кози и овце за месо

 • A
  досега не съм писал във форума \r\nдоскоро си мислех че най добрите породи овце за месо с във англия \r\nа единствената порода кози за месо\r\nе boer \r\nно ще ви пусна 2 клипчета да ми кажете за тия породи нещо любопитен съм да науча на повече хора мнението\r\nhttp://www.youtube.com/watch?v=yFGZnIfRf-o&feature=related\r\nза горното филмче не съм сигурен какво е породата е Bakra\r\nhttp://www.youtube.com/watch?v=PD9AJBpm6lk&feature=related \r\nа това филм е със порода овце Kajli
 • I
  Керемидени разцветки имат египетските биволи и някой индийски породи, вероятно са египетски. Ако са с много козина може и да са кавказки, които от известно време ги кръстосват с наша мурра и дръхнаха много напред.
 • N
  Иванов видях биволи с керемиден цвят на косъма а не сив.Не са техни,чужда порода са.В едната фирма съм съдружник с турски гражданин.Два от моите камиони превозват животни повече от година от Унгария за Турция.Телешко месо в Турция в момента е 45 турски лири или около 40 лева.Пазарът е необятен,но е специфичен вноса им от към митнически изисквания.Ама трудният бизнес е най доходоносен.
 • I
  Местните за повече в Анадола, затова се водят "Анадолски бивол", а местните имена са Manda, Camız, Dombay, Camıs, Kömüs. Това не съм го чувал, вероятно става дума за анадолски биволи със сив цвят. Не са от ценните породи, държат на болести, но са с лош нрав и ниска млечност, затова ги кръстосват италиански и веднага качват млечността. Друг проблем е, че в Турция в момента всякакви животни са скъпи и е делавера да се изкарва натам, а не да се вкарва.
 • N
  Имат.И пак ти казвам ако не вярваш ще те заведа.Местни съм виждал но са малко.Имат и една порода с по различен цвят на косъма.Там я наричат СУРТА.Браво,правилно е МУРРА.
 • I
  Мислих, че говориш за турските биволи, не знаех, че там има толкова наши мурри. Преди 20 г. нашата мурра беше най-добрата порода в света, но тука се съсипва от липса на бици. Въпреки това в биволите има бъдеще.
 • N
  Това за Турция не си прав.Идея си нямаш що нещо съм обиколил.Каняте на мои разноски да чуеш и видиш,за що иде реч.В Турция по елитно животно при биволите от БЪЛГАРСКА МУРА нема.Ще те заведа в ферми от по 700 и повече животни.И за жалост не в МАЙКА БЪЛГАРИЯ а там ще чуеш,че от БЪЛГАРСКАТА МУРА по- добър бивол няма
 • I
  Има специализирани фирми, а и тука има банки със семенна течност на всякакви породи, наши биволи, индийски, итариански. Напр. може би най-добрия бръзилски бик Българска мурра е син и внук на наши бици, даже съм им записал кода, но не съм търсил специално дали има още нещо от тях. Може да се внесе семенна течност от Дания, там има добро поголовие българска мурра. Турските биволи са като нашите стари, от средиземноморските, но те не ги кръстосват с Мурра, а с италиански средиземноморски. Нормално е да има проблеми с ражданията, защото тука на мъжкото малаче се гледа като на брак, а не като нещо, което може да струва колкото цялото стадо, така се е стигнало до израждане. Може да се заплодят с италиански, мога и да ти кажа линиите, но това значи да загубиш породата срещу само 1 поколение продуктивни животни.
 • N
  Искам да се извиня на всички че аз който пуснах темата се отклоних от нея.Мирчев аз взех от Гърция два Англо нобийски пърча.При мен климатичните условия мисля че са по добри,но уви.Или гърците ме исклатиха или аз някъде бъркам.Възможно е грешката да е моя,защото до скоро на животните гледах по-скоро като на хоби.
 • M
  Англонубийски кози развъждам от години,но помещението за козите ми е топло и макар зимата в нашият край температурите да са екстремни то вътре температурата е около 12-15 градуса.В най-лютите студове на яретата включваме кварцови лампи.Преди десетина години с цел повишаване на устойчивостта започнахме да кръстосваме с дамаската порода кози.Получените животни запазиха маслеността-даже малко я увеличиха,но млеконадоя спадна от средно 650л.за лактация на 500л.,но козите не са толкова изнежени.Схемата е англонубийска по дамаска и кръстоските пак с англонубийска,или около 30% дамаска кръв.От млякото става кашкавал с перфектно качество.
 • N
  Иванов:Първо основният ми бизнес е внос и продажба на едро на материали за строителството.Второ обработвам над четири хиляди декара земя.Животните са ми наследство,бреме но и някаква специална тръпка(особено биволите).За внос на семена течност от страни извън Европейският съюз,знаеш че не става.Ако не беше шапа в Турция щях да вкарам мъжко животно през зелена граница(полосата).При нас Иванов от доста време се раждат или уроди или животни далеч от качествата на Българска Мура.
 • I
