше да работя аз щях да ги платя.
 • N
  Защо се излагаш така бре.Къде ги дават тия 200лева наем на декар поливна земя [:slap:].А угоени телета на 2.50лв/кг. ти се иска на теб но няма такива балами . Лальо,гледай си люцерна и царевица щом можеш да поливаш и не се занимавай с тикви и простотии.А най добре си гледай кръчмето да не те боли главата.
 • I
  Щом имаш 80 декара поливна я дай под наем на градинари, ако може й търси по 200 лв. от декар и с тях си купувай фураж или въобще не се занимавай с животни. Земята е отделно от животните, не ги бъркайте за да не работите на загуба. Ако свектата с животните не ти излиза с купен фураж, тя не излиза и с твой. Все си вътре и трябва да ги махнеш, а фуража който произвеждаш да го продаваш на други балами. Отделно ако искаш да ползваш поливна земя за фураж е най-добре да се свържеш с агроном, който да ти направи схеми за използването й при 2-3 реколти. Напр. фуражни смески и силажна царевица, някъде като трета се слагаше и спанак, но нямам вече спомен, брат ми е по тази част. Иначе при добра агро-култура може от 80 декара да изхраниш напълно телета за 11-12 тона месо но като го умножиш по 2.50 изкупна цена ще вземеш същите пари от наема. Може да ти даде и 70-75 това мляко, което е по-на сметка. Затова като ти направи агронома схемата и видиш какъв фураж по хранителна стойност и по вид ще получиш ще търсиш и какви животни да отглеждаш, но правилото е "животновъдството да не се бърка със земеделието в счетоводството".
 • M
  Тиквата е последното нещо,което бих дал на телетата за угояване,даже не бих им давал изобщо.Тя се използва,като сочен фураж при млекодайните животни.За да имаш полза от телетата ти трябва възможно добра паша през лятото и конц.фураж и качествено сено през зимата-иначе сметката е на много - - -!
 • L
  И още един въпрос.Имали някаква машина за раздробяването на тикви,серийно производство или идеи как да си я направя.
 • L
  Да разбира се че въпросът ми е сериозен и търся такъв отговор.Имам 80 декара поливна земя и в место житни култури смятам да отглеждам царевица и например тикви.Част от царевицата мога да заменям за ечемик,а тиквите като допълнителен фураж.Особено при телетата за угояване може би ще ми спестят доста от комбинираният фураж.За това давайте съвети.Благодаря ви.
 • M
  Оооо,това е тема за лекция поне от 3-4 страници,ако търсиш сериозен отговор.И тиквите и цвеклото изискват начин на съхранение,но като сочен фураж са добри.Тиквата се яде от всички животни-стига да си я съхранил правилно,докато на кръмното цвекло козите специално не са му големи фенове.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Санкционират

Иван: трябва до 30.09.2020. продажба и тези 3 животни не трябва да си ги подавал за субсидии

78 1

ЖИВОТНОВЪДНАТА МАФИЯ / лъжите на пишман "животновъдите".

Ако търсите работа във ферма /животновъдство, бягаите далече от тая обява: "Търся 1 или 2...

204 0

Фолио и мрежа за балиране

dipl.eng.Yordanka Nacheva: Здравейте г-жо Петрова Ние ПОЛИФОЛ ЕООД предлагаме мрежа и фолио за балиране Продуктите...

58 1

Проблем със влизането на скоростите на ЮМЗ 6-Л

Тодор: Най вероятно съединителя да не ти отделя добре

83 1

Българско сиво говедо

Kris1973: Ако някой може да помогне Благодаря.

187 1