След каква култура мога да садя рапица?

 • A
  Колеги,на един масив,2007 г. садих Слънчоглед,2008 г.жито,сега мога ли да посадя Рапица?Дали ще проблем?
 • Z
  За Южна България още не е късно. Миналата година сяхме в началото на октомври и презимува във фаза розетка, т.е. във фазата, която е най-добра за презимуването и.
 • Здравейте, Понеже не съм гледал рапица, искам да попитам, не е ли малко късно времето за сейтба на рапица ? Дали ще има достатъчно време ако се засее сега да поникне нормално и да порасне достатъчно за да презимува успешно ? Според мен сигурно в този случай ще има доста поражения от студовете.
 • S
  Браво на Изхел. Добре го е казал! Но първичния въпрос на Арониев има само един и първичен отговор: Сей си върху слънчогледа каквото ти дойде на акъла и не се притеснявай! Проблема при сеитбооборота е ,че не трябва да повтаряш слънчоглед до 3 години,а иначе жито върху царевица и слънчоглед и обратно не проблем! С поздрави:С.Н.
 • I
  Който ми обещае нормална година и ми я осигури ще го наградя. Не съм привърженик на големите разходи, а на ниските. С големи разходи може да има ниски приходи, ако изобщо ги има. Трябва да се стремим към евтино производство, а тия 600 кг са си чист хазарт. Нашата цел всяка година е минимум разходи максимум добиви. За това си има начин.
 • извинявай че по горе писах да сееш ечемик или пшеница. просто не съм ти прочел внимателно въпроса. засей рапица щом преди това си имал пшеница. всичко ще е ОК.
 • малко по горе писах да цялостното зърнопроизводство.
 • престанетве с глупостите "600кг рапица". по миналата година с ниските добиви и добри цени резултат добри печалби, миналата година рекордни добиви и нормални цени резултат добра печалба. И от там нататък давайте да ставаме милионери да слагаме по 80 кг най раазлични торове и по три пъти да пръскаме и ще ставаме милионери с добиви 600кг. Да ама не. тази година шибани цени и нормални добиви. И губим щото слагахме скъпа химия за добив 600кг. Затова спазвайте си нормалните правила на сеитбооборота слагайте разумно химията и ще успеете а не експериментирайте.
 • При сеитбата слагаш амофос 20кг/дка. След това пръскаш с бор и сяра преди презимуване. Следиш за вредители. Ако има вакива пръскаш с инсект. Забравих да кажа,че след сетба преди поникване пръскаш с нещо от рода на Тедидокс и преди презимуване зазимяваш. Напролет внасяш около 22кг акт. вещество на два пъти(50=50) и правиш 2 пръскания с Wuxal сяра и Wuxal бор минимум 300мл/дка. Добаящ 2кг/дка Тиовит Жет. .............. Гарантирани при нормална година 600кг/дка Успех
 • A
  Благодаря на всички
 • I
  При посоченото от теб сеитбообръщение няма да има проблеми. Трябва обаче добре да обработиш площта да няма буци и да наториш предсеитбено Азот + сяра. Има специални торове за рапица. Около октомври има опасност от нападение на вредители - пръска се с Нуреле.
 • я си засей един ечемик или пшеница, и да ти е мирна главата. Ти да не решиш да правиш слънчоглед-рапица-слънчоглед. Не експериументирай защото ти рискуваш не аз или останалите съветници.
 • N
  Ти питаш ние ти отговаряме .И защо анонимния колега не ти обясни кои са тия болести дето са едни и същи при слънчогледа и рапицата?
 • A
  Абе хора,нали по книгите пише за някакви сеитбообръщения,да не еда гризна дървото.... ?
 • P
  Бушни си я, колега и не се чуди толкоз. Най много да ти се наложи да сложиш някой фунгицид после,а може и направо да си го пръснеш профилактично.
 • N
  няма проблем сей си рапицата в масива за който казваш

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

високодобивни семена рапица

Здравейте, колеги! Можете ли да ми кажете няколко сорта според ваши впечатления високод...

866 0

Слънчоглед върху рапица - какви са последствията, някой сял ли е?

pl3v3n: Миналата година ми се наложи да направя същото.Споделям моят избор беше да не засея Клиърф...

2547 2

Споделете мнения и идеи за междинни култури през сезон 2015

Колеги, споделете мнение за междинните култури, какви обработки ще правите, при какви сеит...

2409 0

Актуална цена рапица 2015

Beroe1916: чувам цена от 725

16477 19

Споделете как се развива жътвата на рапица 2015

Emofermer: Жътвата няма да закъснява, засега подмина и градушката, не че нямаше, ама слабо в сравнени...

2764 1