Данък върху субсидиите .

 • V
  Колеги,днес ходих да си подам данъчна декларация.Оказа се обаче,че не мога да докажа,че тия прословути субсидии съм ги получила.Пратиха ме в банката да ми издадът удостоверение.Там ми искат такса от 30(тридесет)лева за една хартиика.Вие имате ли същия проблем?
 • V
  Вили, кажи на данъчните да си гледат работата [bi4] Попълваш Приложение 3 към данъчната декларация, съответно таблица 1 ако се регистрирана и таблица 2, ако не си регистрирана. Там пише кой вид доход с какъв код се декларира. И дохода от продажбата на продукция, и получената субсидия се декларират в една и съща таблица и към общата сума се прилага съответния процент НПР преди определяне на данъка. Тия в НАП явно не са знаят какво пише в декларациите, които приемат. Ама им плащаме заплатите да ни разиграват като маймуни.
 • V
  Чл. 29. (1) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., предишен текст на чл. 29 - ДВ, бр. 31 от 2011 г., в сила от 01.01.2011 г.) Облагаемият доход от стопанска дейност на физическите лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, се определя, като придобитият доход се намалява с разходи за дейността, както следва: 1. (нова - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) с 60 на сто за доходи от дейността на физическите лица, регистрирани като тютюнопроизводители и земеделски производители, за производство на непреработени продукти от селско стопанство, с изключение на доходите от производство на декоративна растителност; 2. (предишна т. 1 - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) с 40 на сто за: а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) доходи от дейността на физическите лица за производство на преработени или непреработени продукти от селско стопанство (включително от продажба на произведена декоративна растителност), от горско стопанство (включително от събиране на диворастящи билки, гъби и плодове), от ловно стопанство и от рибно стопанство; За 5% са прави, ако е трябвало да правиш авансови вноски и не си ги направила, нямаш право. Това е ново от тази година. Я дай малко повече инфо какви доходи декларираш и кога са придобити, че да ти кажа какво право имаш.
 • V
  Вили, ти регистрирана ли си като ЗП, със зелено картонче?
 • V
  В НАП е голяма анархия!Всеки си мисли ,че знае повече от другия.Едни твърдят,че нямам право на 40% отстъпка а други обратното-на кого да вярвам?И още нещо-тия 5% отстъпка била за тия дето са внесли авансово някаква сума.А вие ми кажете не е ли анархия-а тия в НАП са пълни неграмотници!!!
 • V
  Не само заради това. Субсидиите са абсолютно доказуеми суми, защото минават през банка. нищо не може да се скрие. При една ревизия или наложила се регистрация по ДДС истината ще лъсне и се налага глоба дори и ако доходите не са декларирани са били необлагаеми. Да не говорим недекларираните облагаеми. Първо си плащаш данъка с лихвите и глобата e до 1000 лв. Изобщо държавата си взема своето.
 • M
  Предполагам,че в НАП нямат информация за това,кой и какви субсидии е получил,но не съветвам никого да си прави експерименти и всичко,което е получено за след 2009г да го декларира,защото като едното нищо в последствие може да измислят една бележка от НАП,и без декларирани субсидии за предходна година да има санкции.
 • V
  Осигуряваш се и на двете основания /до максималния осиг.доход 2000 лв./
 • L
  Това за данъка донякъде е ясно, а как стои въпроса с осигуровките като земеделски производител,какви осигуровки би трябвало да се внасят? Ако имаш трудов договор и допълнително си ЗП ? [dalavera]
 • P
  То затова се казва "декларация" - в нея само декларираш разни неща /не е ревизия, че да доказваш с документи/ и нали за неверни данни в декларацията носиш отговорност по НК . И аз те съветвам да я пуснеш по пощата. В краен случай си поискай от банката годишно извлечение за движението по сметката- те са си безплатни. Аман от компетентни служители на НАП.
 • V
  нямам черно на бяло нищо.никой не е давал такъв документ за субсидиите!
 • V
  Ако си регистриран ЗП със зелено картонче не дължиш данък за субсидиите, които се отнасят за 2009 г. и предходни. Ако обаче не си регнат плащаш данък, като НПР са 40%, т.е върху 60% дължиш 10%.
 • C
  Здравейте, Аз съм земеделски производител, но в същото време работя на трудов договор. Миналата година когато си декларирах субсидиите ми казаха, че от данък са освободени ЗП, които се издържат само като такива. Такива като мен трябва да си платят данъка върху субсидиите. Друг въпрос е, че през 2010 год. съм получил част от субсидията за 2009 год. другата част я получих през 2009 год. така че получената през 2009 не подлежи на данък. Освен това бях си взел бележки от банката /не за 30 лв. - 2-3 лв.мисля че бяха/, но в данъчното служителката ми каза, че такива бележки не иска - и ми взе декларацията без проблеми.
 • V
  Вили, чети внимателно. "Остава ангажиментът обаче тези доходи да бъдат вписани в годишната данъчна декларация." и "Законодателните промени са валидни за всички физически лица, регистрирани като земеделски производители или тютюнопроизводители". И пак ти повтарям, подай си декларацията по пощата или я входирай в самата поща, за да не даваш 30лв. Не си длъжна да доказваш, че си ги получила тези субсидии. Казвам го от личен опит. На мъжа ми декларацията я подавам с електронен подпис и не прилагам никакви документи. Също и на други ЗП. Освен това преди няколко години една служителка в НАП-Пловдив ми поиска да приложа анкетната карта към дан.декларация на едно ЗП. От НАП отидох направо в Централна поща, входирах му декларацията и никой не го потърси, за да прилага някакви документи. Попаднала си на някой некомпетентен служител, който се прави на прекалено важен. Той не ти прави ревизия, той ти приема декларацията. Това му кажи. Както НАП изпраща на ДФЗ информация за хората със задължения, така да им поиска информация за изплатените субсидии. Не им се давай, иначе ще ти поискат бележка и от Светия синод. Успех! А една голя-я-я-ма забележка: Освен ако това с извлечението не е някоя нова простотия от тази година. само ми е много чудно как ще ми върнат декларацията и няма да я приемат по електронен път.
 • W
  ми тогава проблема за 30лв е с банката не със субсидиите!явно не си пазиш документите при превеждането на субсидиите щом сега искаш извлечения за минал период!
 • V
  това извлечение,което трябва да е безплатно ми струва тези 30 лева.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Българско Сиво Говедо и Сиво искърско говедо

Здравейте имам няколко въпроса и ако някой знае ще съм благодарен да сподели информация. О...

37 0

Субсидия

Здравейте, някой може ли да ми каже, ще има ли фирми за продаване на орехи и да ми каже ко...

156 0

МЯРКА 11

Има ли информация за плащанията по мярка 11 за кампания 2019г ? По индикативния график...

233 0

oбвързано подпомагане

Колеги, на много от нас бяха намалени плащанията, знае ли се дали ще бъдат изплатени и ког...

103 0

Овце и кози

Боре Бомбата: Трябва ти бюджет около 30 - 40 бона, 1 - во трябва да се осигуряваш като фермер 1 2 години...

177 1