  Политиците са даденост, добри-лоши, това е. Политическата грешка беше, че се забрани износа на биволи и хората се дезинтерисираха от тях. Другото обаче си е плод на самите фермери. Добре, че няма други породи биволи, та все още се намират чисти. Чета в другата тема, че си взел англо-нубийски. Защо са ти? Сто години да те оставя да мислиш, няма да се сетиш, но с тях ще си развалиш стадото. След 3-4 години ще имаш най-невероятни мелези. Правиш козе сирене, т.е. бяло саламурено сирене от козе мляко. Защо ти е пръч да ти вдига маслеността? Висока масленост се иска са друг тип кози сирена, които тук не се правят. От биволското мляко по света се правят много продукти, но в България върви само киселото мляко и ако намериш наколко ресторанта да ти взимат прясно биволско сирене, или тип мусарела. Ако имаш повече биволи може да се вземе семенна течност от индийски мурра, няма защо да се внася. И от мене да знаеш, пари се правят от мъжки биволи, не от женски. Така е при всички животни, който е направил пари е било от разплодници, другото е само бъхтане.
 • N
  Иванов,сектора наистина е в това положение,но не всички са неграмотни и мързеливи.Богопомазаната ни политическа управленска върхушка ни принуди да се държим така.Те потурчиха животните,труда и живота ни.И с риск да стана смешен,мисля че само животновъди те могат да спасят положението.
 • N
  Ужасно прави сте.Ако това ми беше основен бизнес,отдавна да съм грабнал ножа.Биволи те и козите ми останаха от баща ми бог да го прости.Все си мисля за ножа, но сърце не ми дава.А на всичкото отгоре сега и брат ми ми натресе шест Джерсета.
 • M
  За съжаление Иванов е отново прав.Има редки изключения,но на тези колеги се гледа с не добро око.Преди двадесетина години,освен голям оптимист,бях и педант.Исках всичко да е законно,подредено,както в нормалните страни.Сега съм само реалист и се живее по-добре.Нито ми трябват асоциации,организации и каквото и да било там,защото в побългареният им вариант е само губивреме.Опитах се в моята ферма всичко да е изпипано от всякъде и какво от това.Комшията си печели не лошо и без да влага средства за подобрения,породи,счетоводство,усигуровки,данъци,документи за собственост на арендовани земи,договори за ветеринарно обслужване,развъдни книги,индивидуални контроли и да не изброявам.Млякото ми било с едикакви си показатели-голяма работа и той продава неговото на същата цена.Знам,че някой веднага ще каже,че рано или късно на комшията ще му турят кепенците и сигурно това може и да стане,но и моят живот отдавна половината е минал и най-гадното е ,че в очите на такива хора изглеждаш едва ли не,като глупак.Ако успея до една година да направя цех за преработване от типа на минимандрите за да затворя цикъла-добре,ако ли не-разпродавам и животни и кошари и преставам да наливам пари в животновъдство.
 • I
  Българската Мурра е спасена и няма никакви грижи по нея. В Дания, Бразилия, Канада, Венецуела, Колумбия, Авсралия, Тайланд, Азербейджан и още много страни Българската Мурра си е в цветущо здраве, а причината за това е, че там не живеят българи. Обратното е в България, но по посочената вече причина, тука преобладават българите, които винаги са били на принципа: Има ли нещо за осиране, ние сме насреща! Българския животновъд няма абсолютно никаква стопанска култура, той е професионално неграмотен и недисциплиниран. Няма никаква връзка между институтите и фермите, асоциациите са напълно негодни за нищо и по същество са недействащи клубове по интереси. Няма никакво обучение на фермерите, а и да има те са толкова всезнаещи, че никой няма да се запише да ги изкара. Резултатът е напълно потурчени породи от всички животни, а дори и някъде да са запазени чисти, те са без никакви родови книги за да се знае генетичния потенциал на отделните животни. Всичко това е зорко охранявано от изключителния инат и вироглавие на всички нива, от редовия фермер, през асоциациите до научните среди, че това, което се прави е най-доброто в света и никой да не им дава акъл, а колкото се може повече пари по програмите, защото те знаят как да ги изхарчат.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Колко мляко дава една коза като ббм

От известно време мисля дали да не си купя малко кози да спра да работя за хората а да раб...

151 0

Кaкви сa цените нa млякото в моментa и кои облaсти?

Здрaвейте колеги, кaкви сa цените нa суровото мляко и в кои облaсти, зa Ямбол и окръгa ?

438 0

Окозване

Здравко: Препоръчвам ти на 3-ия ден да започнеш да й даваш по-малко храна от обичайното. Нека това...

172 1

Печели ли се от кози

Kolega!: Колега, моят съвет e бегай от козите. Не е просто стока да се гледат. Отглеждането е специ...

655 2

Моля за съвет

т: Не го прави, по добре проси в София, ще си по-добре, поне ще си на печалба. В момента в к...

794 2