Зимна оран при сняг и замръзнала почва

 • F
  Може ли да се оре при това време навън? Притеснявам се ,че не изорах есента ,а като се стопи снега след 1 месец например ще е кално и няма да може да се оре.Виждал съм край София големи трактори (стари руски- Т150к),да се справят със замръзналата почва изминали години. През март искам само да фрезовам и да оформям лехите... най късно Април началото, а ако грябва тепърва да ора ще закъснея -Моля за някакви съвети? Ще може ли с ЮМЗ или Булгар да се изоре -замръзнало е 5-10см и има 30см сняг!
 • M
  Кално е колега!Температурите трябва да се вдигнат над 10-12 градуса за да започне да изпръхва.
 • K
  Ех успях!!!Лопатата ми свърши работа.Като отскочи от калта,и дим да ме няма.Даже не погледнах назад.Днес си заслужих ракийката (с мезе).
 • W
  нощес ще е - ставаш в 4,00 и почваш аз съм орал с ЮМЗ на 4 пръста сняг и отдолу замръзнало!е някъде пребоксува-повдигна плуга и после го пусна!
 • V
  Трудностите са за това да се преодоляват .Давай смело.Вземи един трактор още и по замръзналото да ти помогне малко и ще излезеш.
 • K
  Току що идвам от градината,но без трактора.Още на първата бразда,някъде по средата на нивата забоксува,и докат се усетя гумите затънаха до джантите.Докато се мъчех с клони млони от близката рекичка и почвата се размекна и сега съм в фаза рестарт на компютъра.Мисля,мисля и пак мисля...но досега не съм измислил почти нищо,освен да отида с една лопата и изрина калта пред гумите и да изчакам сутринта да замръзне пак и да опитам пак.Другият вариант е да чакам да дойде м.Юни и.. (ха ха).По добре си пийте винцето и не си търсете белята.Това е от мен.
 • M
  Вальо,аз съм изорал есента,но за сеитба .При тебе снега се стопи,но при мен има да сляга и да се топи поне още 30-40 см.сняг,без да прибавям днешният.
 • W
  оре се кога е замръзнало!ако трябва и в 5 ше ставаш и ше ореш!като размекне малко почват да потъват гумите и да лепи кал по гумите и по трупиците!
 • M
  Времето е само за
 • K
  аз за овеса се отядосвах вече че колко по рано го насеиа подобре ма нестава пак вали и при мен и то яко 8 см нов сняг вече
 • M
  Кирчо,какво ще орем бре друже,я виж на вън каква е виелица,между другото земята за сега поема и добре,че се топеше бавно иначе не с лодки с кораби ще се плува.Овес имам да сея,но май ще просъхне по Спасов ден
 • K
  и мене ми предстои оране сега около 600 дкр целина от 20 години нее орано но само да стопи снега и влизам че триабва от тези 600 дкр 400 дкр даса слнчоглед а 200 дкр за ечемик есента но веднага малко като земе да пропрхва влиза и дисковата брана демек 2 дни след оранта дасе поразбиат буците и преди сееидба пак дисковане та така пробваи и ти колега мислиа че като са ти обработвани нивите до сега сека година ниама да имаш проблеми
 • K
  Колеги искам да се възползвам от отворената тема,и да споделя,че ми беше останала 2дк от градината не изорана,защото беше засята с късно зеле.Днес смятам да пробвам да я изора,обаче си мисля,че трябва да улуча точно момента.В момента температурата е около минус 5 гр и няма сняг.Пробвах с лопата в изорано място и около 5 см. от повърхността е замръзнала яко,и едвам намерих място където да забия лопатата.През деня дават температурите да достигнат около 0 гр.и после пак да паднат.Чудя се дали да отида сега (мястото е доста даделече),или да изчакам момента точно преди да се размекне почвата?
 • V
  Само не влизай със брана или фреза на пролет след оранта голяма грешка ще направиш. само чизел.
 • O
  Колега, изчакай да се разтопи снега. Когато го заринеш, снега остава отдолу и държи земята студена. Ще имаш проблем каквото и да сееш след това. Вече си закъснял с оранта. Сигурен съм, че се притесняваш, но по-добре си свърши сам работата. Най-добре е да си изореш сам и веднага след това докато е прясна оранта фрезовай. И догодина не закъснявай. За добри добиви земята трябва да стои обърната от 4-6 месеца, или оран най-късно до ноември. Диколкото видях не ти е много земята, ще се справиш. Жив и здрав и успех. Ако имаш проблем с оранта, махни едно работно тяло на плуга, за да върви по-лесно.
 • I
  Колега имаш право по принцип снимките са от 20 фефруари само че миналата зима.Блкочето беше пустещо от 10 години и не търпеше отлагане Требваше да е слнчоглед пролета но не стана есента го дисковах 4 пъти за да мога да насадя жито

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Скорости на мотофреза

Lupo93: На първа фрезоваш, на втора транспорт с ремарке

84 1

Мнения, за мотофреза Belini B-115

Здравейте колеги, Харесал съм, мотофреза Белини модел B-115. За първи път ще закупувам...

225 0

Колеги, как да нстроя руски плетен плуг 4×25?

solun: Здравей. Първото нещо, което се прави е оглед на самия плуг - трупиците да са разположени...

250 2

Запитване за мотофреза

Драгомир: Колега за каква машина става въпрос. Един приятел от Румъния преди 3 години ми прати фреза...

263 1

Мнения за мотофреза Gardenia GD 17-M-MEGA с ремарке

Мишо: Препоръчвам ти мотофреза с марка RURIS или DAC. Двигателите работят много по-добре от тези...

2148 1